Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουλ-2019 00:01

  Η μάχη της καθημερινότητας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Ένα πεδίο που θα κρίνει πολλά για τη νέα κυβέρνηση είναι η καθημερινότητα των πολιτών. Ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που εμφανίζει σημάδια ισχυρής κόπωσης. 

  Κόπωσης ψυχολογικής, αλλά και ουσιαστικής. Η κοινωνία έχει ξεζουμιστεί όλα αυτά τα χρόνια χωρίς οι θυσίες της να έχουν μετατραπεί σε αντίστοιχες βελτιώσεις. Και δεν μιλάμε για τα πεδία του δημοσιονομικού κόστους, εκεί όπου άλλωστε είναι γνωστή η αφαίμαξη των εισοδημάτων. Μιλάμε για όλα όσα απασχολούν μία οικογένεια, τον πολίτη στην καθημερινότητά του από τη στιγμή που ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του. Και όχι μόνο στα οικονομικά του. 

  Ο πολίτης επιζητά το αίσθημα ασφάλειας που τόσο του έχει λείψει. Να μην φοβάται να κυκλοφορήσει στις γειτονιές μόλις βραδιάσει, να μην αγωνιά αν θα του ανοίξουν το σπίτι να τον ληστέψουν, είναι δεν είναι μέσα. Να μην αγωνιά κάθε τόσο αν θα του σπάσουν τη βιτρίνα του μαγαζιού του... Και αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Οι πολίτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται από υπέρογκες κρατήσεις, χωρίς όμως να απολαμβάνουν αντίστοιχα προνόμια. 

  Η δημόσια Υγεία ξεχαρβαλωμένη, υποστελεχωμένη, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς να έχει ακολουθήσει τις τεχνολογικές και επιστημονικές καινοτομίες και εξελίξεις, έχει αυξήσει δραματικά το "γκαπ" που τη χωρίζει από τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα χάσμα που μέχρι πριν από 10 - 15 χρόνια είχε σχεδόν γεφυρωθεί, σήμερα εμφανίζεται χαώδες. Και το κακό είναι ότι πίσω από τις εξελίξεις έχει μείνει και μεγάλο μέρος της ιδιωτικής Υγείας. 

  Η δημόσια Παιδεία, επίσης υποστελεχωμένη, αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα, καθώς κατάντησε πειραματόζωο ιδεοληψιών από προβληματικούς πολιτικούς προϊσταμένους. Στα σχολεία η σωστή εκπαίδευση επαφίεται κυρίως στην ευσυνειδησία αρκετών λειτουργών της και όχι στον μέχρι σήμερα κυβερνητικό σχεδιασμό. Έπειτα, είναι οι δυσκολίες και η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε όλες σχεδόν τις... δοσοληψίες με το κράτος. Για παράδειγμα για μία απλή μεταβίβαση ενός ακινήτου... Δράμα. Και είναι πάμπολλοι οι τομείς όπου επικρατεί ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας και ένα θέατρο παραλόγου. Όλοι μας τους γνωρίζουμε...

  Και είναι και άλλα πολλά... Θα καταφέρει λοιπόν η νέα κυβέρνηση να κερδίσει τη μάχη της καθημερινότητας; Να πάρει από τους ώμους της κοινωνίας το βάρος μίας σπαστικής, αδιέξοδης και εξουθενωτικής πραγματικότητας; Μπορεί να βελτιώσει, έστω και σταδιακά, τη ζωή των πολιτών; Όχι μόνο σε ό,τι αφορά στα εισοδήματα, αλλά στην ανυπόφορη καθημερινότητα; Αξίζει να γίνει αυτό το μεγάλο στοίχημα. Αν κερδηθεί, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Και πολιτικά...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων