Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαρ-2019 00:01

  Αριστερές ψευδαισθήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι πάντα εύκολο να τους ερμηνεύσεις σωστά γιατί διαθέτουν το ταλέντο της δημιουργίας ψευδαισθήσεων. Ένας από αυτούς είναι και ο σημερινός πρωθυπουργός. 

  Αλλά και το ταλέντο της... κάλυψης και απόκρυψης που λέγαμε και στο στρατό, της πραγματικής υπόστασης. Στην αρχή αιφνιδίαζε γιατί τον αντιμετώπιζαν με πολιτικά κριτήρια ενώ αυτός λειτουργούσε ως επικεφαλής φοιτητικής οργάνωσης. Ενώ μετά όταν άρχισε να δρα πολιτικά, έπεισε πολλούς να υπερεκτιμούν τις ηγετικές του δυνατότητες, βλέψεις και πρωτοβουλίες. Σε σημείο που να πλασάρεται ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ελληνικής κεντροαριστεράς. Όμως αυτή η εκτίμηση έπεσε έξω. Γιατί; Διότι ο ίδιος εν τέλεια, αποποιείται αυτόν τον τίτλο, αυτή την πρόθεση. 

  Και ίσως δια της εσωστρέφειας αυτής να διαπράττει και ένα ολέθριο γι αυτόν πολιτικό λάθος. Επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν ότι κατά βάθος παραμένει ένας -εξελιγμένος μεν αλλά...- κνίτης. Εκτός αν και πάλι ενδύεται την... παραλλαγή. Αν επιχειρεί να μπλοφάρει. Είπε σε πρόσφατη εκδήλωση το εξής: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς"! Και αυτομάτως κατέβασε τον πήχη, έδειξε ότι πλέον συμβιβάζεται με παθητικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, ότι έχει αποδεχτεί την ήττα. 

  Είναι απίστευτες οι ψευδαισθήσεις που μπορεί να έχει κανείς πέφτοντας ο ίδιος στην παγίδα που στήνει για τους άλλους. Δηλαδή τι νομίζει ο κ. Τσίπρας; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε σε ποσοστά κυβερνησιμότητας ως αριστερό κόμμα; Επειδή τον ψήφισαν αριστεροί; Και ότι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αριστερό κόμμα δεν θα επιστρέψουν στα ποσοστά από τα οποία ξεκίνησαν; Είναι δυνατόν να το πιστεύουν αυτό σοβαρά;

  Έχει από ορισμένες πλευρές ειπωθεί ότι αυτή η θέση είχε συγκεκριμένη στόχευση, στο κομματικό ακροατήριο. Δηλαδή; Σε μερικές χιλιάδες; Αν ο κ. Τσίπρας είναι δέσμιος των εσωτερικών ισορροπιών του Σύριζα ή αν πράγματι παραμένει ένας Κνιίτης που ξεστράτισε, δεν έχει καμία τύχη. Όχι για τις εκλογές, αυτές είναι ούτως ή άλλως χαμένες, αλλά για να συνεχίσει να διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Αν πάλι απλώς ελίσσεται, τότε επίσης διαπράττει πολιτικό σφάλμα. Ποια η ανάγκη να το πράξει; Δεν δείχνει ηγετική στόφα. Δεν μπορεί έτσι να εμπνεύσει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. 

  Και είναι άξιο απορίας που δεν το αντιλαμβάνεται. Ότι μέλλον έχει μόνο ως κεντροαριστερός και όχι ως αριστερός ηγέτης. Ιδιαίτερα όταν ο χώρος της κεντροαριστεράς αναζητά κατεύθυνση. Και οι παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που τον στήριξαν ακόμη αναζητούν σταθερή πολιτική στέγη. Ίσως όμως απλά να μην... "το έχει" τελικά. Ίσως να είναι ο ίδιος απλώς μια ψευδαίσθηση που πλέον οριστικά αποκαλύφθηκε και φθίνει...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων