Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Αυγ-2019 00:01

  Το ιρανικό τάνκερ και το δίλημμα της ελληνικής διπλωματίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Το πρώτο ιδιαίτερα σημαντικό crash test για τη νέα κυβέρνηση έρχεται από το μέτωπο της διπλωματίας. Και φέρνει τη χώρα μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα. 

  Το ιρανικό τάνκερ προσεγγίζει όπως είναι γνωστό το λιμάνι της Καλαμάτας (την Κυριακή αν δεν κάνω λάθος) και η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συστρατευθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες που απαιτούν με ιδιαίτερα πιεστικό και ξεκάθαρο τρόπο πλέον από τις ευρωπαϊκές χώρες να προσχωρήσουν στο μέτωπο κατά του Ιράν και στην κλιμάκωση των αποκλεισμών που έχουν θέσει. Την ώρα που οι κυριότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν διαχωρίσει τη στάση τους έναντι του Ιράν σε σχέση με όσα ζητούν - απαιτούν οι ΗΠΑ. Και η Γερμανία και η Γαλλία. 

  Μέχρι στιγμής, η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής ήταν η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όμως σε συγκεκριμένες επιλογές, όπως το Σκοπιανό, τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα ταυτίζονταν. Η προηγούμενη κυβέρνηση "ακούμπησε" σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά στην αμερικανική συνδρομή και υποστήριξη, ενώ και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού διαμορφώθηκε η πιο ευνοϊκή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Με την ανάδειξη της Ελλάδας ως στρατηγικού συμμάχου. 

  Όμως είναι σαφές ότι η στήριξη δεν παρέχεται... δωρεάν. Οι υπερδυνάμεις πάντα ζητούν αργά ή γρήγορα δύσκολες "χάρες". Ποιο είναι το πρόβλημα; Αν η Ελλάδα τηρήσει στάση ανάλογη με εκείνη των Ευρωπαίων και αρνηθεί να "ακούσει" τις αμερικανικές απαιτήσεις σε σχέση με το Ιρανικό τάνκερ, είναι προφανές ότι ρισκάρει να θέσει σε κάποιου είδους κρίση τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στάση των ΗΠΑ στο εξής στα θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα. 

  Από την άλλη πλευρά, η συστράτευση με τις αμερικανικές κυρώσεις και η άρνηση ελλιμενισμού του τάνκερ, πέρα από τη διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή "γραμμή", μπορεί ενδεχομένως να επιφέρει ιρανικά αντίποινα στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών πλοίων στον περσικό κόλπο. Το παιχνίδι δεν αναμένεται εύκολο. Θα απαιτηθούν πολύ λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί για να βγει η χώρα αλώβητη σε κάθε περίπτωση ως προς τα συμφέροντά της. Και το πρώτο αυτό crash test θα δείξει πολλά και για τη συνέχεια και τον γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική διπλωματία στην εκτόνωση εντάσεων...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ