00:04 09/09
Τα Πάντα Όλα ή Βάλτε τώρα που γυρίζει
Χάος, χάσμα και χυλός: τα τρία Χαρακτηριστικά του σύγχρονου έλληνα.
Βασική αρχή για την εξιχνίαση κάθε εγκλήματος είναι το κίνητρο του δράστη. Ειδικά για τα εγκλήματα, που είναι αφορούν δραστηριότητες του υπόκοσμου που σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει αυτόφωρη σύλληψη ούτε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και τα στόματα των μαρτύρων είναι κλειστά λόγω φόβου ή από ομερτά, βασικό κίνητρο είναι το χρήμα. Ακολουθώντας όμως τα ίχνη του μπορείς όχι μόνο φθάσεις στον δράστη ή στον έμμεσο ή ηθικό αυτουργό του εγκλήματος, σύμφωνα με το γνωστό από τα αστυνομικά μυθιστορήματα και ταινίες διεθνή όρο "Follow the money", αλλά και να διακριβώσεις τα κίνητρα αυτού που έδωσε την εντολή δολοφονίας, είτε γιατί πλήττονται τα οικονομικά του συμφέροντα είτε για κυριαρχία στον υπόκοσμο είτε για να κλείσουν στόματα αυτών που γνωρίζουν πολλά και έτσι να τεκμηριωθεί η ενοχή του...
Αμφιβάλλω όμως αν η δικιά μας Αστυνομία ακολουθεί την αποτελεσματική αυτή μέθοδο για την ανακάλυψη όλων που συμμετείχαν στις πολλές εγκληματικές πράξεις. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με τα ΜΜΕ, προσπαθεί να ανακαλύψει μόνο τον εκτελεστή των εγκλημάτων του υπόκοσμου, που κατά πάσα πιθανότητα είναι εισαγόμενος, δεν έχει καμιά σχέση με την οργάνωση του υπόκοσμου, αλλά όχι αυτόν, που έδωσε την εντολή δολοφονίας αναφέροντας απλά ρωσική, αλβανική, γεωργιανή Μαφία κλπ, ενώ είναι γνωστά τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν και ενδεχόμενα ποιοι κρύβονται από πίσω ή συνεργάζονται με αυτές.
Συνήθως η εντολή δολοφονίας δίνεται δια μέσου τρίτης διεθνούς μυστικής οργάνωσης και η πληρωμή γίνεται σε τράπεζα του εξωτερικού σε λογαριασμό, που αμέσως σβήνονται τα ίχνη του, ώστε και αν ακόμα συλληφθεί ο δράστης να μην είναι δυνατόν να εντοπισθεί ποιος στην πραγματικότητα έδωσε την εντολή, γιατί πιθανότατα ούτε ο δράστης τον ξέρει, αλλά και αν ακόμα ο δράστης τον κατονομάσει οι δικηγόροι θα αμφισβητήσουν τη μαρτυρία του ως αναξιόπιστου.
Κατά τη γνώμη μου, όμως, αυτός που έδωσε εντολή για δολοφονία σε δράστη μέσω τρίτου χωρίς να έχει άμεση επαφή, δεν είναι ηθικός αυτουργός στη δολοφονία, αλλά έμμεσος αυτουργός γιατί ο εκτελεστής ήταν απλά το όργανο του εγκλήματος και έτσι μπορεί να του απαγγελθεί κατηγορία σαν αυτουργό, χωρίς να είναι γνωστό ποιος ήταν ο εκτελεστής αρκεί να υπάρχει πλήρη απόδειξη για αυτό.
Τα τελευταία χρόνια συνέβησαν στη χώρα μας σειρά δολοφονιών, κυρίως ημεδαπών μελών του υπόκοσμου, πιθανότατα με εισαγόμενους εκτελεστές, τις οποίες η Αστυνομία αποδίδει στη ρωσική, αλβανική, γεωργιανή κλπ Μαφίες, που είναι κρυφές εγκληματικές οργανώσεις με δομή και μέλη. Τις καλύπτει, όμως, ένα νόμιμο προσωπείο και συνεργάτες, που ξεπλένουν τα τεράστια κέρδη από εγκληματικές πράξεις κυρίως από λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και εμπόριο ναρκωτικών. Από όσο γνωρίζω, εναντίον των συνεργατών τους, που είναι διεθνώς γνωστοί ως" εγκληματίες του λευκού κολάρου", δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη τουλάχιστον για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Υπολογίζεται, ότι τα κέρδη από το διαχρονικό εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια λαθρεμπόριο και νοθεία καυσίμων ανέρχονται σε 1 δισ., των τσιγάρων σε 500 εκατ. τον χρόνο και δεν έχει πιαστεί μέχρι τώρα κανένα μεγάλο κεφάλι εκτός από κάποιους αναλώσιμους. Τα μεγέθη όμως είναι πολύ μεγάλα για να μην έχουν υποπέσει στην αντίληψη των διωκτικών αρχών, γιατί πχ 1 δισ. διαφυγόντες φόροι από το λαθρεμπόριο καυσίμων αντιστοιχούν στη διακίνηση τουλάχιστον 1,5 εκατ. τόνων καυσίμων, που απαιτεί σειρά εργασιών, όπως μεταφορά, καθαρισμό, διοχέτευση και νομιμοποίηση των κερδών, αλλά και συνεργασία και συνενοχή κάποιων πιθανόν και επωνύμων. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η Πολιτεία αδυνατεί να ελέγξει το λαθρεμπόριο καυσίμων, ας μιμηθεί τις ΗΠΑ που καταδίκασαν τον Al Capone για φοροδιαφυγή και να διώξει φορολογικά αυτούς που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα τεράστια εισοδήματα τους..
Έχει προκαλέσει κατάπληξη στην κοινή γνώμη η είδηση, ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός που προμηθεύει νερό από τη Σαλαμίνα στην Αίγινα έχει για τέταρτη φορά μέσα σε λίγα χρόνια υποστεί από υποθαλάσσιες εκρήξεις ζημιές, που σύμφωνα με τη δήλωση του Περιφερειάρχη προκλήθηκαν από δολιοφθορά, με αποτέλεσμα μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών να παρουσιάζεται έλλειψη νερού στην Αίγινα., που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο της υγείας των κατοίκων από τη χρήση αμφιβόλου ποιότητας νερού. Σαφώς οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ανακρίσεις για να βρεθεί ο υπαίτιος της υποθαλάσσιας έκρηξης που προκάλεσε τη ζημιά, αλλά η ανίχνευσή της πρέπει να γίνει με βάση το "follow the money", γιατί και στην περίπτωση αυτή σύμφωνα με τα ΜΜΕ διακυβεύονται μεγάλα ποσά.
Σε κάθε περίπτωση, κυρίως ως προς την εισαγόμενη εγκληματικότητα, " ηβαλίτσα δεν πάει άλλο" και πρέπει η Πολιτεία με την ενεργοποίηση της Αστυνομίας, των φορολογικών αρχών και με τη βοήθεια της δικαιοσύνης να την περιστείλει.
* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.