Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιουν-2019 00:01

  Τι θα κριθεί στις 100 πρώτες ημέρες

  Τι θα κριθεί στις 100 πρώτες ημέρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η κυβέρνηση που θα αναλάβει δράση από την επόμενη των εθνικών εκλογών, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα και ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Και δεν έχει καθόλου χρόνο για χάσιμο…

  Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι παραλαμβάνει μία χώρα με σοβαρά δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα. Μια χώρα όπου οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ακόμα και εκείνες που ψηφίστηκαν, έμειναν στα λόγια ή μισο-υλοποιήθηκαν. Μία οικονομία που ακολουθούσε ένα λάθος μοντέλο και που μάλλον επιφυλάσσει ορισμένες δυσάρεστες εκπλήξεις για τον νέο κυβερνήτη. Μια οικονομία που στην πραγματικότητα απέχει ως οργάνωση, δομή και αποτελεσματικότητα αρκετά από τα μεγέθη που φέρεται να εμφανίζει...

  Επίσης παραλαμβάνει ο νέος πρωθυπουργός μία κοινωνία εξασθενημένη. Κουρασμένη. Από την υπερφορολόγηση, τα χαράτσια, τη διάψευση προσδοκιών. Μία κοινωνία που βιώνει δραματική καθημερινότητα σε θέματα ασφάλειας, παιδείας, υγείας. Μια κοινωνία που έχει ζήσει βήμα βήμα μία πορεία απαξίωσης, μία διαδρομή με στόχο την εξίσωση δια της συνολικής ισοπέδωσης. Μία κοινωνία που σχεδόν έχει λησμονήσει πώς να δημιουργεί και να παράγει. Μια κοινωνία που στόχευαν να την μάθουν να επιβιώνει χάρη στην επιδοματική πολιτική και όχι την αξιοποίηση του μόχθου και των θυσιών της. 

  Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι με αυτά τα δεδομένα -μεταξύ αρκετών άλλων που θα μπορούσε κανείς να αναφέρει...- το έργο του νέου πρωθυπουργού θα είναι αρκετά δύσκολο.  Σαν να αναλαμβάνει ένας προπονητής μία ομάδα που μπορεί να έχει ορισμένους καλούς παίκτες, μπορεί να έχει ένα καλό γήπεδο και πλήθος φιλάθλους, αλλά που όμως ο προηγούμενος προπονητής και η διοίκηση, την έχουν καταδικάσει στην αφάνεια. Της έχουν καταρρακώσει τον εγωισμό, δεν σεβάστηκαν την ιστορία της, είχαν τους παίκτες απλήρωτους, έπαιζαν ένα σύστημα –αχταρμά, έδιωχναν τον κόσμο από το γήπεδο απογοητεύοντάς τον από τις συνεχείς ήττες, την αδιαφορία παικτών, προπονητών και διοίκησης και τον βήμα προς βήμα ξεπεσμό. Ο νέος κόουτς αναλαμβάνοντας και τις διοικητικές ευθύνες θα πρέπει να αναστήσει αυτή την ομάδα. Αξιοποιώντας και εμπλουτίζοντας το ανθρώπινο υλικό, δίνοντας νέο όραμα και προσδοκίες, αναδιαρθρώνοντας εκ βάθρων τη διοίκηση και τις προπονητικές μεθόδους, καθιερώνοντας ένα σταθερό σύστημα παιχνιδιού που να ταιριάζει στην ομάδα και την φιλοσοφία των φιλάθλων, οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν στο γήπεδο να στηρίξουν την ομάδα και να την οδηγήσουν ξανά στις νίκες. 

  Από την άλλη πλευρά βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης –δεν αμφισβητείται προφανώς αυτή την ώρα η νίκη του στις εκλογές και η εξαιρετικά πιθανή αυτοδυναμία–έχει στα χέρια του και ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Και μάλιστα διπλό. Αφενός η νέα διακυβέρνηση σε επίπεδο καθημερινότητας δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε μαγικά για να παρουσιάσει εξ αρχής έργο και να βάλει σε τάξη αρκετά πράγματα. Αρκεί να πράξει τα αυτονόητα. Εκείνα που υπαγορεύει η κοινή λογική και η εφαρμογή των νόμων. Η κοινή λογική είναι που έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια... Αυτά θα αρκούν για να κερδίσει τουλάχιστον στο εσωτερικό της χώρας το στοίχημα των 100 πρώτων ημερών. Εκεί όπου θα φανούν οι προθέσεις χειροπιαστά και θα δοθεί το στίγμα της εκπλήρωσης ή μη των προσδοκιών της κοινωνίας. 

  Το δεύτερο σκέλος του πλεονεκτήματος αφορά την κατάκτηση της αξιοπιστίας. Αυτό το στοίχημα το έχει κερδίσει σχεδόν από τα... αποδυτήρια. Πριν βγει να παίξει το δεύτερο ημίχρονο, των εθνικών εκλογών, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ήδη οι αγορές και οι επενδυτικοί κύκλοι έχουν δώσει το στίγμα τους. Θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή τον επόμενο πρωθυπουργό και έχουν τη διάθεση να ποντάρουν σε αυτόν. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με τους εταίρους και τους Θεσμούς, ώστε να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με σοβαρά δεδομένα και με στόχο την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της χώρας –όχι όμως στις πλάτες των πολιτών και των επιχειρήσεων– και την νέα θέση που θα δικαιούται να έχει στην Ευρώπη του αύριο. Με συγκεκριμένες δράσεις που έχουν προαναγγελθεί και οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν ή να ξεκινήσουν από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών. Αν όλα αυτά συμβούν, τότε οι... 100 ημέρες θα "αγοράσουν" τον χρόνο για μία συνολική και μονιμότερου χαρακτήρα αλλαγή σελίδας στη χώρα. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ