Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 00:01

  Εθελοτυφλούν επικίνδυνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Όλα δείχνουν πως οι προειδοποιήσεις δεν "ηχούν" όσο δυνατά πρέπει στα αυτιά της κυβέρνησης. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα η Κομισιόν, στην τακτική φθινοπωρινή της Έκθεση, όπως και η τελευταία Έκθεση του ΔΝΤ, παρουσίασαν μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Με μικρές διαφορές, τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ προδικάζουν τη σταθερή επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας τουλάχιστον μέχρι και το 2020, χωρίς να εντοπίζουν κάποια τάση αναστροφής στη συνέχεια. 

  Μέσα σε αυτό το ανησυχητικό περιβάλλον της οικονομικής επιβράδυνσης, η ελληνική οικονομία είναι προορισμένη να κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς την κάλυψη κάποιου προγράμματος που θα καλύπτει τις όποιες ανάγκες παρουσιαστούν.

  Η οικονομία, χωρίς να στηρίζεται σε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να επιχειρήσει το άλμα της επιστροφής στις αγορές. 

  Ένα άλμα που μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να γίνει, γιατί είναι βέβαιο ότι θα αποβεί άλμα στο κενό... 

  Σε μια τέτοια διεθνή συγκυρία, τα επόμενα βήματα της οικονομίας εκ των πραγμάτων θα γίνουν μέσα σε ένα ασταθές εσωτερικό προεκλογικό περιβάλλον, ό,τι ατυχέστερο δηλαδή θα μπορούσε να συμβεί. Αυτός ο εκρηκτικός και σαφώς απειλητικός συνδυασμός εξωτερικών και εσωτερικών συνθηκών θα έπρεπε να υποχρεώνει την κυβέρνηση σε έναν εξαιρετικά προσεκτικό και ζυγισμένο βηματισμό. 

  Όμως όχι. Αντίθετα, αυτή κάθε ημέρα που περνά δείχνει ότι επιλέγει την πλήρη παράδοσή της σε μια χωρίς προηγούμενο επιχείρηση παροχολογίας, με προφανές αποτέλεσμα να ξηλώνεται το πλέγμα προστασίας της οικονομίας απέναντι στον επόμενο κύκλο κρίσης. Αν νομίζουν ότι το περίφημο "μαξιλάρι" ρευστότητας είναι απάντηση απέναντι σε όλα, γελιούνται. 

  Κανείς δεν είναι αντίθετος στην αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών που εκ των πραγμάτων έγιναν για να στηθούν αναχώματα απέναντι στην πλήρη κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας. 

  Αυτό, όμως, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει με την αποκατάσταση ακραίων καταστάσεων. Είναι η πλέον σαφής προεκλογική παροχολογία, που πληρώνεται με το αντίτιμο των τεράστιων θυσιών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Είναι η βέβαιη συνταγή για την επιστροφή στον εφιάλτη του χρεοστασίου.  

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων