Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 00:03

  Η Αχίλλειος πτέρνα της Δημοκρατίας;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Πανούση 

  Πάντα η πτέρνα
  είναι το αδύναμο σημείο,
  είτε σε λένε Τάλω, είτε Αχιλλέα

  Φανή Αθανασιάδου, Αχίλλειος πτέρνα

  Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν όταν η πολιτική καχυποψία είναι πανταχού παρούσα στη διακυβέρνηση και διάχυτη στην κοινωνία.

  Παρά ταύτα θα καταθέσω κάποιες προτάσεις ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου για την ΕΥΠ. 

  1. Κακώς η ΕΥΠ ασχολείται –έστω εκ πλαγίου– με θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Υπάρχουν υπηρεσίες της ΕΛΑΣ (αντιτρομοκρατική, κατά της βίας κλπ.) που διαθέτουν μεγαλύτερη πείρα. Η ΕΥΠ οφείλει να προστατεύει τη χώρα από εξωτερικούς κινδύνους κι εχθρούς, γι’ αυτό πρέπει να μετονομαστεί σε Εθνική Υπηρεσία Προστασίας της Εθνικής Κυριαρχίας και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. 

  2. Για την αποφυγή της σύγκρουσης αρμοδιοτήτων κι επιχειρήσεων των υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται σε ζητήματα Ασφάλειας ήρθε η ώρα να ιδρυθεί Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο θα ενταχθούν η ΕΥΠ, η ΕΛΑΣ, ειδικό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, το Πυροσβεστικό, το Λιμενικό κλπ., υπό ενιαία πολιτική ηγεσία. 

  3. Για τον πολιτικό έλεγχο της ΕΥΠ, εφόσον δεν γίνει Υπουργείο, χρήσιμη θα ήταν μία Ειδική Διακομματική Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής. 

  4. Για τον δικαστικό έλεγχο κρίνω σκόπιμη την ύπαρξη τριών εισαγγελέων Εφετών, υπό την εποπτεία ενός Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι δύο θα υπογράφουν την άρση απορρήτου κλπ. και ο τρίτος θα επιλαμβάνεται σε περίπτωση διαφωνίας (εκ περιτροπής άπαντες). 

  5. Για ζητήματα εθνικών κρίσεων, που προκαλούνται από ρωγμές στην Ασφάλεια, πρέπει να συγκαλείται από τον/την ΠτΔ το Συμβούλιο Αρχηγών, το οποίο θα συνεδριάζει ως Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. 

  6. Για την επιστημονική τεκμηρίωση των ανα-λύσεων να ενεργοποιηθεί το Ινστιτούτο Στρατηγικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη συνέργεια αντίστοιχου Ινστιτούτου του ΥΠΕΞ. 

  7. Η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να συνεδριάζουν από κοινού σε τέτοιες υποθέσεις. 

  Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι αποτελεσματικά μόνον αν ο λαός εμπιστεύεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους θεματοφύλακες του Πολιτεύματος. Σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα θα γεμίσει και πάλι ‘τρύπες

  ΥΓ.’’...άγγελοι και δαίμονες
  μαζί, μονιασμένοι
  αγνάντευαν το Τίποτα’’ (Βασίλης Γ. Νιτσιάκος, του πόνου)

  * Ο Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ