Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Δεκ-2021 00:03

  Η σκόνη της πραγματικότητας και τα φαντάσματα του παρελθόντος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Στέφανου Νόλλα

  Ο πολιτικός χρόνος τρέχει με υψηλές ταχύτητες, είναι γεγονός. Γεγονός όμως είναι ότι και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι ανάλογα. Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο επίπεδο Γενικών και Ειδικών Γραμματέων το αποδεικνύουν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη εποχή και δεν παρουσιάζει αγκυλώσεις στη συνεργασία. Αναθέτει σημαντικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό σε ανθρώπους που προέρχονται από το Κέντρο, αλλά και σε άλλους που εφάπτονται με τη λεγόμενη Κεντροαριστερά.

  Αναφέρομαι ειδικότερα σε τρεις κινήσεις που το αποδεικνύουν:

  Πρώτον, στην τοποθέτηση του Δρ Ηρακλή Μοσκώφ ως Ειδικού Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Ο Μοσκώφ, στη μέχρι πρότινος θέση του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της Εμπορίας & Εκμετάλλευσης Ανθρώπων του ΥπΕξ, αποτέλεσε ένα παράδειγμα έντιμου διαμεσολαβητή ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία, τη διεθνή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών. Πρόκειται για έναν "μπροστάρη" (front man), θα λέγαμε, δημόσιο λειτουργό, ο οποίος μέσα από την ανιδιοτελή και επαγγελματική του δράση του έχει αναδείξει και έχει χειριστεί εξόχως σημαντικές προκλήσεις στον τομέα του trafficking. Έως τώρα έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό στα πλαίσια των θεσμικών δυνατοτήτων του, να εφαρμόσει τις πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις της χώρας καθιστώντας τες αναπόσπαστο μέρος των εθνικών πολιτικών, μέσα από την αξιοποίηση της εργαλειοθήκης που μας προσφέρει η Ε.Ε, ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

  Η δεύτερη ενέργεια αφορά την τοποθέτηση του Γιάννη Μαστρογεωργίου στην Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης (foresight). Η σύστασή της αποτελεί μια ριζική καινοτομία της κυβέρνησης ως απάντηση στην επιτακτική ανάγκη να αποτελέσουν προτεραιότητα οι μακροπρόθεσμες πολιτικές και να υπάρξει μια ολοκληρωμένη θεώρηση των πολύπλοκων προκλήσεων που θα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις σε ένα μη-γραμμικό μέλλον. Ο κύριος Μαστρογεωργίου υπήρξε διευθυντής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση και, εν συνέχεια, διευθυντής του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής, του think tank της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένας άνθρωπος που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως "διανοούμενο της πολιτικής" με την έννοια ότι δεν ασχολείται καθαρά με την καθημερινή διαχείρισή της, αλλά με τη μακρόπνοη προοπτική της. 

  Τρίτη κίνηση, είναι η αναβάθμισή της Ειρήνης Αγαπηδάκη με την τοποθέτησή της ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγειάς. Η επιλογή αυτή συνιστά αναγνώριση του έργου της στον τομέα για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών (no child alone), στο οποίο έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα θετικό απολογισμό. Με ταχύτατους ρυθμούς δόμησε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων, των συναρμόδιων υπουργείων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων και κατάφερε να θεμελιώσει ένα στιβαρό σύστημα προστασίας στην Ειδική Γραμματεία του ΥΜΑ που περιλαμβάνει την ασφαλή στέγαση και τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών. Ειδικότερα, ως ειδική γραμματέας του ΥΜΑ πέτυχε τον τερματισμό της απαράδεκτης πρακτικής της "προστατευτικής φύλαξης " των παιδιών σε κρατητήρια.

  Και οι τρεις παραπάνω περιπτώσεις έχουν το εξής κοινό: οι άνθρωποι αυτοί – με εξαιρετικές επιστημονικές περγαμηνές και έργο στην πράξη - δεν προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα της Νέας Δημοκρατίας.

  Η επιλογή τους καταδεικνύει πως η σύγχρονη πολιτική μπορεί, αλλά και πρέπει να ασκείται από ικανούς, αποτελεσματικούς ανθρώπους με όρεξη και πλούσιο επιστημονικό και επαγγελματικό υπόβαθρο, ανεξαρτήτως πολιτικής και, ιδίως, κομματικής ταυτότητας. Το έργο του καθενός και η ικανότητά του έχουν σημασία, όχι οι κομματικοί του δεσμοί. Ιδίως για τον πολίτη που περιμένει να δει απτά αποτελέσματα. Οι υπόλοιποι λοιπόν, οι οποίοι παραμένουν προσκολλημένοι σε κομματικές ταυτότητες και οπισθοδρομικές και διχαστικές νοοτροπίες θα συνεχίσουν να ασχολούνται με την κομματική τους αυλή και την ολοένα συρρικνωμένη κομματική τους πελατεία.

  * Ο Στέφανος Νόλλας είναι Διευθυντής των οργανώσεων Άγονη Γραμμή Γόνιμη και New Wrinkle

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ