Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 00:01

  Θα γίνουν... παράλληλοι οι "βίοι" ομολόγων και μετοχών;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Θα πυροδοτήσει και το Χρηματιστήριο η "φλόγα" στην αγορά ομολόγων; Αν συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις...

  Είναι ενδεικτικό τόσο των προσδοκιών που έχουν αναπτύξει οι επενδυτές για τη χώρα μας μετά την κυβερνητική αλλαγή όσο όμως και της σχετικής στάσης αναμονής που τηρούν για να δούνε τους... ρυθμούς με τους οποίους θα κινηθούνε τα πράγματα. Ότι ενώ από τις ευρωεκλογές μέχρι το τέλος Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη σχεδόν 20-25%, εντούτοις, δεν έχει καταφέρει να αντιδράσει από την πτώση του Αυγούστου και μετά, καθώς έχει ενισχυθεί με μικρό ποσοστό, αν και δεν έχουν λείψει οι διακυμάνσεις αλλά και οι προσπάθειες επαναφοράς στα πρόσφατα υψηλά, δηλαδή στη ζώνη των 890-900 μονάδων.

  Βέβαια, την ίδια ώρα, στην πιο ποιοτική και σοφιστικέ αγορά των ομολόγων, προ ημερών το reopening του δεκαετούς "έπιασε” απόδοση περί το 1,5% ενώ μόλις μέσα στην εβδομάδα έγινε αυτό που οι αγορές θεωρούσαν... αδιανόητο, ήτοι η χώρα να μπει στο κλαμπ αυτών που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια (μέσω των έντοκων εκδόσεων). Προφανώς και οι δύο αγορές, δηλαδή ομολόγων και μετοχών, έχουν διαφορές μεταξύ τους. Οι επενδυτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και στις προοπτικές που ανοίγονται για την οικονομία, όμως είναι ευνοϊκή και η συγκυρία καθώς αναζητούν αποδόσεις και αυτές που προσφέρουν οι εγχώριες ομολογιακές εκδόσεις, σε ένα περιβάλλον χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων είναι... μια χαρά! Βεβαίως, στο ΧΑ η εικόνα, όπως και άλλες φορές έχουμε αναδείξει, είναι πιο μετρημένη. Αν και το εγχώριο ταμπλό παραμένει ακόμα στις υψηλές θέσεις απόδοσης ανά τον κόσμο.
   
  Όπως σημειώνουν στελέχη του χώρου για το ΧΑ, ίσως οι επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, θέλοντας να κρίνουν την αλλαγή σελίδας σε βάθος κάποιου εύλογου χρόνου και να πειστούν ότι η χώρα λύνει προβλήματα και παθογένειες του παρελθόντος, ότι προωθεί μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ότι είναι αρωγός των επενδύσεων και κυρίως ότι θα έχει επιτυχή έκβαση το σχέδιο (Ηρακλής) για να ξεπερασθούν τα προβλήματα των τραπεζών. Το κλίμα στο εσωτερικό αλλάζει και αυτό αρχίζει να φαίνεται σε όλα τα επίπεδα. 
   
  Βέβαια, το κλίμα διεθνώς είναι "ταραγμένο”, με τις εστίες λίγο ως πολύ να είναι γνωστές -ανησυχίες για επιβράδυνση και ύφεση σε μεγάλες οικονομίες, Brexit, τώρα η Συρία και πάλι κλπ. κ.λπ. Ενώ ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα "σκάσει” ανά πάσα ώρα και στιγμή. Κάτι που το φοβούνται πολλοί αναλυτές. Όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, βρισκόμαστε σε καθεστώς αβεβαιότητας διεθνώς και μεταβλητότητας. Παρ´ ολα αυτά όμως, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να έχει "ευκαιρίες” ως... μίνι αναδυόμενη. Αλλά και να κρύβει κινδύνους, ιδίως μέχρι να αυξηθούν οι συναλλαγές και να επανέλθουν στη δράση ποιοτικότερα και πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτικά κεφάλαια. Σημειώστε πάντως ότι οι θετικές εξελίξεις στις τράπεζες μπορεί να είναι ο καταλύτης που θα δώσει λίγο... καύσιμο στην εγχώρια αγορά. Σημειώστε επίσης ότι στις 25 Οκτωβρίου η χώρα, η οικονομία και το χρηματιστήριο αναμένουν και την ετυμηγορία της S&P και μία εβδομάδα αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, από την DBRS. Κατά πόσο όλα αυτά καταφέρουν να δώσουν μια "ανάσα” στο ΧΑ θα φανεί προσεχώς, με την υποσημείωση ότι δεν λείπουν και οι αναλυτές που φοβούνται πισωγύρισμα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων