Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 00:03

  Τα συν και τα πλην των πρόσφατων πυρκαγιών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λέανδρου Ρακιντζή

  Φαίνεται, ότι λόγω και της βελτιώσεως των καιρικών συνθηκών η πρωτοφανής περίοδος των μεγάλων πυρκαγιών για φέτος τουλάχιστον παρήλθε και απομένει ο απολογισμός  με τη μορφή των συν και των πλην, των συνεπειών τους, ο έγκαιρος προγραμματισμός του συστήματος για την καλύτερη παροχή πολιτικής προστασίας και ενδεχόμενα ο επιμερισμός των ευθυνών των αρμοδίων παραγόντων με κριτήρια αντικειμενικά και όχι πολιτικά.

  Το πλέον θετικό είναι ότι από τις εκτεταμένες, ταυτόχρονες σε πολλά σημεία πολυάριθμες πυρκαγιές δεν θρηνήσαμε εκατόμβη νεκρών, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές στο Μάτι το 2017 και στην Ηλεία το 2007, πλην της παράπλευρης απώλειας του εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, και έτσι η πολιτική αντιπαράθεση για αυτές δεν εξελίχθηκε μόνο σε συγκριτική μακάβρια αναφορά σε αριθμούς νεκρών. Θετικά όμως μπορεί να εξελιχθεί η ίδρυση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με τη συγκέντρωση σε αυτό όλων των σχετικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανόμενης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που σαφώς θα επιτύχει τον καλύτερο καταμερισμό δυνάμεων για πιο επιτυχείς και αποτελεσματικές επεμβάσεις με την προϋπόθεση ότι η ηγεσία θα αποδειχθεί ικανή κάτι που θα επιβεβαιωθεί εκ του παραγόμενου έργου. 

  Εξάλλου η επιτροπή ανασυγκρότησης της Εύβοιας έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει στο έργο της λόγω των εγνωσμένων ικανοτήτων του επικεφαλής Σ. Μπένου και των επαρκών κεφαλαίων που διατίθενται. Επίσης η συμμετοχή εθελοντών πυροσβεστών και κατοίκων της υπαίθρου στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών σηματοδοτεί θετικά ότι για την αντιμετώπιση κοινού κινδύνου υπάρχει κοινωνική αντίδραση. Τέλος, θετικό σημείο αποτελεί η κυβερνητική εξαγγελία για νομοθετικές ρυθμίσεις για το αχαρτογράφητο πεδίο του εθελοντισμού και για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος.

  Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι ο κρατικός μηχανισμός με τεράστια προσπάθεια των μελών του και διεθνή ενίσχυση έχει ανταπέξελθει ικανοποιητικά στη κατάσβεση των πυρκαγιών παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τη πρωτοφανή πληθώρα των πυρκαγιών και τη μη εκσυγχρονισμό των μέσων πυρόσβεσης. Σε κάθε περίπτωση όμως μετά μια καταστροφή επακολουθεί μια αλλαγή κατάστασης προς το καλύτερο, όπως συνέβη με τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, τους σεισμούς της Κορίνθου, Ζακύνθου, Βόλου, Καλαμάτας, που αναγεννήθηκαν σαν όμορφες και σύγχρονες πόλεις.

  Φυσικά στα πλην των πυρκαγιών είναι η καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων σΕ Βαρυμπόμπη, Βίλλια, Βόρεια Εύβοια και αλλαχού, που αποτελούσαν πνεύμονες ζωής και οξυγόνου για τις παρακείμενες πόλεις, την πυρπόληση εκατοντάδων οικιών και καταστροφή περιουσιών σε εξοχικές περιοχές, ζημία που εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ, η καταστροφή αγροτικών καλλιεργειών και μελισσοκομίας, γιατί οι μέλισσες δεν θα βρίσκουν τροφή, κάθετη μείωση της παραθεριστικής κυρίως κίνησης στις πληγείσες περιοχές και δημιουργία κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων για τους κατοίκους στις περιοχές αυτές, όπως και οι τεράστιες για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις περιβαλλοντικές καταστροφές επιπτώσεις της ποιότητας ζωής και υγείας των κατοίκων. Επιπλέον λόγω της πληθώρας και του ταυτόχρονου των πυρκαγιών και της σύλληψης κάποιων εμπρηστών πρέπει να εξετασθεί αρμόδια μήπως προκαλούνται βάση οργανωμένου σχεδίου, οπότε πρέπει να ληφθούν άμεσα κατασταλτικά μέτρα.

  Σαφώς πολλές από τις παραπάνω πληγές σε βάθος χρόνου θα επουλωθούν και θα επανέλθει κάποια κανονικότητα, αλλά αυτό απαιτεί ιδιωτική και δημόσια προσπάθεια, χρόνο, χρήμα πέραν των κρατικών ενισχύσεων και από τούδε μέτρα πρόληψης για να μη ξανασυμβεί η καταστροφή. Για την αναγέννηση όμως του δάσους θα απαιτηθεί τουλάχιστον εικοσαετία είτε με φυσικό τρόπο, που την προτιμώ είτε με αναδάσωση, αλλά κάποια είδη φυτών θα χαθούν. Επιπλέον πρέπει να διανοιχθούν έγκαιρα με ορθολογικά κριτήρια αντιπυρικές ζώνες και να προγραμματισθεί η εκμετάλλευση του δάσους, που μπορεί να αποβεί πηγή πλούτου και δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά αυτό απαιτεί εκσυγχρονισμό της δασικής νομοθεσίας και να σταματήσει η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών, γιατί η παραγωγή καθαρής ενέργειας είναι πλέον οικονομική και δεν μολύνει το περιβάλλον, όπως οι λιγνιτικές πηγές ενέργειας.

  Βασική αιτία των πυρκαγιών και της εξάπλωσής τους είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου, που έχει ως συνέπεια τη μη καλλιέργεια των αγρών και μη ξύλευση των δασών με αποτέλεσμα τη σώρευση εύφλεκτης ύλης, που εύκολα αυτοαναφλέγεται.

  Η ορθότερη λύση είναι ο καθαρισμός των αγρών και των περιαστικών δασών από τα ξεραμένα χόρτα, που για λόγους οικονομικούς δεν είναι εφικτός. Νομίζω, ότι αν η Πολιτεία μιμείτο το New Deal του F.Roosevelt και χρησιμοποιούσε με κανονική σύμβαση εργασίας τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους για το σκοπό αυτό, ασφαλώς θα είχαμε θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη των πυρκαγιών πλέον της μείωσης της ανεργίας.

  Η διαχείριση του όλου πλέγματος της πολιτικής προστασίας της χώρας είναι κατεξοχήν θέμα πολιτικό, που απαιτεί καθολική και ειλικρινή συναίνεση και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και όχι μια ευκαιρία για πολιτικά κέρδη και μάλιστα πρόσκαιρα, όπως συνέβη με την περίπτωση υπουργοποίησης του κ. Αποστολάκη, που αποδεικνύει, ότι υπεράνω όλων τίθεται το κομματικό συμφέρον.

  Ασφαλώς η θέσπιση και εφαρμογή κάποιων μέτρων μπορεί να προσκρούσει στο πελατειακό κράτος και στη πολιτική θέση του τι επικρατεί το δημόσιο ή ιδιωτικό συμφέρον. Αυτά όμως όσον αφορά τη πολιτική προστασία πρέπει να ξεπεραστούν τελείως , γιατί στη περίπτωση αυτή το δημόσιο συμφέρον είναι ανεπιφύλακτα υπέρτερο.

  * Ο κ. Λέανδρος Τ.Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ