Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιαν-2023 00:03

  Γιατί οι στόχοι και ο χρονικός ορίζοντας έχουν σημασία στις επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Θεοφανίδη

  Τι είναι επένδυση;

  Σε γενικές γραμμές, μια επένδυση είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που αποκτάται με την προσδοκία δημιουργίας εισοδήματος ή κέρδους ή ανατίμησης της τιμής. Κάθε όφελος που μπορεί να προκύψει από μια επένδυση ονομάζεται απόδοση. Η επένδυση λειτουργεί όταν αγοράζεται ένα περιουσιακό στοιχείο σε χαμηλή τιμή και πωλείται σε υψηλότερη τιμή. Αυτό το είδος απόδοσης επένδυσης ονομάζεται κέρδος κεφαλαίου (capital gain). Η επένδυση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βάλετε τα χρήματά σας να δουλέψουν και ενδεχομένως να δημιουργήσετε πλούτο.

  Γιατί να επενδύσεις μακροπρόθεσμα;

  Πρέπει να κατέχετε ένα περιουσιακό στοιχείο για τουλάχιστον ένα έτος για να θεωρηθεί μακροπρόθεσμη επένδυση. Οτιδήποτε κάτω από αυτό είναι βραχυπρόθεσμη επένδυση. Η μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων όπως ομόλογα, μετοχές, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) κ.λπ., για περισσότερο από 12 μήνες.

  Η ύπαρξη μιας μακροπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής, μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να αποφύγουν τη λήψη κακών επενδυτικών αποφάσεων. Οι επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική, πρέπει να έχουν πειθαρχία και υπομονή αφού η ανάληψη ενός συγκεκριμένου βαθμού κινδύνου, είναι απαραίτητη ενώ περιμένουν υψηλότερες μελλοντικές ανταμοιβές. Έχοντας έναν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, έχετε πολλά πλεονεκτήματα και καλύτερες επενδυτικές αποδόσεις σε σύγκριση με τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, που συχνά πραγματοποιούνται με συναισθήματα φόβου ή απληστίας. Η επιθυμία για άμεσο κέρδος, σε συνδυασμό με την άμεση αντίδραση σε ειδήσεις και φήμες είναι συχνά ο καθοριστικός παράγοντας για βραχυπρόθεσμες, ακόμη και καθημερινές "επενδύσεις". 

  Η επένδυση σε μετοχές και η μακροπρόθεσμη διατήρησή τους είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το πώς μπορείτε να αυξήσετε τον πλούτο σας με την πάροδο του χρόνου. Ένα κοινό παράδειγμα για το πώς συμπεριφέρονται οι μετοχές με την πάροδο του χρόνου μπορεί να παρατηρηθεί εξετάζοντας την απόδοση των χρηματιστηριακών αγορών και συγκεκριμένα του S&P 500. Ο Standard and Poor's 500 στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένας χρηματιστηριακός δείκτης που παρακολουθεί 500 εγχώριες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Θεωρείται από πολλούς επενδυτές ως η καλύτερη συνολική μέτρηση της απόδοσης του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Είναι ιστορικό γεγονός ότι ο S&P 500 παρουσίασε απώλειες μόνο σε 11 από τα 47 χρόνια, από το 1975 έως το 2022, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο S&P 500 είχε θετικές αποδόσεις τα περισσότερα χρόνια. Από το 1975 είχαμε πολλαπλά χρηματιστηριακά κραχ, bearmarkets και υφέσεις και όμως η αγορά από το 1990 έχει σημειώσει άνοδο περισσότερο από 900%, γεγονός που καταδεικνύει τις φανταστικές θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές του χρηματιστηρίου. Όταν οι επενδυτές έχουν μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες, μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο επενδύοντας σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που θεωρούνται "υψηλού κινδύνου", αλλά και με δυνατότητα υψηλότερης απόδοσης. Αυτό συμβαίνει όταν ένας επενδυτής επιλέγει να επενδύσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι επιτρέπει στις επενδύσεις του να ανακάμψουν από μια πιθανή ύφεση.

  Η κατοχή περιουσιακών στοιχείων που θεωρούνται "υψηλού κινδύνου", όπως τα ETFs μετοχών, για περίοδο μεγαλύτερη των 15 ετών, εξαλείφει κάθε πιθανότητα ζημίας με βάση τα ιστορικά αρχεία απόδοσης σε δείκτες όπως ο S&P 500. Ουσιαστικά, ο μακροπρόθεσμος επενδυτικός ορίζοντας μετατρέπει τον επενδυτή υψηλού κινδύνου σε συντηρητικό επενδυτή. 

  Η μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική είναι λιγότερο χρονοβόρα καθώς οι επενδυτές δεν χρειάζεται να "προβλέπουν" και να ενεργούν σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των τιμών των μετοχών. Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη επένδυση εξοικονομεί πολλά χρήματα, καθώς δεν χρειάζεται να υπομείνετε το σημαντικό κόστος μεσιτείας των συχνών και συναισθηματικά φορτισμένων επενδυτικών αλλαγών.

  Η μακροπρόθεσμη επένδυση επιτρέπει στα χρήματά σας να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό και να αυξήσουν την αξία τους. Ο πληθωρισμός είναι η αύξηση του επιπέδου των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών σε μια οικονομία. Με άλλα λόγια, τα χρήματα που έβγαλες χθες θα σου αγοράσουν λιγότερα αύριο, λόγω του πληθωρισμού. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός ήταν πάνω από 9% για το 2022, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία των επενδύσεων αφού μπορούν να επιφέρουν αύξησης των χρημάτων σας με την πάροδο του χρόνου. Η αποταμίευση στην τράπεζα, ειδικά με τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα τόκων που προσφέρονται, δεν θα σας επιτρέψει να επιτύχετε τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους, όπως η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών σας και η άνετη συνταξιοδότηση σας.

  Λέγεται ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να κερδίσετε χρήματα, είτε δουλεύετε για τα χρήματά σας είτε τα χρήματά σας δουλεύουν για εσάς.  Η δυνατότητα ανάπτυξης των μακροπρόθεσμων επενδύσεων οφείλεται μεταξύ άλλων και στη δύναμη της σύνθετης κεφάλαιοποίησης  ή ανατοκισμού (compounding). Δηλαδή, τη διαδικασία κατά την οποία τα κέρδη κεφαλαίου ή εισοδήματος που μπορεί να περιλαμβάνει τόκους, κουπόνια ομολόγων και μερίσματα επανεπενδύονται για να δημιουργήσουν πρόσθετα κέρδη με την πάροδο του χρόνου. Η δύναμη του ανατοκισμού είναι πολύ σημαντική καθώς οι επενδυτές δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν  πρόσθετα κεφάλαια για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα.

  Η μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική διασφαλίζει ότι οι επενδυτές δεν θα τεθούν σε θέση να γίνουν αναγκαστικοί πωλητές. Η μεταβλητότητα των τιμών έχει σημασία μόνο εάν αναγκάζεστε να πουλήσετε όταν οι τιμές είναι χαμηλές. Η μεταβλητότητα (volatility) με όρους επενδύσεων περιγράφει περιόδους απρόβλεπτων και μερικές φορές απότομων αυξομειώσεων των τιμών των μετοχών ή των αγορών. Η επένδυση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτρέπει στα χρήματά σας να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να αυξηθούν σε αξία. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο, η αστάθεια της αγοράς δεν μπορεί να βλάψει το μακροπρόθεσμο οικονομικό αποτέλεσμα του επενδυτή. Ο μακροπρόθεσμος επενδυτικός ορίζοντας, σας επιτρέπει να αποφύγετε τον πειρασμό συναισθηματικά φορτισμένων αποφάσεων κατά τη διάρκεια σημαντικής αστάθειας της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι επενδυτές με μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική παραμένουν ήρεμοι σε περιόδους σημαντικών αυξομειώσεων της αγοράς.

  * Ο Δημήτρης Θεοφανίδης είναι Senior Private Wealth Manager της XSpot Wealth

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ