Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 22-Ιαν-2026 00:01

    Απαντήσεις στο Αμυντικό συνέδριο του capital

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Άγη Βερούτη

    Μια γενική ανακατωσούρα επικρατεί στη γειτονική Τουρκία για τις πρόσφατες δηλώσεις Γεραπετρίτη περί επέκτασης των 12 μιλίων γενικότερα (προφανώς συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου), καθώς η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα με τις σταδιακές παραλαβές των γαλλικών, αμερικανικών και ισραηλινών εξοπλισμών, στοχεύοντας ξεκάθαρα στην δημιουργία μιας αδιαπέραστης αμυντικής ομπρέλας που δύσκολα κάποιος θα μπορεί πλέον να αψηφήσει. 

    Δεν σας κρύβω ότι έχω εκπλαγεί ευχάριστα από αυτή την πρόσφατη μεταστροφή του ΥΠΕΞ από "αμνός" σε "λέων". 

    Ανυπομονώ να ακούσω τις τοποθετήσεις τόσο του κλασικού "λέοντος" ΥΠΕΘΑ κ. Νίκου Δένδια που θα ανοίξει το συνέδριο, όσο και του όψιμου "λέοντος" ΥΠΕΞ, στην 1η Ημερίδα Γεωπολιτικής και Άμυνας που συνδιοργανώνει το capital.gr και το Forbes Greece αρχές Φεβρουαρίου. Μεταξύ άλλων θα μάθουμε και τις ενεργειακές επεκτάσεις του νέου αμυντικού δόγματος της Ελλάδας από τον υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος κ. Παπασταύρου στην ίδια ημερίδα, καθώς και τη σημασία των Τριμερών συμμαχιών της Ελλάδας με το Ισραήλ & Κύπρο, αλλά και με Αίγυπτο & Κύπρο, και πως η στενή-στενότατη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ στο αμυντικό σκέλος λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος και για τις δύο χώρες. 

    Ένα δεύτερο παζλ που περιμένω να συμπληρωθεί στη συγκεκριμένη ημερίδα είναι ο νέος παγκόσμιος ενεργειακός σχεδιασμός των ΗΠΑ, κατ’ ελπίδαν από την ομιλία της Αμερικανίδας πρέσβειρας κ. Κίμπερλυ Γκιλφόιλ. Είναι σοβαρό το ερώτημα κατά πόσον οι εξελίξεις τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στο Ιράν θα φέρουν την Κίνα προ τετελεσμένων στην ενεργειακή της ανεπάρκεια, και μέσω αυτής δημιουργηθούν προσκόμματα στην κούρσα για το Artificial General Intelligence που μοιάζει να απειλεί να καθορίσει την παγκόσμια ισορροπία ισχύος για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα. 

    Αν και δεν έχω πολλές προσδοκίες για μια απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα όλων των παραπάνω, νομίζω μετά το συνέδριο αρκετά θα γίνουν λιγότερο νεφελώδη.

    Φυσικά και η ραγδαία ωριμάζουσα αμυντική βιομηχανία θα βρίσκεται εκεί, και φήμες λέγουν ότι ίσως ακούσουμε κάτι συνταρακτικό να ανακοινώνεται σε σχέση με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και τις επενδύσεις σε νεοφυείς αμυντικές σταρτάπς. Θα είναι επίσης και ήδη ώριμοι αμυντικοί contractors εκεί, εγχώριοι αλλά και διεθνείς.

    Πάντως η ευχάριστη έκπληξη της εβδομάδας είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΞ. 

    Θα επανέλθω το Φεβρουάριο, μετά το συνέδριο, με ωραία νέα και αναλύσεις.

    agissilaos@gmail.com

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ