Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 00:03

  Γιατί αυτή η επανάπαυση;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Αρ. Κάζη

  (Η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές και οι πολιτικοί μας ασχολούνται με παρακολουθήσεις!)

  Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα δέχεται παρενοχλήσεις και απειλές κλιμακούμενες και με επικίνδυνο περιεχόμενο. Δεν πρόκειται απλά για τούρκικη προεκλογική προπαγάνδα, όπως λέγεται. Εκτυλίσσεται κατά στάδια με συνέπεια και συνέχεια κυρίως από την εποχή του ’50, όταν η Αγγλία προσκάλεσε τους Τούρκους στο παιχνίδι της Κύπρου. Πρώτα ο αποκλεισμός των μειονοτήτων από κρίσιμα επαγγέλματα (1932), μετά η άγρια φορολόγηση και η επιστράτευση των μειονοτήτων σε Τάγματα Εργασίας μεσούντος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά οι βανδαλισμοί και βιασμοί του ’55 στην Πόλη, μετά η εκδίωξη το ‘64 των Ελλήνων από την Τουρκία, μετά η εισβολή στην Κύπρο, αμέσως μετά η υφαλοκρηπίδα, μετά οι υπερπτήσεις και το casus belli, μετά οι ΑΟΖ, μετά τα περί "τούρκικης” μειονότητας στη Θράκη, μετά οι χάρτες της "Γαλάζιας Πατρίδας” και τώρα οι ανοιχτές απειλές για τα νησιά μας και το Αιγαίο. Και ποιος ξέρει και τι άλλο θα διεκδικήσουν.

  Αντίθετα, εμείς "δεν διεκδικούμε τίποτε"! Ούτε αποζημιώσεις για τις καταστροφές του ‘55, ούτε για τις περιουσίες των Ελλήνων που εκδιώχθηκαν το ‘64, ούτε για τη Σχολή της Χάλκης, ούτε τα 12 μιλίων χωρικά μας ύδατα αλλά ούτε και για τη μη εφαρμογή από την Τουρκία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό...

  Όμως, πολλά από όσα μας αναφέρει ο Ερντογάν ισχύουν και θα' πρεπε να τον ακούμε με περισσότερη προσοχή. Υπάρχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο της γείτονος. Και ο Ερντογάν να φύγει θα εξακολουθήσει να ισχύει. Η επιθετικότητα της τουρκικής Elite, που μας βλέπει περιφρονητικά ως ασήμαντους πρώην υποτελείς που επιβιώνουν χάρη στη στήριξη των ξένων, ενισχύεται από τον δικό μας εφησυχασμό, την ανοργανωσιά, τους τσακωμούς μας, τα χρέη και την ανοχή μας. Και όσο εμείς ικετεύουμε με παραχωρήσεις τους "συμμάχους" για βοήθεια και μοιράζουμε επιδόματα τόσο οι ρεαλιστές Τούρκοι βεβαιώνονται για την εθνική μας αδυναμία και αποθρασύνονται.

  Η Κυβέρνηση κάνει επιτυχώς ό,τι μπορεί στον διπλωματικό, στον αμυντικό και στον τομέα της πληροφορικής. Αλλά αυτά δεν είναι αρκετά όταν έχεις και θα έχεις έναν επιθετικό γείτονα με πολλαπλάσια μεγέθη: Χρειάζεται να στηρίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις και άρα σε πολίτες συνειδητά προετοιμασμένους, με ομοψυχία και σε ετοιμότητα (βλ. Ελβετία και Ισραήλ). Ο εφησυχασμός του κόσμου για την κρισιμότητα των περιστάσεων, όχι μόνο για τα εθνικά θέματα αλλά και για πολλά άλλα όπως: 

  - Η απουσία Οράματος και σταθερού Σχεδίου πορείας για τη χώρα
  - Ο λαϊκισμός, η διαπλοκή και ο αμοραλισμός των πολιτικών που περιφέρονται από κόμμα σε κόμμα
  -  Η κομματικοποίηση των πάντων και ειδικότερα στην Παιδεία και κυρίως στα ΑΕΙ
  - Η αναξιοκρατία και το ρουσφέτι που διώχνουν τη νεολαία μας και εμποδίζουν τον επαναπατρισμό της
  - Η ανεπάρκεια της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης  
  - Η αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων σε οποιαδήποτε καινοτομία
  - Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού μας και η υπογεννητικότητα
  - Η έκπτωση του γάμου και της οικογένειας καθώς και του Ελληνικού φιλότιμου

  προκαλούν ερωτηματικά και ανησυχίες για το πού πάμε να καταλήξουμε.

  Τα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια ασχολούνται κυρίως με παιχνίδια, με στοιχήματα, με κατοικίδια και με μαγειρέματα. Να θυμηθούμε ότι στη δεκαετία του ’70 δηλώναμε με αποστροφή ότι "δεν θα γίνουμε εμείς τα γκαρσόνια της Ευρώπης". Και τώρα, ελλείψει πιο προηγμένων θέσεων εργασίας, στρέφουμε τους νέους προς τα εκεί. Σημαντικά ΜΜΕ ελέγχονται πλέον από διαπλεκόμενα συμφέροντα που δεν αφήνουν ή δεν υποστηρίζουν τους όποιους κατάλληλους να αναλάβουν εξουσία. Γι’ αυτό σχεδόν κανένας ικανός και έντιμος πολίτης δεν αποτολμά να μπλέξει με την πολιτική. Και αν το κάνει, σύντομα οι συνάδελφοί του και τα συμφέροντα θα τον συνετίσουν ή θα τον απομονώσουν. 

  Το Παράδειγμα των πάσης φύσεως ιθυνόντων είναι απογοητευτικό. Το πολιτικό ψέμα, ο λαϊκισμός και η υποκρισία οργιάζουν. Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές και οι πολιτικοί μας ασχολούνται με τις παρακολουθήσεις, λες και δεν είναι γνωστό ότι όλοι οι εκάστοτε ιθύνοντες παρακολουθούν τους απέναντι, λες και η Google δεν γνωρίζει ακόμα και τι εσώρουχα φοράμε...

  Η προσχώρησή μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα είχε μεν τα καλά της αλλά λόγω απουσίας οράματος, κακής διαχείρισης και χαμένων ευκαιριών περιορίσαμε την παραγωγή και κατευθυνθήκαμε στον εποχιακό Τουρισμό, παρκάραμε μιλιούνια στο Δημόσιο και οδηγηθήκαμε στην επανάπαυση. Από την αρχή που ενταχθήκαμε, οι ταγοί μας αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Έτσι, από 10οι στην Ευρώπη των ανεπτυγμένων 10  (1981) εκπέσαμε σε 26οι στην Ευρώπη των 28. Δεν μάθαμε τίποτε από την περιπέτεια των μνημονίων και το χρέος της χώρας συνεχώς αυξάνεται. Και αντί να προετοιμάζουμε τον πληθυσμό για τις διαχρονικές και κρίσιμες εξ ανατολών απειλές, τον καθησυχάζουμε με επιδόματα και με "ξένες συμμαχίες".

  Αυτά τα βλέπουν όλοι στο εξωτερικό αλλά κυρίως οι γείτονες, οι οποίοι καραδοκούν για την κατάλληλη ευκαιρία να μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Βλέπουν τα κίνητρα σε ξένους για την αγορά ακινήτων. Βλέπουν την ανοχή μας και όλα τα παραπάνω και αποθρασύνονται. Και σαν γνήσιοι Ανατολίτες περιμένουν σαν τους λύκους την κατάλληλη στιγμή, όπως έκαναν πάντοτε στο παρελθόν.

  Εναπόκειται στον πολιτικό μας κόσμο να σοβαρευτεί επειγόντως και να προετοιμάσει τη χώρα για τα χειρότερα. "Si vis pacem para bellum” (αν επιδιώκεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο) έλεγαν οι Ρωμαίοι. Χρειάζονται σταθερό εθνικό Όραμα, Σχέδιο πορείας και ακομμάτιστα επιτελεία συνεχούς μελέτης και επαγρύπνησης. Και κυρίως σωστό Παράδειγμα ηγεσίας σε όλους τους τομείς. Αλλά αυτά πρέπει να γίνουν εγκαίρως λαϊκό αίτημα προκειμένου να συνετιστούν οι ιθύνοντες. Όλοι μαζί μπορούμε!

  * Δημήτρης Αρ. Κάζης, Διπλ. ΕΜΠ, M.Sc.- University o fLondon,  DIC - Imperial College  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ