Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουλ-2020 18:40

  Όμιλος ΟΤΕ: Ηγέτης στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας

  Όμιλος ΟΤΕ: Ηγέτης στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αναπτυξιακή στρατηγική της διοίκησης Τσαμάζ έχει αναδείξει τον Όμιλο ΟΤΕ σε κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στη χώρα

  Σε μια περίοδο που η επανεκκίνηση της οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη, έρχεται στο προσκήνιο η σημασία και ο ρόλος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας. Ο Όμιλος ΟΤΕ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η συνολική συμβολή της δραστηριότητάς του Ομίλου στο ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 5,7 δισ. ετησίως, που αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ. Η επίδραση του Ομίλου στα δημόσια έσοδα υπερβαίνει τα 1,6 δισ. ευρώ ή 2,6% των συνολικών εσόδων του Δημοσίου από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

  Ωστόσο, συχνά οι αριθμοί δεν μπορούν να αποτυπώσουν το πραγματικό μέγεθος και τη βαρύτητα όσων αντιπροσωπεύει ο Όμιλος για το αύριο της χώρας. Ο ΟΤΕ σταθερά δημιουργεί τις υποδομές της νέας εποχής της χώρας, που αποτελούν προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και των ελληνικών επιχειρήσεων. Μόνο την τελευταία δεκαετία, εν μέσω κρίσης, ο Όμιλος επένδυσε σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας ένα εκτεταμένο, πολυετές σχέδιο επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, κινητής νέας γενιάς, υπηρεσιών πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της χώρας και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. 

  Χάρη στις επενδύσεις αυτές, ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα, το COSMOTE Fiber, που επιτρέπει σε πάνω από το 50% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες 100 Mbps και άνω. Το 2019 έκλεισε με τον Όμιλο ΟΤΕ να έχει εγκαταστήσει πάνω από το 75% των συνολικών γραμμών Fiber To The Home της χώρας, πετυχαίνοντας έναν σημαντικό στόχο: να δώσει πρόσβαση σε περισσότερα από 150.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε εγγυημένες ταχύτητες Internet με 100% οπτική ίνα. Σήμερα αυτός ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 180.000.

  Ο Όμιλος ΟΤΕ συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα. Βάσει του τετραετούς επενδυτικού πλάνου που υλοποιεί, ύψους 2 δισ. ευρώ, στόχος του Ομίλου ΟΤΕ είναι το FTTH να γίνει διαθέσιμο σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2020. Παράλληλα, ο Όμιλος προετοιμάζεται εντατικά για την επόμενη γενιά της ασύρματης επικοινωνίας, το 5G, οδηγώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στη χώρα. 

  Επιτυχής μετασχηματισμός

  Η σταθερή εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής της διοίκησης Τσαμάζ, που έχει αναδείξει τον ΟΤΕ σε κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στη χώρα και πρωτοπόρα στα δίκτυα οπτικών ινών, δεν ήταν πάντοτε αυτονόητη. 

  Στις αρχές της περασμένης 10ετίας, ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, ο Όμιλος ΟΤΕ είχε κληρονομήσει βαριές δομές και διαδικασίες, με συνέπεια να λειτουργεί με πολύ υψηλό κόστος και να μην είναι ανταγωνιστικός στο περιβάλλον της απελευθερωμένης αγοράς. Τότε ο Όμιλος ΟΤΕ έκλεισε τη χρονιά με μείωση εσόδων 8%, έχοντας χάσει μόνο εκείνη τη χρονιά 500.000 πελάτες, με τον καθαρό δανεισμό να ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ και με το ετήσιο κόστος προσωπικού στην Ελλάδα να πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ.

  Για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, η διοίκηση Τσαμάζ υλοποίησε μια σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών του υποχρεώσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την υγιή οικονομική του θέση και να επενδύσει στην ανάπτυξη. Οι επιδόσεις του Ομίλου στη δεκαετία είναι χαρακτηριστικές: ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 85% και στο τέλος του 2019 διαμορφώθηκε στα 655 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος προσωπικού στην Ελλάδα μειώθηκε στο μισό, από τα 970 εκατ. ευρώ το 2010 στα 470 εκατ. ευρώ. Η μείωση, δε, του εργασιακού κόστους έγινε με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, καθώς τα σχήματα εθελουσίας εξόδου έφτασαν το 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010-2019, χωρίς επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία, ενώ παράλληλα ανανεώθηκε το προσωπικό, με τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνεται εργασιακός πόλος έλξης για ταλαντούχους νέους.

  Εύλογα ο επιτυχημένος μετασχηματισμός του Ομίλου ΟΤΕ εν μέσω κρίσης αποτέλεσε case study που διδάσκεται στο Business School του Harvard, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα. Το DNA που έχει αναπτύξει ο ΟΤΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων ενεργοποιήθηκε και κατά την κρίση που ξέσπασε από τον περασμένο Μάρτιο, εξαιτίας του κορονοϊού. Μέσα σε τρεις ημέρες ο Όμιλος πέτυχε εξ αποστάσεως εργασία για το 80% των 16.000 εργαζομένων του, ενώ κατάφερε να παρέχει υπηρεσίες απρόσκοπτα και τα δίκτυά του να εξυπηρετήσουν την αυξημένη κίνηση με απόλυτη επιτυχία.

  Η τεχνολογία σύμμαχος για τη χώρα 

  Η προσαρμογή του Ομίλου στα νέα δεδομένα αποτυπώθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος, μεταφέροντας την πεποίθησή του ότι και αυτή η κρίση μπορεί να είναι μια ευκαιρία, ανέφερε: "Είναι ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε τη στάση και τις προτεραιότητές μας. Να βάλουμε το ατομικό στην υπηρεσία του συλλογικού. Να καταλάβουμε ότι δεν επιβιώνει ο πιο δυνατός, αλλά αυτός που αγκαλιάζει την αλλαγή, που προσαρμόζεται. Να επανεξετάσουμε το πώς και το πού δουλεύουμε, βάζοντας στην εξίσωση την τεχνολογία, προς όφελος όλων, εργαζομένων και εταιρειών. Και, βέβαια, είναι μια μοναδική ευκαιρία, έστω κι από ανάγκη, να ανέβουμε όλοι μαζί στο άρμα της νέας ψηφιακής εποχής και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους με την τεχνολογία".

  Επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Μιχάλη Τσαμάζ, η θητεία του οποίου στο τιμόνι του Οργανισμού ανανεώθηκε έως το 2023, είναι ο Όμιλος ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Όπως έχει αναφέρει ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, "η παγκόσμια κρίση, που έφερε η πανδημία της COVID-19, άλλαξε απότομα την καθημερινότητά μας: τον τρόπο που δουλεύουμε, τον τρόπο που ψυχαγωγούμαστε, τον τρόπο που εκπαιδευόμαστε κ.ο.κ. Αυτή η κρίση έδρασε ως επιταχυντής ψηφιακού μετασχηματισμού, αναδεικνύοντας την τεχνολογία ως τον ισχυρότερο σύμμαχο για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ