Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Νοε-2018 00:01

  Τεστ αντανακλαστικών στην Τράπεζα της Ελλάδος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Ορισμένες... "αρρυθμίες" προκαλούν αίσθηση και απορίες για τα αντανακλαστικά της κεντρικής τράπεζας γύρω από όσα συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα. 

  Ας το κάνουμε πιο συγκεκριμένο. Έχουν συμβεί δύο γεγονότα, εντελώς διαφορετικά και προφανώς με μεγάλη διαφορά ως προς τη σημασία τους, που δημιουργούν την αίσθηση ότι κάποια πράγματα δεν έχουν συνεκτιμηθεί όσο και όπως ίσως θα έπρεπε. Το ένα αφορά στο πρωτοφανές επεισόδιο στην Τράπεζα Αττικής και το δεύτερο στην πρόταση της ΤτΕ για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων. 

  Ας αρχίσουμε από το δεύτερο που είναι και το πιο σοβαρό. Πριν λίγες ημέρες η ΤτΕ ανακοίνωσε την πρότασή της για τη μείωση των NPEs και των NPLs. Και... πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, ενώ υποτίθεται ότι ετίθετο υπό κρίση από τους τραπεζίτες η πρωτοβουλία, βγαίνει η Eurobank και προχωρά στον δικό της σχεδιασμό. Προωθεί τη δική της λύση. Η οποία έχει όπως φαίνεται το πράσινο φως από τον SSM  και το ΤΧΣ. 

  Από την ΤτΕ δεν χρειαζόταν έγκριση καθώς η κεντρική τράπεζα δεν είναι ο επόπτης των συστημικών τραπεζών. Ωστόσο τίθεται ένα μείζον ερώτημα. Δεν ήταν ούτε σε γνώση της διοίκησης της ΤτΕ το σχέδιο της Eurobank. Να με συμπαθάτε αλλά δυσκολεύομαι να το δεχθώ. Μπορεί μεν, αλλά δύσκολο φαίνεται... Αν λοιπόν ήταν γνωστό ότι ήδη μία τράπεζα προχωρά σε δικό της σχέδιο, είχε πράγματι χρησιμότητα η εκπόνηση μίας ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενης δυνατότητας υλοποίησης πρότασης; 

  Γιατί προφανώς η κεντρική τράπεζα δεν ανακοινώνει τέτοιας σημασίας πρόταση, έτσι για να πει κάτι. Έχει θέση, γνώση και άποψη. Είναι λογικό να αγνοεί τη θέση της με το "καλημέρα" η πρώτη τράπεζα; Και πιθανώς να ακολουθήσουν προσεχώς και άλλες... Δεν εγείρεται ένα ζήτημα; Εκτός πλέον και αν η ΤτΕ δεν είχε γνώση του σχεδιασμού της Eurobank. Όμως και αυτό είναι προβληματικό αν συνέβη... Σε κάθε περίπτωση η πρόταση της κεντρικής τράπεζας έχει ήδη ένα "όχι". Κάτι δείχνει να μην έχει πάει καλά στα αντανακλαστικά.

  Και πάμε και στον εξευτελισμό που συνέβη στην Τράπεζα Αττικής με την κλωτσοπατινάδα, τις γροθιές, τις κλωτσιές και κατά μία εκδοχή και τα δαγκώματα στη συμπλοκή του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Η Τράπεζα Αττικής υπάγεται ως μη συστημική στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή είναι η εποπτεύουσα αρχή. Και προφανώς δεν ήταν άγνωστο στην κεντρική τράπεζα ότι πρόεδρος και CEO είχαν κάκιστες σχέσεις. Και με τη διένεξή τους προφανώς προκαλούνταν περαιτέρω προβλήματα στην πολύπαθη τράπεζα. Όμως ουδείς έδειχνε να ενδιαφέρεται. Και φτάσαμε στον εξευτελισμό. Και οι διοικούντες είναι ακόμα στη θέση τους...

  Με βάση τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, οι ρωγμές στην εγκυρότητα και την αξιοπιστία δεν δικαιολογούνται. Όμως κάτι σαν να έχει κάπως απορρυθμιστεί. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα λειτουργήσουν... ρολόι και ότι η εντύπωση αυτή είναι λανθασμένη.  Γιατί το τραπεζικό σύστημα έχει πραγματικά ανάγκη τον κύριο εγχώριο θεσμικό πυλώνα σε... πλήρη φόρμα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων