Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 00:09

  Ποδαρικό για το 2022

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λέανδρου Ρακιντζή

  Πάντοτε υποδεχόμασταν τον καινούργιο χρόνο με χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα για καλύτερες μέρες και οι προληπτικοί, αν και δεν το παραδέχονται, δίνουν μεγάλη σημασία στο ποδαρικό για το πώς θα πάει η χρονιά. Δεν είμαι προληπτικός ούτε μπορώ να προβλέψω το μέλλον σε μεταφυσικό επίπεδο, αλλά η χρονιά από άποψη εγκληματικότητας, παρανομίας και βίας δεν ξεκίνησε καλά, που σημαίνει ότι με βάση την αλληλουχία των γεγονότων, το νόμο των πιθανοτήτων και της αναλογικότητας η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί σε crescendo με διακυμάνσεις. 

  Στο ερώτημα του τις πταίει υπάρχουν πολλές μη πλήρως ικανοποιητικές απαντήσεις, όλες από τα προσωπικά βιώματα, πολιτική τοποθέτηση, ιδεολογία και πιστεύω και ακόμα θεωρίες συνωμοσίας, που ποικίλουν κατά καιρούς. Συνεπώς δεν έχει νόημα να τις αναλύσουμε, αλλά αν εξετάσουμε έστω διαγωνίως τις πρόσφατες περιπτώσεις του ενεστώτος έτους μπορεί να συνεισφέρουμε με τη βοήθεια όλων στην επίλυση των προβλημάτων με εφικτό τρόπο και όχι με ανέφικτες γενικότητες όπως με αλλαγή νοοτροπίας, άνοδο του μορφωτικού επιπέδου κλπ. λύσεις που απαιτούν τουλάχιστον τρεις γενιές.

  Φυσικά δεν είναι δυνατόν μέσα στα πλαίσια ενός άρθρου να καταγραφούν όλα τα προβλήματα της χώρας με όλες τις παραμέτρους, μπορούμε όμως να εξετάσουμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας (εισαγόμενης και εγχώριας), που εμφανίζει πλούσια παρουσία.

  Το θέμα της λαθρομετανάστευσης επανήλθε στην επικαιρότητα με τη συγκέντρωση των Πακιστανών στο Σύνταγμα τη νύκτα της Πρωτοχρονιάς, που η πακιστανική κοινότητα με τη σύμπραξη και άλλων ομόθρησκων μεταναστών έδειξε τη δύναμή της αδιαφορώντας για τους νόμους του κράτους και για τα κατά της πανδημίας μέτρα. Σαφώς η συγκέντρωση δεν ήταν αυθόρμητη ούτε έγινε λόγω μη πληροφόρησης για τη ματαίωση των εκδηλώσεων, αλλά απέδειξε τη μεταξύ των μεταναστών διασύνδεση και την αδυναμία των αρχών να επιβάλλουν το νόμο, γιατί μόνο περιμετρικά η Αστυνομία επέβαλε κάποια πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, που είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν από τους στερούμενους ΑΦΜ μετανάστες.

  Αμφιβάλλω αν οι αρχές γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των μεταναστών, που ζουν νόμιμα ή παράνομα στη χώρα μας ή διέρχονται από αυτή, γιατί είναι ένας πληθυσμός συνεχώς διακινούμενος, που μόνο με τη λήψη αυστηρών μέτρων μπορεί να περιορισθεί η ροή τους.

  Ως συνήθως οι Αρχές τηρούν αιδήμονα σιωπή για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον μεγάλο αριθμό των νομίμων - παρανόμων μεταναστών και μικροεγκληματιών και εφησυχάζουν με τον περιστασιακό χειρισμό των ακραίων περιπτώσεων από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, όπου οι παραβάτες, που συλλαμβάνονται με μεγάλη προσπάθεια και κίνδυνο από την Αστυνομία, παραπέμπονται σε δίκη, που αναβάλλεται με αίτημα τους και αφήνονται ελεύθεροι, γιατί δεν προβλέπεται η κράτηση τους για πλημμέλημα, για να συνεχίσουν τη δράση τους και όταν συλληφθούν ξανά ,επαναλαμβάνεται το ίδιο προς μεγάλη απογοήτευση των αστυνομικών για την ματαιότητα της δράσης τους.

  Με την κάλυψη όμως, ότι είναι οικονομικοί μετανάστες ή πρόσφυγες ή ακόμα γιατί εξαγόρασαν την ελληνική υπηκοότητα μπήκαν νόμιμα ή λαθραία στη χώρα μας διάφορα εγκληματικά στοιχεία που καταζητούνται στη χώρα τους ή διεθνώς ή που απολύθηκαν από τις φυλακές με τον ν. Παρασκευόπουλου ή τον νέο Π.Κ. Τα εγκληματικά αυτά στοιχεία χάρη στο άφθονο μαύρο που διαθέτουν ζουν με ασφάλεια στη χώρα μας με σωματοφύλακες, που οπλοφορούν, συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση κυρίως με εμπόριο ναρκωτικών είτε εδώ σε συνεργασία με τον ημεδαπό υπόκοσμο είτε διεθνώς σε συνεργασία με διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις.

  Συχνότητα όμως με εισαγόμενο επαγγελματία εκτελεστή και στα πλαίσια της εκκαθαρίσεως των μεταξύ τους λογαριασμών κάποιοι από αυτούς δολοφονούνται, όπως πρόσφατα ο Γεωργιανός στο Μοσχάτο, αλλά ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ούτε ο δράστης ούτε οι ηθικοί αυτουργοί των δολοφονιών και το ζήτημα ξεχνιέται μέχρι την επόμενη δολοφονία.

  Η επιλογή από τους διεθνείς εγκληματίες της χώρας μας ως κατοικία οφείλεται, εκτός από την πλούσια και με πλήρη νομική κάλυψη ζωή που απολαμβάνουν, στο ότι η δράση τους αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο και όχι ως διεθνές οργανωμένο έγκλημα, στην έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων από τη δημόσια διοίκηση ακόμα και από τους αστυνομικούς, που κάποιοι διευκολύναν στην έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και στην από την προηγούμενη κυβέρνηση νομοθεσία, που δεν διόρθωσε η παρούσα κυβέρνηση, που προβλέπει την υφ’όρο απόλυση των καταδίκων από τις φυλακές υπό οριζόντιες προϋποθέσεις χωρίς τον έλεγχο από το δικαστήριο των ουσιαστικών προϋποθέσεων με αποτέλεσμα την αθρόα απόλυση εκ των φυλακών καταδίκων με πολυετείς φυλακίσεις.

  Για να βελτιωθεί η κατάσταση χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια σε όλα τα πεδία, γιατί είναι αλληλένδετα, με νομοθετικά και διοικητικά μέτρα, αλλά αυτό απαιτεί ισχυρή και διαρκή πολιτική βούληση με συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, που είναι ανέφικτη με τις υπάρχουσες μεταξύ τους διαφορές πολιτικών αντιλήψεων.

  Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης μπορεί να λυθεί μόνο με τη θέσπιση μέτρων, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα να θεωρείται διαρκές έγκλημα και να δικάζεται πάντοτε κατά την αυτόφωρη διαδικασία και με την ποινική καταδίκη να διατάσσεται η δικαστική απέλαση με επαναφορά των άρθρων 74 επ. παλιού Π.Κ., που καταργήθηκαν με το νέο Π.Κ., γιατί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης βραδύνει υπέρμετρα και δεν απόδωσε αποτελέσματα, πάντοτε όμως με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες για την παροχή προσφυγικού ασύλου.

  Εάν δεν είχε καταργηθεί το παραπάνω άρθρο με το νέο Π.Κ., ο Σομαλός λαθρομετανάστης, που στις 18-1-22 έκλεψε στη Λένορμαν αυτοκίνητο και πάτησε τον ιδιοκτήτη του, θα είχε απελαθεί με την προηγούμενη καταδίκη για κλοπή σε φυλάκιση 9 μηνών με αναστολή και δεν θα θρηνούσαμε ένα νεκρό και τρεις τραυματίες.

  Εξάλλου η αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων για την επιμέτρηση της ποινής και για την υφ’ όρο απόλυση των καταδίκων από τις φυλακές πρέπει να μη γίνεται οριζόντια με την προσαγωγή του ποινικού μητρώου, γιατί όλοι οι διεθνείς εγκληματίες έχουν λευκό ποινικό μητρώο, αλλά κατά τη κρίση του δικαστηρίου με την επαναφορά του όρου πρότερος έντιμος βίος και όχι σύννομος βίος, που δεν αναγνωρίζεται μόνο αν υπάρχει γραμμένη στο ποινικό μητρώο βαριά ποινική καταδίκη. 

  Πάνω που είχαμε συνηθίσει τις κατά τακτικά διαστήματα καταγγελίες για βιασμό, το διεθνώς γνωστό Me too, με δημοσιότητα ανάλογη με την αναγνωρισημότητα του δράστη και τις προφυλακίσεις επωνύμων προσώπων, ξέσπασε το πολύ χειρότερο έγκλημα του ομαδικού βιασμού με χρήση ναρκωτικών ουσιών της 24χρόνης στη Θεσσαλονίκη από νεαρούς επώνυμους και πλούσιους γόνους. Φαίνεται ότι το θύμα παρασύρθηκε από κύκλωμα μαστροπείας με διεθνείς προεκτάσεις και μετά τη δημοσιότητα ιδίως στο διαδίκτυο, που δόθηκε, αναμένεται να ανοίξουν στόματα και να έχομε τσουνάμι καταγγελιών για διεθνή κυκλώματα μαστροπείας με πλούσιους πελάτες. Εφόσον για το θέμα διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης πρέπει να αναμείνομε το πόρισμα της και τις στη συνέχεια δικαστικές διαδικασίες, που θα κριθεί το αδέκαστο τα Δικαιοσύνης. Εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες πρόκειται περί κλασσικής περιπτώσεως σωματεμπορίας, έγκλημα που προβλέπονταν από το άρθρο 351 παλιού Π.Κ., αλλά με το νέο Π.Κ. το άρθρο αυτό ρητά καταργήθηκε, δεν καταλαβαίνω γιατί.

  Το μόνο που μπορούμε να πούμε για τις καταλήψεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από αντιεξουσιαστές είναι ότι όχι μόνο εμείς ,αλλά και η κυβέρνηση είμαστε στο ίδιο έργο θεατές με τη παραλλαγή, ότι κυκλοφόρησαν κηδειόσημα του πρύτανη ΑΠΘ. Δυστυχώς οι φραστικές καταδίκες εκ μέρος των πολιτικών και καθηγητών ΑΕΙ δεν είναι ικανό αποτρεπτικό μέσο των έκτροπων και δεν φοβίζουν κανένα, όπως αποδεικνύεται από τη δήλωση των δημιουργών του αισχρού γυρισμένου στην Ακρόπολη ντοκυμαντέρ "Ξεπαρθενών", "το κάναμε γιατί έτσι γουστάρουμε".

  Το 2021 είχαμε 18 συζυγοκτονίες ή γυναικοκτονίες, δεν θα τσακωθούμε για τον χαρακτηρισμό, φέτος έχουμε μόνο μια ανδροκτονία, ας ελπίσουμε ότι θα μείνει εκεί το σερί.

  * Ο κ. Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ