Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιουλ-2019 00:01

  Και τώρα, πρέπει να "σπάσουν" τα "αυγά"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Σε επίπεδο κορυφής η νέα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει με σαφή όρεξη και προθέσεις. Αλλά πρέπει να ακολουθήσει όλη η... πυραμίδα.

  Το στίγμα του πρωθυπουργού, των υπουργών και υφυπουργών αυτές τις πρώτες ημέρες είναι ξεκάθαρο. Ίσως είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τόσο γρήγοροι ρυθμοί στο ξεκίνημα. Που δείχνουν και ότι είχε γίνει αρκετή προετοιμασία. Αυτό όμως αφορά την ηγεσία, την κορυφή. Εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Τώρα πλέον θα έρθει και η σειρά της υλοποίησης. Θα πρέπει να γίνει το delivery του κυβερνητικού προγράμματος ώστε αυτό να γίνει κυβερνητικό έργο. 

  Εκείνο λοιπόν που πλέον πρέπει να γίνει, είναι να διαχυθεί στις ευρύτερες βαθμίδες και σε όλα τα επίπεδα της κρατικής πυραμίδας το φιλόδοξο νέο κυβερνητικό μοντέλο λειτουργίας και να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός στην μεταρρύθμιση, την καινοτομία και τις απαιτούμενες ταχύτητες. Αυτό είναι ένα πραγματικά δύσκολο στοίχημα από το  οποίο θα εξαρτηθεί μακροπρόθεσμα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. 

  Στοίχημα, γιατί προφανώς είναι άλλο να δομήσεις μία κυβερνητική ομάδα στα πρότυπα του δικού σου οράματος για την κυβερνητική και κρατική λειτουργία, ικανή να αντιληφθεί και να "ζητήσει" να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και άλλο να μπορέσει το κράτος με τις δεδομένες αγκυλώσεις του να ανταποκριθεί. Είτε λόγω ικανοτήτων είτε λόγω (α)προθυμίας. Εκεί είναι η μεγάλη δυσκολία. Με άλλα λόγια σε ένα σημαντικό βαθμό η επιτυχία πέρα από τους σχεδιασμούς, τις συμφωνίες και τα νομοθετήματα θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα και επιτυχημένα θα... σπάσουν αυγά, θα σπάσουν αγκυλώσεις και θα αλλάξουν νοοτροπίες, θα ξηλωθούν "καπετανάτα" (συνδικαλιστικά και άλλα...) και μικρότερα ή μεγαλύτερα συμφέροντα, δεσμεύσεις και επιρροές. 

  Αυτό το στοίχημα, αυτή η μάχη, που δεν θα είναι καθόλου εύκολη, πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί. Χωρίς συμβιβασμούς, εκπτώσεις και ημίμετρα. Αν δεν συμβεί αυτό, όσες προθέσεις, συναντήσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις και αν υπάρξουν, το συνολικό έργο θα μένει ημιτελές. Και εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα για να μπορέσει να αλλάξει η χώρα. Πρέπει το Πρόγραμμα της κυβέρνησης να εφαρμοστεί στο σύνολό του.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων