Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 10-Ιουλ-2025 00:04

    Υβριδικός πόλεμος στην Κρήτη

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Ηλία Ψυχογιού

    "Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι" λέει ο λαός μας, και η στάση του "στρατηγού" Χαφτάρ προς την Ελλάδα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, αποδίδει απόλυτα το νόημα της παροιμίας. 

    Ο "στρατηγός", ο οποίος έλαβε την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς η ελληνική πλευρά να κρατήσει ισορροπίες όπως θα μπορούσε (και ίσως και να έπρεπε), δείχνει με κάθε ευκαιρία ποιον επιθυμεί για συνομιλητή του. Και αυτός δεν είναι η Ελλάδα και η ΕΕ. (Λάθος μας βέβαια και το γεγονός ότι αμελήσαμε να διατηρήσουμε τη σχέση μας μαζί του όσο θερμή ήταν στο παρελθόν.)

    Βλέπετε, δεν είναι μόνο οι "αγάπες" του Χαφτάρ με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αναφορικά με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και την "ΑΟΖ". Ο Χαφτάρ, παρότι με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης υποτίθεται ότι είναι σε πόλεμο, επιλέγει να συνεργάζεται ουσιαστικά με τον πάτρωνά της, την Τουρκία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των τελευταίων ωρών, η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει ακόμα δύο πλωτά γεωτρύπανα, με το ένα εκ των δύο να προορίζεται για έρευνες στη Λιβύη. 

    Την ίδια στιγμή φέρεται με απαράδεκτο τρόπο προς στην Ελλάδα, προσβάλλοντας τη χώρα μας, μη αποδεχόμενος να συναντηθεί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη στο πλαίσιο ευρωπαϊκής επίσκεψης στη χώρα για το λαθρο-μεταναστευτικό ζήτημα που έχει ενταθεί, με ξεκάθαρη υπαιτιότητα της Λιβύης. Η κίνησή του να αφήσει τον Έλληνα υπουργό και την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία (Ιταλία, Μάλτα και ευρωπαίο επίτροπο) να περιμένουν σαν τιμωρημένοι μαθητές στο αεροδρόμιο, είναι άκρως υποτιμητική και πρέπει να λάβει την ανάλογη απάντηση. 

    Και, φυσικά, οι χθεσινές "αβρότητες" του γιου του Χαφτάρ προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης, δεν επαρκούν, όσο μετριοπαθής κι αν είναι κάποιος, να λειάνουν όσα ανωτέρω αναφέρονται. 

    Όλα αυτά έρχονται σαν επιστέγασμα των ορδών που φτάνουν κάθε μέρα από τη Λιβύη στην Ελλάδα, με βάρκες. Ορδές όχι "κατατρεγμένων", αλλά εύρωστων ανδρών ηλικίας 20 έως 35 ετών, σε ηλικία στράτευσης δηλαδή, τους οποίους η Λιβύη (και οι δύο κυβερνήσεις της) ωθεί στην Ελλάδα. Άνδρες που δεν ξέρουμε φυσικά ούτε ποιοι είναι, ούτε τί είναι, ούτε τί θέλουν να κάνουν. 

    Ας μην ντρεπόμαστε να το πούμε. Αυτό που κάνει η Λιβύη είναι "copy-paste" πρακτική της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα από τα στάδια ενός υβριδικού πολέμου κατά της χώρας μας, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η έξαρση μάλιστα των τελευταίων ημερών θυμίζει έντονα την απόπειρα εισβολής λαθρομεταναστών πρακτόρων της Τουρκίας από τον Έβρο το 2020. Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστεύω ότι όσοι ωθούνται από τη Λιβύη στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα δεν είναι τίποτα το διαφορετικό. Και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ανάλογο τρόπο. 

    Ο πρωθυπουργός ορθώς ανακοίνωσε ότι όποιος μπαίνει παράνομα στην Ελλάδα θα συλλαμβάνεται. Ο υπουργός επίσης ορθώς ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε όσους εισβάλλουν από τη Λιβύη, καθώς και ότι θα συλλαμβάνονται. Αυτά είναι τα απολύτως αυτονόητα και όσα πρέπει να λέγονται με επίσημη και διπλωματική γλώσσα. 

    Η ουσία πρέπει πλέον να αναδυθεί "πίσω από τις λέξεις" και όσοι εισέρχονται παράνομα από τη Λιβύη πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αυτό που είναι: εισβολείς. Και για τους εισβολείς υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, τον οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας γνωρίζουν πολύ καλά. Τον εφάρμοσαν άλλωστε στον Έβρο με εξαιρετική επιτυχία. Και οι πολίτες της χώρας τότε επιδοκίμασαν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. 

    Ας μην διστάσει λοιπόν η Κυβέρνηση να δράσει αναλόγως, αφήνοντας τους δικαιωματιστές και τους "ΜΚΟύδες" να τραβάνε τις κοτσίδες τους. Η πολιτική της χώρας καθορίζεται από το συμφέρον του λαού και όχι από "think tanks"...     

    ilpsychogios@gmail.com 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ