Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Δεκ-2019 00:01

  Μπορεί να υπάρξουν οφέλη από μία συνάντηση με τον Ερντογάν;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Ας ελπίσουμε ότι από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα προκύψει κάτι καλό. Τι θα μπορούσε όμως να είναι όμως αυτό; Και πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι έστω επικοινωνιακά η ελληνική πλευρά θα έχει οφέλη; Δύσκολο...

  Θα μπορούσε δηλαδή να εξασφαλιστεί μία δέσμευση υπαναχώρησης από τον Τούρκο ηγέτη σε ανεπίσημη ουσιαστικά συνάντηση; Δεν φαντάζει και τόσο εφικτό. Όπως άλλωστε δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση μία συζήτηση με "ανοιχτά χαρτιά", με έναν συνομιλητή ο οποίος επιχειρεί κλιμάκωση των σχέσεων και παίζει με συνέπεια το πάγιο παιχνίδι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή το άνοιγμα διαρκώς νέων διεκδικήσεων ή αμφισβητήσεων επί του υπάρχοντος status qvo. Και βάζει διαρκώς νέα θέματα στην ατζέντα.

  Μία συνάντηση λοιπόν που έχει και έναν έκτακτο χαρακτήρα και προφανώς εκ των πραγμάτων δεν έχει πίσω της διεξοδική διπλωματική προετοιμασία. Βεβαίως τίθεται από αρκετές πλευρές το ερώτημα "και τι θα έπρεπε να γίνει; Να μην αξιοποιήσει την ευκαιρία ο πρωθυπουργός να θέσει τις ελληνικές θέσεις και να ξεμπροστιάσει τον Ερντογάν ενώπιον των συμμάχων του ΝΑΤΟ;" Δύσκολο ερώτημα. Πολλές φορές ωστόσο η απάντηση σε τέτοια ερωτήματα είναι συνάρτηση της προσδοκίας που έχεις από αυτήν.

  Προφανώς η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι έχει μία ευκαιρία να στριμώξει τον Τούρκο ηγέτη. Από την άλλη πλευρά όμως, αν από τη συνάντηση δεν προκύψει οποιαδήποτε υπαναχώρηση, της τουρκικής πλευράς, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να έχεις μπει στη θέση που επιθυμεί ο Ερντογάν. Να μπεις σε συζήτηση για τη νέα ατζέντα που βάζει στο τραπέζι. Υπό αυτή την έννοια ίσως μία στάση άρνησης συνάντησης να περνούσε πιο ισχυρό μήνυμα και προς την Τουρκία αλλά και στους συμμάχους. Το μπαλάκι θα ήταν σε εκείνους που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν πίσω από μία ας πούμε συναινετική πρωτοβουλία όπως μπορεί να εμφανίζεται η συνάντηση.

  Τέλος πάντων, προφανώς όλα αυτά και πολλά αλλά ακόμα έχουν συνεκτιμηθεί από την ελληνική πλευρά και φαντάζομαι ότι ο πρωθυπουργός θα γνωρίζει καλύτερα από τους ανησυχούντες πώς να χειριστεί τυχόν τρικλοποδιές...  Ας ελπίσουμε για το καλύτερο...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ