Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Οκτ-2019 07:30

  Το διαλυμένο ΚΙΝΑΛ, το... 5-3 και η τρικομματική Βουλή του μέλλοντος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Όταν υπάρχει μία κυρίαρχη κυβέρνηση με μακροχρόνια προοπτική, τα πολιτικά σενάρια δεν έχουν νόημα. Στην κυβερνητική διάσταση, γιατί η πιθανή κατάρρευση πολιτικών χώρων κρατά ζωηρό το ενδιαφέρον.

  Ρώτησα τις προάλλες έναν βαθύ γνώστη των ζυμώσεων και των εξελίξεων στον χώρο του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, πώς βλέπει να διαμορφώνονται τα πράγματα. Πού οδηγείται το  σημερινό ΚΙΝΑΛ, αν η κυρία Γεννηματά θα πληρώσει τις λάθος επιλογές, με κορυφαία την ακατανόητη απόφαση διαζυγίου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που αναμφισβήτητα αποτελεί ό,τι ποιοτικότερο έχει να παρουσιάσει ο χώρος. Και ποιοι από τους αμφισβητίες και δελφίνους μπορούν να πάρουν κεφάλι στο σενάριο διαδοχής και τι μπορεί να περιμένουν πολιτικά και εκλογικά.

  Και ενώ περίμενα μία μακρά ανάλυση, άκουσα μόνο το εξής. "Μην ασχολείσαι... ο αγώνας στο τέλος θα λήξει 5-3". Προφανώς η άποψη αυτή και αιφνιδίασε αλλά και χρειαζόταν μεγαλύτερη εξήγηση. Ιδού τι εννοούσε. Ό,τι και να γίνει, πρόσθεσε, κανείς από τους υπάρχοντες δεν μπορεί να πάει το κάρο πιο κάτω. Αυτό το συνονθύλευμα δεν θα μακροημερεύσει. Τι ποσοστό λοιπόν πήρε το ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εκλογές; Περίπου 8%... Ε, από αυτό, από τους ψηφοφόρους δηλαδή, το 5% είναι μάλλον πιο κοντά στον Τσίπρα και ένα 3% υπολόγισέ το πιο κοντά στον Μητσοτάκη που βεβαίως είναι κυρίαρχος.

  Και αναφέρομαι, πρόσθεσε, στους ψηφοφόρους, γιατί πολιτικά δεν υπάρχει πλέον τίποτε στο ΚΙΝΑΛ που να μπορεί να προσελκύει... Τόσο τα στελέχη που έχουν μείνει, όσο και κάποιοι νέοι που δείχνουν πιο γερασμένοι και ξύλινοι από τους παλαιοκομματικούς. Όλοι αυτοί δεν κάνουν πλέον κανένα γκελ στην κοινωνία. Και μοιραία θα συνθλιβούν στην πορεία ως χώρος από τις πιέσεις που θα δεχτούν κεντροδεξιά από τον Μητσοτάκη και κεντροαριστερά από τον Τσίπρα.

  Αν δε ο Τσίπρας καταφέρει να βάλει χαλινάρι στους κομματικούς γκεμπελίσκους και κάνει αληθοφανή διεύρυνση, με δεδομένη την κυριαρχία του Μητσοτάκη σε ένα μεγάλο μέρος του κεντρώου χώρου, η... μεθεπόμενη Βουλή (αφού καεί η απλή αναλογική) μπορεί να είναι ακόμα και τρικομματική.  Σενάριο που φαντάζει σήμερα απίστευτο; Μπορεί, αλλά η ταχύτατη απαξίωση των μικρών κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή και που δεν έχουν ούτε κατά διάνοια την ποιότητα που στο ξεκίνημά είχε για παράδειγμα το Ποτάμι, θα τα οδηγήσει στην εξαφάνιση. Και προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι άλλο σοβαρό.

  Ομολογώ ότι άλλα περίμενα να ακούσω και άλλα άκουσα. Όχι ότι σου δίνει την εντύπωση το ΚΙΝΑΛ ότι μπορεί να αντέξει. Απλά η ίδια η πορεία της πολιτικής ζωής του τόπου περιλαμβάνει την τελευταία δεκαετία μεγάλες ανατροπές. Όμως αν το σκεφτεί καλύτερα κανείς, όλα αυτά δεν ακούγονται και τόσο απίθανα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ