Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Οκτ-2019 00:01

  Η θέση της Ελλάδας στην ταραγμένη Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση πέρασε με επιτυχία τον προκαταρκτικό έλεγχο των "θεσμών". Βεβαίως, πολλά μένει να γίνουν πέρα από το πακέτο ελαφρύνσεων. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση μιας υγιούς και διαρκούς ανάπτυξης.

  Πρέπει να εφαρμοστεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, να ψηφιστούν οι νέες παρεμβάσεις στις τράπεζες που δρομολογούνται, αλλά και να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης.

  Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα θωρακίσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία και την αγορά. Τα επόμενα αυτά βήματα είναι πάρα πολύ κρίσιμα, όχι μόνο γιατί πρέπει η Ελλάδα –έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης– να αλλάξει σελίδα, αλλά και γιατί πρέπει να προετοιμαστεί για αυτά που ίσως έρθουν. Δηλαδή να αντιμετωπίσει πιθανές εξωγενείς αναταραχές.

  Το Brexit θα είναι πιθανότατα ομαλό, άλλα ενεργοποιείται. Η ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι είναι κλειστή σε σχέση με άλλα κράτη (όπως η Ισπανία και η Γερμανία), δεν θα δεχτεί άμεσο μεγάλο πλήγμα. Ωστόσο, κάποιοι τομείς και εταιρείες που έχουν οικονομικούς δεσμούς με τη Βρετανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

  Μεγαλύτερο πρόβλημα συνιστούν οι εμπορικοί πόλεμοι και η επιβράδυνση που έχουν προκαλέσει σε μεγάλες εξαγωγικές ευρωπαϊκές οικονομίες. Το ΑΕΠ τους χάνει στροφές, περιορίζοντας τις δυνατότητές τους για κατανάλωση ελληνικών προϊόντων αλλά και για τουριστικές ροές.

  Στα δύο αυτά αμιγώς οικονομικά προβλήματα προστίθενται πλέον και η νέα έξαρση στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και η κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας. Τόσο με τον πόλεμο στη Συρία όσο και με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

  Πλέον, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες για την Ελλάδα είναι αυξημένες.

  Αλλά η γεωπολιτική ισχύς κάθε χώρας συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική της ευμάρεια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μια ισχυρή οικονομία είναι η άμυνα για να μπορέσει να ανταποκριθεί η χώρα σε ένα δυσμενέστερο διεθνές περιβάλλον, αλλά και για να έχει ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Ώστε να διεκδικεί ως ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα ζωτικά της δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ