00:05 12/12
Το μεγάλο ξύπνημα στο ταμπλό
Στις αρχές Οκτωβρίου, όταν έγραφα ότι η ΕΚΤΕΡ χτίζει νέα ιστορία πάνω σε ανεκτέλεστο, καθαρή θέση, περιθώρια και την υπόθεση της 7ης τάξης, η τιμή ήταν στα 2,30 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση μόλις άγγιζε...
Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή εταιρειών προς επένδυση πρέπει να βασίζεται στα θεμελιώδη, όπως αναλύεται και στο βιβλίο του Benjamin Graham "The Intelligent Investor" (ο ευφυής επενδυτής). Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη προτίμηση θα πρέπει να βρεθούν εταιρείες που έχουν ένα "sexy" (πολύ συναρπαστικό ή ελκυστικό) αντικείμενο εργασιών που να μπορεί να διατηρηθεί στον χρόνο, μια ικανή διοίκηση, αλλά ταυτόχρονα να είναι κερδοφόρες (ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται), έχοντας ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους.
Μέσα σε αυτό το σκεπτικό και πέρα από τις γνωστές, σε όλους όσοι ασχολούνται με το Χ.Α., εταιρείες, τον Μάρτιο του 2023 γεννήθηκε ουσιαστικά μια νέα εταιρεία που αξίζει να έχουμε στο "ραντάρ". Πιο συγκεκριμένα, το 2022 αποφασίστηκε η συγχώνευση της Inform Λύκος με την Austriacard Holdings, ενώ στις 23 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκε η ταυτόχρονη εισαγωγή της δεύτερης στα χρηματιστήρια Βιέννης και Αθήνας. Η συγχώνευση και η ταυτόχρονη εισαγωγή στα δύο χρηματιστήρια αναμένεται να ενισχύσει την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές, αλλά και να αναγνωριστεί ως μία σημαντικά μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία.
Η εταιρεία είναι ένας από τους ηγετικούς παρόχους Β2Β υπηρεσιών υψηλής ασφαλείας, έξυπνων καρτών και λύσεων πληρωμών σε Αυστρία, Σκανδιναβία, Κεντρική, Ανατολική και Ν.Α. Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα έχει σημαντικά μερίδια αγοράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Τουρκία. Η εταιρεία έχει ιδρύσει ένα νέο κέντρο προσωποποίησης δεδομένων στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτει ομάδες πωλήσεων σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Επίσης η εταιρεία έχει καταστεί ο πάροχος πρώτης επιλογής έξυπνων καρτών και λύσεων πληρωμών για τις Challenger banks/Neo banks, έναν ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο τομέα της αγοράς παγκοσμίως.
Η Austriacard Holdings αναπτύσσεται σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες απαιτούν συνεχείς επενδύσεις. Από την άλλη, οι προκλήσεις είναι αυτές που κάνουν την εταιρεία πιο ανταγωνιστική, με την εξωστρέφεια να αποτελεί το ισχυρό της χαρτί, ενώ οι οικονομίες κλίμακος είναι αυτές που μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω την κερδοφορία της, επιβραβεύοντας έτσι τους μετόχους της.
Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας προσεγγίζει πλέον τα 220 εκατ. ευρώ και κατατάσσεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έναντι 50 εκατ. ευρώ περίπου όπου διαπραγματευόταν η Inform Λύκος. Η εμπορευσιμότητα της εταιρείας σε αυτό το μικρό διάστημα που διαπραγματεύεται η νέα εταιρεία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ο μέσος ημερήσιος όγκος από τις 23 Μαρτίου δεν ξεπερνά τα 7.670 τεμάχια. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός μέτοχος κατέχει πλέον το 77,3%.
Η αύξηση των μεγεθών για την εταιρεία συνεχίστηκε και το α’ τρίμηνο του 2023, καθώς οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 49% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, οφειλόμενη κυρίως στις ισχυρές πωλήσεις λύσεων πληρωμών σε Challenger/Neo Banks (+116% συνολικά), καθώς και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Τουρκία (+121%, +37% και +144% αντίστοιχα).
Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν 78,5%, από 7,6 εκατ. ευρώ σε 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περιθώριο EBITDA μεγεθύνθηκε κατά 250 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου. Η βελτίωση των κερδών EBITDA οφείλεται τόσο στην ανάπτυξη των πωλήσεων όσο και στη συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων, καθώς τα λειτουργικά έξοδα άγγιξαν μόλις το 27,8% ως ποσοστό επί των πωλήσεων, έναντι 33,1% το α’ τρίμηνο του 2022.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν 140%, στα 6,9 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας έτσι το αντίστοιχο περιθώριο από 4,8% σε 7,7%! Τέλος, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε από 76,6 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022 σε 82,5 εκατ. ευρώ στις 31/3/2023 λόγω της αύξησης του κεφαλαίου κίνησης, που αναμένεται να ομαλοποιηθεί στη διάρκεια του έτους.
Καταλήγοντας, η μετοχή της Austriacard Holdings διαπραγματεύεται 5,9 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2023 σύμφωνα με τον δείκτη EV/EBITDA. Ταυτόχρονα, το εκτιμώμενο P/E με βάση το πάνω εύρος των εκτιμώμενων κερδών προσεγγίζει μόλις τις 12,1 φορές, έναντι 12,8 φορών το 2022.
Τέλος, τα προσδοκώμενα κέρδη EBITDA έχουν βασιστεί στις εκτιμήσεις της διοίκησης, που ανακοινώθηκαν με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023. Η ανακοίνωση εκτιμήσεων από την πλευρά της διοίκησης βελτιώνει σημαντικά την εικόνα της προς την επενδυτική κοινότητα, καθώς έρχεται από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποια συμβόλαια κλείνει και ποια είναι η κερδοφορία τους. Και μην ξεχνάτε: Αγοράστε μετοχές για να μπορείτε να ονειρεύεστε, αγοράστε ομόλογα για να κοιμάστε ήσυχοι!
Με το 92% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023, το 78% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, αριθμός ο οποίος είναι υψηλότερος του 10ετούς μέσου όρου (73%). Συνολικά τα κέρδη έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς κατά 6,5%, οριακά υψηλότερα του 10ετούς μέσου όρου (6,4%).
Όμως αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους επενδυτές είναι το πώς κινήθηκαν οι μετοχές στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων, ανοδικά ή καθοδικά και πόσο σε σχέση πάντα με το παρελθόν. Οι μετοχές των εταιρειών που ανακοίνωσαν υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη α’ τριμήνου είχαν μέση αύξηση τιμών 0,3% δύο ημέρες πριν και δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, αριθμός ο οποίος είναι χαμηλότερος του 1% (μέσος όρος 5ετίας).
Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των εταιρειών που σημείωσαν χειρότερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν κατά μέσο όρο 4,1% δύο ημέρες πριν έως και δύο ημέρες μετά τα αποτελέσματα, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο του 5ετούς μέσου όρου (2,2%).
Η ερμηνεία πίσω από τον πεσιμισμό των επενδυτών δεν είναι απλή υπόθεση. Οι εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο είναι καλύτερες από αυτές του α’ τριμήνου, ενώ του γ’ και δ’ τριμήνου 2023 ακόμα καλύτερες. Βραχυπρόθεσμα μπορεί η αρνητική ψυχολογία που υπάρχει για την ενδεχόμενη μελλοντική ύφεση να αποτελεί μια συνιστώσα αρκετά ισχυρή για πωλήσεις μετοχών. Ωστόσο, μια άλλη άποψη είναι ότι οι επενδυτές έχουν την πεποίθηση ότι τα εκτιμώμενα κέρδη είναι υπερβολικά και θεωρούν ότι θα υπάρχουν αναθεωρήσεις προς τα κάτω!
Πολλοί επενδυτές προβληματίζονται για το πώς πρέπει να διαρθρώσουν ένα μετοχικό χαρτοφυλάκιο με σκοπό την επίτευξη υπεραξίας. Ωστόσο ένας μικροεπενδυτής είτε δεν είναι πάντα σε θέση να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις είτε δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να διαφοροποιήσει ένα χαρτοφυλάκιο. Τη λύση εδώ έρχονται να δώσουν οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, με μία από αυτές να είναι η Alpha Trust - Ανδρομέδα ΑΕΕΧ. Μία εικόνα (πίνακας) χίλιες λέξεις (αποδόσεις σε βάθος χρόνου).
Συνηθίζεται σε περιόδους όπου το κλίμα στα χρηματιστήρια είναι θετικό οι εταιρείες αυτές να διαπραγματεύονται με premium επί της τιμής του χαρτοφυλακίου τους, καθώς οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι και βλέπουν καλύτερες ημέρες, ενώ σε περιόδους κρίσεων οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου διαπραγματεύονται σε έκπτωση.
H μετοχή της Alpha Trust - Ανδρομέδα ΑΕΕΧ διαπραγματευόταν στο Χ.Α. με έκπτωση (discount) -14,8% στις 15/5/2023, με την τιμή κλεισίματος να ανέρχεται σε 6,64 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία προέβη σε ΑΜΚ πέρυσι ύψους 12,2 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα. Έτσι, η εσωτερική λογιστική αξία (NAV) της Alpha Trust - Ανδρομέδα ΑΕΕΧ στις 31 Μαρτίου 2023 είχε διαμορφωθεί στα 26,6 εκατ. ευρώ, έναντι 14,2 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2022.
Τα καθαρά κέρδη για το α’ τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 1,92 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 0,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Tα ακαθάριστα έσοδα ανήλθαν σε κέρδη 2,47 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 0,57 εκατ. ευρώ του α’ τριμήνου 2022, προερχόμενα κυρίως από αποτίμηση χρεογράφων σε εύλογες αξίες με βάση τα ΔΠΧΑ. Η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου στις 31/3/2023 περιελάμβανε επενδύσεις σε εισηγμένες μετοχές στο Χ.Α. κατά 84,1% και τοποθετήσεις σε ομολογίες και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς κατά 13% ως ποσοστά επί του ενεργητικού του.
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στα οικονομικά αποτελέσματα ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ και Quest
Σήμερα Τρίτη, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον Μάρτιο. Την Τετάρτη οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Πλαστικά Θράκης, CNL Capital ΕΚΕΣ-ΔΟΕΕ και Alpha Trust ΑΕΔΑΚΟΕΕ έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ οι ΟΠΑΠ και Quest ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023 (μετά τη λήξη της συνεδρίασης). Την Πέμπτη οι Eurobank και ΔΕΗ αναμένεται να δημοσιεύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023, η ΙΝΤΕΡΤΕΚ έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών για τον Απρίλιο, ο οποίος μας παρέχει ενδείξεις για την τάση του πληθωρισμού. Την Παρασκευή η Entersoft έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ η Lavipharm έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα stock options σε στελέχη.
Δείκτης PCE (ενδείξεις πληθωρισμού) την Παρασκευή στο επίκεντρο
Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη το πρωί δημοσιεύεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI στη Γερμανία για τον Μάιο, ενώ το απόγευμα σειρά έχουν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο. Την Τετάρτη ανακοινώνεται στη Μεγ. Βρετανία ο πληθωρισμός για τον Απρίλιο, ενώ λίγο αργότερα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία με βάση τα στοιχεία του Μαΐου. Την Πέμπτη ανακοινώνονται στη Γερμανία τα αναθεωρημένα στοιχεία για τη μεταβολή του ΑΕΠ α’ τριμήνου, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για +0,5% (σε ετήσια βάση). Το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι η σειρά των ΗΠΑ για την ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ α’ τριμήνου, καθώς και οι πωλήσεις εκκρεμών κατοικιών για τον Απρίλιο. Την Παρασκευή ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ο δείκτης διαρκών καταναλωτικών αγαθών για τον Απρίλιο, ο δείκτης PCE (ενδείξεις που λαμβάνει υπ’ όψιν της η Fed για τις πληθωριστικές πιέσεις), καθώς και οι καταναλωτικές και πληθωριστικές προσδοκίες σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο με βάση τα στοιχεία του Μαΐου.
* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο