Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιαν-2018 00:01

  Ποιος θα κρατάει τα "κλειδιά"...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Κάθε κυβέρνηση σε μια ανεξάρτητη χώρα κρατάει τα "κλειδιά" της πολιτικής που εφαρμόζει. Από τη στιγμή, όμως, που η Ελλάδα χρεοκόπησε και υποχρεώθηκε να ζητήσει τρία προγράμματα στήριξης από την Ε.Ε. –το τελευταίο το ζήτησε και το υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση–, αυτά τα "κλειδιά" τα μοιράζεται με τους "θεσμούς". 

  Αυτή ήταν μια απόφαση προκειμένου να ανασυνταχθεί η οικονομία και να αποκτήσει η χώρα την αξιοπιστία που θα της επιτρέψει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της από τις αγορές, όπως κάθε κυρίαρχη χώρα.  

  Ο πρωθυπουργός, σχετικά πρόσφατα, θεώρησε αναγκαίο, στο πλαίσιο πολιτικής σκοπιμότητας που ο ίδιος γνωρίζει, να δηλώσει ότι μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 ο ίδιος θα κρατάει και πάλι αυτά τα "κλειδιά" στα χέρια του. Αυτό αποτελεί μια πολιτική σπέκουλα που μπορεί να κρύβει μεγάλους κινδύνους. 

  Πράγματι, αν η τρίτη και η τέταρτη αξιολόγηση ολοκληρωθούν χωρίς νέες περιπέτειες, το τρίτο πρόγραμμα θα μπορούσε να κλείσει στις 20 Αυγούστου. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική χρήση των "κλειδιών". Ότι θα μπορέσει να προχωρήσει σε παροχολογία, προσλήψεις ή ό,τι άλλο θεωρήσει ότι θα τον συμφέρει πολιτικά. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα ήταν καταστροφικό για την προσπάθεια που έχει ήδη κάνει η χώρα, έστω και βασισμένη στο ξεζούμισμα της κοινωνίας και την υπερφορολόγηση. Και θα σήμαινε το οριστικό ναυάγιο της αξιοπιστίας της χώρας...

  Θυμίζουμε ότι αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί είναι ότι η Ελλάδα θα περάσει μέσα από μια μεταβατική κατάσταση, στην οποία είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει σε ισχύ μια σειρά αποφάσεων που αφορούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και είτε ισχύουν ήδη είτε θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2019. Παράδειγμα; Οι δύο δεσμεύσεις που αφορούν την εκ νέου μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου... Και αυτές τις αποφάσεις δεν μπορεί να τις ακυρώσει η κυβέρνηση, εκτός και αν ανατρέψει το πλαίσιο συμφωνίας με το οποίο θα κλείσει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Ποιος, λοιπόν, θα κρατάει τα "κλειδιά";

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων