Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Νοε-2018 00:01

  Από άλυτο πρόβλημα, τα κόκκινα δάνεια έχουν τώρα δύο λύσεις!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Ας ελπίσουμε ότι η νέα διελκυστίνδα μεταξύ Τσακαλώτου - ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδας για τα κόκκινα δάνεια, δεν θα αποβεί τελικά εις βάρος της εξεύρεσης λύσης.

  Το φοβερό στην υπόθεση διαχείρισης του καυτού προβλήματος των κόκκινων και των μερικώς εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, είναι ότι ενώ βρισκόμασταν σε αδιέξοδο χωρίς ορατή λύση, τώρα έχουμε δύο! Μακάρι αυτό να συμβάλει στη μεγιστοποίηση του οφέλους στην υπόθεση αυτή και στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος όλο αυτό το παιχνίδι να οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

  Για να είμαι ειλικρινής, αν ήμουν ξένος επενδυτής και έβλεπα αυτή τη διχογνωμία στην εξεύρεση λύσης και την έμμεση αποδοκιμασία από την κεντρική τράπεζα του μοντέλου που έχει αρχίσει να προωθείται, θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα στη συνέχεια. Πολύ περισσότερο μέσα σε μία συγκυρία που δεν είναι διόλου ευνοϊκή διεθνώς (και) για τις ελληνικές τράπεζες. Γιατί προφανώς η διαφορετική πρόταση από την Τράπεζα της Ελλάδας σημαίνει και μη αποδοχή, μη συμφωνία ότι η πρόταση που επεξεργάζονται στο ΥΠΟΙΚ και το ΤΧΣ με βάση το ιταλικό μοντέλο είναι η καταλληλότερη και ενδεδειγμένη για να λύσει το μείζον πρόβλημα. 

  Βεβαίως ότι κυβέρνηση και Τράπεζα Ελλάδας είναι "στα μαχαίρια" δεν είναι ούτε κάτι νέο, ούτε κάτι που προβλέπεται να γίνει διαχειρίσιμο. Υπάρχει ακραία κόντρα. Το θέμα είναι ποια πρόταση μπορεί να δώσει λύση με τη μικρότερη δυνατή ζημιά, λύση που εκτός των άλλων θα εγγυάται και την επόμενη ημέρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μιας όμως και ο τελικός κριτής δεν... ομιλεί ελληνικά, δεν θα είναι ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε η ΤτΕ, ας ελπίσουμε ότι οποίο και αν θα είναι το σενάριο της επόμενης μέρας θα γίνει σεβαστό από όλους. 

  Στο "Κεφάλαιο" του Σαββάτου υπάρχει μία ιδιαίτερα κατατοπιστική ανάλυση για τα πλεονεκτήματα και τις "επικίνδυνες ζώνες" κάθε μιας από τις προτεινόμενες λύσεις. Νομίζω ότι αξίζει να τύχει της προσοχής ενδιαφερόμενων και επενδυτών. Για να καταλάβουνε πού βρισκόμαστε, το γίνεται και πού πάει το πράγμα. Σε κάθε περίπτωση ας ελπίσουμε ότι οι προτεινόμενες λύσεις για τις οποίες υπάρχουν αναλυτικά ρεπορτάζ θα αποδώσουν καρπούς. Γιατί και αυτό δεν είναι βέβαιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων