Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 00:02

  Όταν η πανδημία συναντά τη νοητική υστέρηση…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  Η πορεία της φονικής πανδημίας θα έχει από εδώ και στο εξής τρεις φάσεις.

  Η πρώτη φάση μέχρι και το 2022, είναι ο "Επιδημιολογικός συναγερμός” που ήδη βιώνουμε.

  Η δεύτερη φάση θα είναι το τσουνάμι που θα μας ρημάξει και θα λάβει χώρα μεταξύ 2022 και 2024. Εκεί θα μάθουμε τα προβλήματα με τα οποία θα πρέπει να ζήσουμε παρέα, ενώ για κάθε έναν που πεθαίνει θα εμφανίζονται και 5-8 που θα πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους με συστηματοποιημένα και μόνιμα προβλήματα υγείας από τον ιό SARS-CoV2 και τη λοίμωξη COVID-19.

  Μετά το 2024, στην τρίτη φάση της πανδημίας, θα βιώσουμε τις συνέπειες των λαθών μας που ενώ μπορούσαμε ήδη να έχουμε κερδίσει τον πόλεμο, δεν το κάναμε. Θα υπάρξει επούλωση των πληγών και ανοικοδόμηση μέσα από τα συντρίμμια που θα έχει αφήσει πίσω του ο κορονοϊός, ενώ η "κρυφή πανδημία της ορφάνιας” θα είναι ένα θέμα που θα αναδειχθεί σε όλο του το μεγαλείο! Μόνο έως σήμερα 1,5 εκατομμύριο παιδιά παγκοσμίως καταδικάστηκαν να ζουν με το βαρύ πένθος της απώλειας ενός γονιού ή φροντιστή τους εξαιτίας της πανδημίας, καθώς, επίσης, και με τις συνακόλουθες ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις και δυστυχώς ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά! 

  Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει, η "ορφάνια” όμως και "οι μόνιμες βλάβες” στην υγεία δεν πρόκειται να εξαφανιστούν και ας μην μιλήσουμε και για τα προβλήματα στη δομή της οικονομίας που θα μας ακολουθούν...

  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το ερώτημα: "υπάρχει άραγε θεραπεία για άτομα με νοητική υστέρηση”; Η απάντηση που δίνεται είναι... "σαφώς και όχι”... και σύμφωνα με το DSM-IV, για να δοθεί η διάγνωση της νοητικής υστέρησης πρέπει ο δείκτης νοημοσύνης (I.Q.) του υπό έλεγχο ατόμου να είναι μικρότερος του 70 και να υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργικότητα του ατόμου σε δύο τουλάχιστον από τους τομείς που παρατίθενται παρακάτω:

  - ικανότητα αντίληψης

  - ικανότητα επικοινωνίας

  - ενσυναίσθηση

  - διαβίωση

  - κοινωνικές δεξιότητες

  - χρήση πηγών της κοινότητος

  - λειτουργικές δεξιότητες

  - συμπεριφορά στην εργασία

  - υγιεινή και υγεία

  - ασφάλεια

  Δυστυχώς με την πανδημία, εμφανίστηκε το φαινόμενο της νοητικής υστέρησης, λόγω πιθανής πυροδότησης κρυμμένων γονιδιακών παραγόντων, οι οποίοι και εξωτερικεύουν αρκετά από τα προαναφερθέντα συμπτώματα για τη διάγνωση πιθανής νοητικής υστέρησης σε κάποιους εκ των συμπολιτών μας, τα οποία χρησιμοποιούν κάποιοι "έξυπνοι” για το προσωπικό τους συμφέρον και πιθανότατα για το προσωπικό τους οικονομικό όφελος και  βασιζόμενοι στην "επικοινωνία του κινδύνου” χτίζουν το "αφήγημα” της "παγκόσμιας συνωμοσίας”... για τον "έλεγχο” των ανθρώπων, κλιμακώνουν μέρα με τη μέρα και τα πρόβατα του ακροατηρίου τους... βελάζουν απειλητικά, στοχοποιώντας τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας που αντιλαμβανόμενα τον κίνδυνο δείχνουν αυξημένα ποσοστά ενσυναίσθησης και αυτοσυντήρησης, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και εφαρμόζουν τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας!

  Η πανδημία του κορονοϊού χαρακτηρίζεται όχι μόνο από την ταχεία εξάπλωση του ιού και την ουσιαστική αδυναμία για άμεση αντιμετώπισή του, αλλά και από την ταχύτητα εξάπλωσης σχετικών fake news, όπου ψευδείς και αβάσιμες πληροφορίες διαδίδονται μέσω ιστοσελίδων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και blogs.

  Η ευκολία δημοσίευσης και κοινοποίησής τους από οποιοδήποτε μέρος, σε οποιαδήποτε στιγμή, εγγυάται τη διάδοσή τους σε μεγαλύτερο κοινό αποδεκτών, την αύξηση του ποσοστού παραπληροφόρησης και την αριθμητική γιγάντωση της αγέλης των "αρνητών των πάντων”... που ακολουθούν τις ψευδείς ειδήσεις όπως τα ποντίκια το τυρί!

  Αδυνατούν να αντιληφθούν "απλές έννοιες” και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της επιστήμης και των Αρχών. Αρνούνται να προστατεύσουν, αποτρέποντας συνανθρώπους τους από το να εμβολιαστούν, ή ακόμα και να βοηθήσουν δικούς τους ανθρώπους που νόσησαν και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, παρασύροντάς τους σε λανθασμένες αποφάσεις, π.χ. να αρνηθούν τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τη διασωλήνωση. Αρνούνται με πείσμα  να προφυλάξουν τους άλλους  -τους πολλούς, που έχουν αντίθετη άποψη- την ορθή, είναι εμβολιασμένοι και τηρούν ευλαβικά τους κανόνες προστασίας για τη μη διασπορά του ιού! Είναι σαν να έχουν βάλει στοίχημα με κάποιο δαίμονα του εξώκοσμου και πρέπει με όποιο τρόπο και με όποιο κόστος, να βασανίσουν όσο περισσότερους μπορούν.

  Η συντεταγμένη κοινωνία πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική όταν πρόκειται για μελέτες που μιλούν για θεωρίες για την προέλευση του ιού και για την πιθανή προέλευσή του από εργαστήρια. Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας με προέλευση Χόλυγουντ...

  Ως προς την "επικοινωνία του κινδύνου”, δυστυχώς είναι αρκετοί εκείνοι που διατυπώνουν "αντιεπιστημονικές ανοησίες”, ενώ δεν έχουν ιδέα σχετικά με το πώς γίνεται η σύγκριση των δεδομένων και όπου απαιτείται προσεκτική και αμερόληπτη αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων και στοιχείων.

  Εν κατακλείδι: όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών, ενώ το ίδιο ισχύει και με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους και πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι "προβληματικοί" να το αντιληφθούν! Υπάρχουν και τρόποι και μέθοδοι για να γίνει εφικτό...

  Η Πολιτεία πρέπει να προστατεύσει την κοινωνία από την πανδημία των fake news και την ανάδειξη μέσω του Διαδικτύου προβληματικών νοητικά ατόμων ή επιτηδείων που σκοπό έχουν να προκαλέσουν δεινά στην κοινωνία ακούσια και εκούσια αντίστοιχα! Πρέπει να υπάρξουν αυστηρές ποινές για τους ιδιοτελείς κακοήθεις και ειδική ιατρική μέριμνα για τους ψυχικά πάσχοντες! 

  Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για εκείνους, τους σοβαρούς συμπολίτες μας, που θέλουν μεν να εμβολιαστούν, αλλά έχουν ανησυχήσει από την έως τώρα τραγική ανεπάρκεια στην ενημέρωση και τον καταιγισμό των fake news που μας κατακλύζουν καθημερινά και απλά φοβούνται να κάνουν το τελικό βήμα προς το εμβολιαστικό κέντρο!

  Αποτελούν την πλειοψηφία των ανεμβολίαστων και σίγουρα αξίζει να κάνουμε τα πάντα για να τους πείσουμε!

  * Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ