Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουλ-2019 00:01

  Επιτέλους να επιστρέψουμε στα... αυτονόητα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η ολοκλήρωση της πολιτικής ανατροπής που ξεκίνησε με την ευρεία νίκη του κ. Μητσοτάκη στις Ευρωεκλογές, θα δώσει οριστικό τέλος σε μία "περιπέτεια" σχεδόν πέντε χρόνων. 

  Γιατί "περιπέτεια"; Γιατί την τελευταία πενταετία ζήσαμε την παρ’ ολίγο έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και τις συνέπειες του κόστους της αδιέξοδης -τάχα ηρωικής- αντίστασης της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ζήσαμε σειρά από ιδεοληπτικές παρεμβάσεις και ανίκανες πολιτικές που επηρέασαν δυσμενώς την καθημερινότητα των πολιτών, στην Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλεια, ζήσαμε ωμές παρεμβάσεις και παραβιάσεις της συνταγματικής νομιμότητας, την αμφισβήτηση δημοκρατικών αλλά και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που αφορούσαν στην ενημέρωση των πολιτών με στόχευση σχεδόν όλων των media από τη στιγμή που ασκούσαν κριτική, ζήσαμε τη γενικευμένη στοχοποίηση χωρίς αποδεικτικά στοιχεία πολιτικών αντιπάλων, ζήσαμε ακροβατισμούς με προβληματικά και αμφισβητήσιμα αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, ζήσαμε την αλαζονεία της εξουσίας σε σειρά ακραία λαϊκιστικών συμπεριφορών, ζήσαμε μία απροκάλυπτη επίθεση στα εισοδήματα, την επιχειρηματικότητα και τη δυνατότητα παραγωγής πλούτου, ζήσαμε τη χαριστική βολή με υπερφορολόγηση και χαράτσια στη μεσαία τάξη και τους επαγγελματίες, ζήσαμε ανικανότητα διαχείρισης καταστροφών. 

  Και πολλά άλλα… Αλλά πάνω από όλα ζήσαμε μία μη κανονικότητα. Ένιωθες ότι έχει χαθεί η κοινή λογική. Όσο και αν ακόμη και αυτή η έννοια υπόκειται σε σχετική υποκειμενικότητα. Έφτασε κάποιες φορές η κατάσταση σε σημείο να προσπαθούν οι κυβερνώντες να πείσουν ότι έξω είναι ημέρα, την ώρα που είχε πέσει το σκοτάδι. Σημασία δεν είχε τι συνέβαινε, αλλά τι... έπρεπε να γίνει παραδεκτό ότι συμβαίνει... Κάπου χάθηκε η μπάλα. Στην προσπάθεια, έστω και να αποδοθούν κατά περίπτωση ειλικρινείς προθέσεις, για να αλλάξουν όλα, τελικά έφτασε να πηγαίνουν όλα προς το χειρότερο. Ό,τι ιδέες και σκέψεις είχε το κάθε απαρχαιωμένο πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά και ιδεολογικά στέλεχος της κυβέρνησης, εφαρμόζονταν στην πλάτη μίας κοινωνίας που κάποια στιγμή έφτασε να τα έχει χαμένα. 

  Αλλά και οι κυβερνώντες, απώλεσαν κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρεε δημοσκοπικά, εκείνοι κατηγορούσαν τους δημοσκόπους ότι ψεύδονται. Δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι συνέβαινε. Δεν αντιλαμβάνονταν. Και το ίδιο εξακολούθησε να συμβαίνει και μετά τις Ευρωεκλογές. Με δεδομένο το εκλογικό χαστούκι, την κατάρρευσή τους και την ευρύτατη διαφορά των 9,3 μονάδων, δεν σκέφτηκαν ούτε μία στιγμή να κάνουν αυτοκριτική, αλλά έριξαν την ευθύνη στην κοινωνία, στους πολίτες που δεν... κατάλαβαν και παραπλανήθηκαν. Σε έναν δικό τους κόσμο...

  Για τη νέα διακυβέρνηση υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες και ελπίδες αλλά προφανώς υπάρχουν και ερωτήματα. Και η αλήθεια είναι ότι ο πήχης έχει ανέβει αρκετά ψηλά. Ιδιαίτερα για δραστικές βελτιώσεις στον χώρο της οικονομίας αλλά και της ασφάλειας. Και ασφαλώς θα χρειαστεί χρόνος, πέρα από τις πρώτες παρεμβάσεις και νομοθετήματα, για να γυρίσει οριστικά σελίδα η χώρα και να μπει σε νέα ράγες. Όμως τα πράγματα ίσως να είναι πολύ πιο απλά. Η νέα κυβέρνηση θα έχει όσο χρόνο χρειάζεται να χειριστεί τα αυτονόητα. Γιατί πέραν των οικονομικών, τα αυτονόητα είναι που έχασαν οι πολίτες τα τελευταία χρόνια και τρελάθηκαν. Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Η επιστροφή της κοινής λογικής θα αποτελέσει πολύ σημαντική ανάσα σε μία κοινωνία που τα τελευταία χρόνια έχει ζήσει το απόλυτο αλαλούμ. Ας γίνουν τα απλά και τα αυτονόητα και θα υπάρξει χρόνος για όλα τα άλλα. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ