Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαρ-2022 00:03

  Ο... κολοβός αγκυλωτός Σταυρός του Βλαδίμηρου...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  "Νομοτελειακά, η αλήθεια είναι η πρώτη που πεθαίνει σε ένα πόλεμο”.

  Η εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν, στην Ουκρανία έδειξε πολύ καθαρά, ότι στη χώρα μας είναι αρκετά υπολογίσιμο το ποσοστό όλων όσων θεωρούν πως θα πρέπει "βρέξει - χιονίσει”... να γλύφουμε πειθήνια την εκάστοτε ηγεσία της Ρωσίας.

  Τις τελευταίες μέρες είναι πολλοί και από πολλές πλευρές, όπως και στη χώρα μας, που μιλούν για "Ουκρανούς ναζί” και για "επιθετικές κινήσεις του ΝΑΤΟ, που κατά κάποιο τρόπο επέβαλε αυτή την αντίδραση στη Μόσχα, ενώ παράλληλα κατηγορούν την Ελλάδα που τόλμησε να πάρει το μέρος του θύματος  -δηλαδή της Ουκρανίας, που πήγε όπως η ηθική επιτάσσει, με τη μεριά του διεθνούς δίκαιου και συνολικά του πολιτισμένου κόσμου. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να δράσει διαφορετικά, όταν το 40% της Κύπρου βρίσκεται εδώ και δεκαετίες υπό τουρκική κατοχή και ο αναθεωρητισμός της γείτονος, μάς απειλεί ποικιλοτρόπως και σε καθημερινή βάση εδώ και χρόνια... Αν η χώρα μας δεν δρούσε με τον τρόπο που έδρασε, θα ήταν σαν η ίδια να πυροβολεί τη δική της ύπαρξη!

  Δυστυχώς, πολλά τα fake news, τα ψέματα και οι υπερβολές που ακούγονται. Το γεγονός όμως είναι ένα: ένας ολόκληρος λαός σφαγιάζεται και εκτοπίζεται, με πολλές αλήθειες να μην λέγονται και από τις δύο πλευρές! Όμως το γεγονός είναι ένα και μοναδικό. Οι ναζιστικές πρακτικές αναβίωσαν και έχουν ρωσική χροιά και ρωσικό χρώμα.

  Με τις "τσαρικές βλέψεις” του Πούτιν, δεν έχει βέβαια καμμιά σχέση ο ρωσικός λαός, που και αυτός πληρώνει την αυταρχική του διοίκηση εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Μόνον που τώρα, εκτός από τη Δύση που σωστά ξύπνησε  -έστω και σχετικά αργά, από τον λήθαργο και συσπειρώνεται, φαίνεται πως αρχίσαν να προβληματίζονται και οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι-κροίσοι, τους οποίους ο Πούτιν "έφτιαξε” μεν, αλλά τώρα πια αυτονομημένοι κατά κάποιο τρόπο και με αρκετά μεγάλη ισχύ, αλλά πολύ φτωχότεροι μέσα σε μόνο μερικές ημέρες, σε σχέση με τον τελευταίο μήνα, δεν βλέπουν με καλό μάτι όλη αυτή τη σύγκρουση με την καπιταλιστική Δύση που τους θρέφει. Τους χαλάει τις δουλειές... και το  νεορωσικό καπιταλιστικό αφήγημά τους. 

  Η απροκάλυπτη σχέση της Ρωσίας του Πούτιν με τα εθνικοσοσιαλιστικά ιδεώδη είναι τώρα  -περισσότερο από ποτέ,  εμφανής, αν και κανείς δεν ξέρει μετά βεβαιότητος τι ακριβώς συμβολίζει το γράμμα "Ζ” μέσα στο λευκό τετράγωνο, ως στάμπα πάνω στα τανκς, και γενικά σε οχήματα και εκτοξευτές πυραύλων της Ρωσίας, που προελαύνουν καταστρέφοντας με πρωτόγνωρη μανία την Ουκρανία, εξαλείφοντας αδιακρίτως κάθε μορφή ζωής στην περιοχή που στοχοποιείται. Κάποιοι το ερμηνεύουν ως "Za pobedy”, που στα ρωσικά σημαίνει "…για τη νίκη”, ή ως "Zapatista " που στη γλώσσα μας σημαίνει "Δύση”, όμως επί της ουσίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από έναν... κολοβό "αγκυλωτό σταυρό”, που εν μέρει δικαιώνει και το άρθρο μου του περασμένου Σαββατοκύριακου...

  Σε κάθε περίπτωση, το "Ζ” αποτελεί σημάδι αναγνώρισης για τους Ρώσους, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά φίλια πυρά, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σύμβολο ήταν και ο αρχικός σκοπός του ρωσικού υπουργείου 'Αμυνας. Το μόνο όμως σίγουρο είναι, πως η Μόσχα τεχνηέντως επιχειρεί τη δημιουργία ενός "συμβολισμού λαϊκής υποστήριξης”, που θα συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από το εθνικιστικό κίνημα του Πούτιν.

  Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν το "Z”, ως τη νεοταξική "Σβάστικα του Πούτιν”, με τις ομοιότητες του συμβόλου να προσομοιάζουν στον αγκυλωτό σταυρό των Ναζί, ως σήμα κατατεθέν.

  Πολλά λέγονται για το ακροδεξιό -πιθανότατα ναζιστικό Τάγμα (τώρα Σύνταγμα) Αζοφ και τις όποιες δραστηριότητες στις Ρωσόφωνες περιοχές και μάλλον, αυτοί που το ισχυρίζονται δεν έχουν και άδικο... όμως οι Ρώσοι είχαν τα πρωτεία με τα ναζιστικά παραστρατιωτικά μορφώματα που δημιουργούσαν, μεταξύ των οποίων και το "Τάγμα Σπάρτη” (sic), όπως και η στρατιωτική εκπαίδευση εθνικοσοσιαλιστών απ’ όλο τον κόσμο, σε πολυεθνικά camps στη ρωσική επικράτεια, εκεί που εκπαιδεύτηκαν και τα δικά μας "φρούτα” της Χρυσής Αυγής. Πριν μερικές μέρες ο αρχηγός των ναζί αυτού του τάγματος Vladimir Zhoga, φέρετε να εκτελέστηκε από ελεύθερο σκοπευτή, στην πόλη Βολνοβάκα, έξω από τη Μαριούπολη  -φημολογείται δε πως ο συγκεκριμένος σκοπευτής ήταν Έλληνας ομογενής, που επέστρεψε στην Ουκρανία, να πολεμήσει κατά των Ρώσων εισβολέων (…το τελευταίο αναφέρεται με κάθε επιφύλαξη!).

  Το επίλεκτο "Τάγμα Σπάρτη” αποτελείται από Ρώσους λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας, που έχουν υιοθετήσει τη σκληρή εκπαίδευση των Σπαρτιατών και θεωρούνται ως η πλέον αξιόμαχη μονάδα της ανεξάρτητης πλέον δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, όμως δυστυχώς ξέχασαν, πως η Αρχαία Ελλάδα δεν διέθετε τέτοιου είδους "ιδεολόγους” στις τάξεις της! Οι μαχητές αυτοί επέλεξαν από την Ελληνική ιστορία, μόνο τον θρύλο των τριακοσίων του Λεωνίδα, και τη σκληρή εκπαίδευση των Σπαρτιατών, αλλά δεν  θέλησαν  ποτέ να μάθουν για το ήθος και την φιλοσοφία της ζωής τους... Ναζισμός και Πούτιν είναι ένα κοινό πακέτο με σφιχτό περιτύλιγμα.

  Τη στιγμή που η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υπάρχουν πολιτικοί σε διεθνές επίπεδο που ισχυρίζονται πως ποτέ δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει ότι ο Πούτιν θα έκανε πράξη τις απειλές του. Αν πραγματικά, δεν μπορούσαν να το προβλέψουν, ίσως θα πρέπει να μας τρομάζει πολύ περισσότερο η απουσία διορατικότητας, διότι είναι ασυγχώρητη, τη στιγμή που ο Πούτιν κραύγαζε..., το φώναζε σε κάθε ευκαιρία και εξόφθαλμα το έδειχνε. Μόνο ανόητοι θα μπορούσαν να αγνοήσουν την τεράστια κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών και οχημάτων πολέμου στα σύνορα της Ουκρανίας επί εβδομάδες. 

  Μόνο άσχετοι θα αγνοούσαν τις ομιλίες του Πούτιν και τη μεταφορά, τόσο των προσωπικών του περιουσιακών στοιχείων, όσο και εθνικών πόρων πίσω στη Ρωσία! Μόλις δύο εβδομάδες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, κυριολεκτικά απήγαγε ημιτελή από το Αμβούργο την πανάκριβη θαλαμηγό του από το ναυπηγείο στο οποίο ευρίσκετο για συντήρηση και επισκευές, ενώ συγχρόνως μεταφέρθηκαν από την Ευρώπη στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα πάνω από  300 δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια  -ο Πούτιν μάλλον ήξερε επακριβώς τι θα συνέβαινε. Η πολλή όμως αισιοδοξία των Δυτικών -αν πρόκειται για αισιοδοξία, είναι μάλλον πολιτική ανωριμότητα και ανευθυνότητα!

  Όπως ο Χίτλερ θεωρούσε πως οι λαοί της Ευρώπης χαίρονταν για την παρουσία του γερμανικού κατοχικού στρατού, έτσι και ο Πούτιν φανταζόταν πως ο λαός της Ουκρανίας θα τον υποδέχονταν μετά βαΐων και κλάδων ως ελευθερωτή! Και οι δύο όταν αντελήφθησαν πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, απάντησαν με σφαγιασμούς αμάχων! Ήταν η φιλοσοφία του Lebensraum, που στόχο της είχε να αυξήσει την έκταση της Γερμανίας, και να προσφέρει στη γερμανική άρια φυλή περισσότερο ζωτικό χώρο, όπως παρόμοιες είναι και οι φιλοδοξίες του Πούτιν σήμερα, για την απόκτηση ακόμα περισσότερου ζωτικού χώρου, που θα προσθέσει στην ήδη αχανή Ρωσία.

  Αυτή η σύμπτωση αποτελεί και την πρώτη των κινήσεων Χίλτερ και Πούτιν πριν από την εισβολή. Έτσι, όπως πριν την έναρξη τον Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, ο Χίτλερ είχε εισβάλει στη Ρηνανία, με την πρόφαση ότι το κάνει για να βοηθήσει τους γερμανόφωνους πληθυσμούς της περιοχής, το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Πούτιν, όταν είχε εισβάλει και καταλάβει την Κριμαία στις 18 Μαρτίου του 2014, το συνέχισε στην Ανατολική Ουκρανία και τώρα που του άνοιξε η όρεξη συνεχίζει ακάθεκτος. 

  Στην πρώτη περίπτωση,  οι Συμμάχοι δεν αντέδρασαν αποτρεπτικά φοβούμενοι κλιμάκωση και στη συνέχεια δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα, έστω και αν στιγμιαία θεώρησαν ότι το είχαν κάνει. Όπως τότε η "πολιτική κατευνασμού” που βρίσκει αρκετά ευρεία εφαρμογή στη διπλωματία, έτσι και σήμερα απέτυχε στην Ουκρανία και απλά ο πλανήτης αναμένει με ανησυχία τη συνέχεια.

  Όπως και τότε πριν από 80 χρόνια οι συνομιλητές από τις δύο πλευρές, ενώ είχαν δεσμευτεί να περιοριστούν οι εχθροπραξίες και τελικά να υποχωρήσουν οι Γερμανοί από τα ξένα εδάφη, οι δεύτεροι προχώρησαν αιφνιδίως σε μαζική επίθεση.

  Οι ομοιότητες είναι ανησυχητικές. Η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, δεν ήταν ούτε άμεση, ούτε σκληρή, και σίγουρα όχι αποτρεπτική. Οχτώ χρόνια μετά την επίθεση και κατάληψη της Κριμαίας, ο Πούτιν ανακηρύσσει Luhansk και Donesk ως ανεξάρτητες περιοχές, επεμβαίνει στρατιωτικά για να απελευθερώσει τους ρωσόφωνους, αλλά συνεχίζει για να καθυποτάξει ολόκληρη την Ουκρανία.

  Τότε, όπως και σήμερα οι σύμμαχοι απέτυχαν να προβλέψουν την έκβαση της κατάστασης. Τότε ο Χίτλερ ξεκίνησε τον πόλεμο και την επέλαση του Γ’ Ραιχ, μόνο όταν εξασφάλισε πηγές πρώτων υλών και ανέπτυξε συστήματα ανεφοδιασμού για γρήγορη προέλαση. Σήμερα ο Πούτιν έχοντας την υποστήριξη και την οικονομική πλάτη του Πεκίνου και τεράστιες φυσικές πηγές, ετοίμασε τη ρωσική πολεμική μηχανή για προέλαση, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των Δυτικών, που θύμιζαν επεισόδιο του γνωστού Muppet Show.

  Οι τότε σύμμαχοι και τώρα οι σημερινοί Δυτικοί αποδείχτηκαν ανέτοιμοι και ανήμποροι να ανταποκριθούν άμεσα, γεγονός που σημαίνει ότι ο πόλεμος ίσως και να  επεκταθεί πολύ περισσότερο πριν αρχίσει να περιορίζεται και όπως δίνεται, όταν τελικά περιορισθεί, η γεωγραφία δεν θα είναι η ίδια. Όπως βιώσαμε τις καταστάσεις τότε και τις βιώνουμε σήμερα, η αντίδραση και η αποτροπή δεν έγινε τη στιγμή που οι δυνάμεις του δυτικού κόσμου δεν πίστεψαν ότι ο Χίτλερ τότε ή ο Πούτιν σήμερα θα ξεκινούσε πόλεμο αυτής της ανεξέλεγκτης κλίμακας και με αυτή τη σφοδρότητα και βιαιότητα, ακόμα και κατά αμάχων. 

  Ειδικά εμάς τους Έλληνες, αυτή η αναθεωρητική στάση κάποιων χωρών -κυρίως των γειτόνων μας εξ’ ανατολών πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και να μας θέσει σε κόκκινο συναγερμό. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Ο Χίτλερ με διάφορα προσωπεία ζωντάνεψε, ξαναζεί και επελαύνει!

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ