Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Σεπ-2021 00:04

  Χωρίς γνώσεις βρίζονται σε ξένο αχυρώνα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  Προ ημερών, παρακολούθησα έναν απίθανο τηλεοπτικό καυγά σε "Μεγάλο Κανάλι”, όπου από τη μία πλευρά, στα δεξιά,  μιλούσε ένας γιατρός-νεφρολόγος και διευθυντής μονάδας τεχνητού νεφρού δημόσιου νοσοκομείου -αρνητής των εμβολιασμών, που ουσιαστικά χλεύαζε όλους εκείνους που εμβολιάζονται, ενώ απέναντί του είχε  ένα "καθηγητή” πνευμονολογίας,  θετικά προσκείμενο στον εμβολιασμό  -ακόμα και των παιδιών, ο οποίος όμως,  αναμασούσε αυτά που κανείς διαβάζει από το διαδίκτυο και ακούει από την τηλεόραση, χωρίς επιστημονικά επιχειρήματα και χωρίς ουσιαστικά να λέει τίποτα! Δύο άνθρωποι δηλαδή, που συζητούσαν έντονα και αλληλοβρίζονταν, χωρίς κανένα επιχείρημα για αυτά που υποστήριζαν και χωρίς γνώση!  

  Από τη μία ο ένας έλεγε... πως το εμβόλιο είναι "καλό”, με τον άλλον να απαντά… πως το εμβόλιο είναι "κακό”, με τον παρουσιαστή να χαίρεται για την τηλεθέαση λόγω των επιστημονικών μπινελικιών που έπεφταν βροχή! Μέχρι εκεί και από ‘κει και πέρα, το χάος της απόλυτης άγνοιας.

  Αυτή είναι η ματαιοδοξία και η έλλειψη επιστημονικής αξιοπρέπειας κάποιων ανθρώπων -"ειδικοί” αυτοαποκαλούνται, που ουσιαστικά παίρνουν τον κόσμο στο λαιμό τους, με τις ανακρίβειες που ξεστομίζουν και την έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων! 

  Δυστυχώς, αυτοί είναι που έχουν δημιουργήσει το αλαλούμ και έχουν μπερδέψει τους πολίτες!

  Ακούστε λοιπόν την άποψη ενός ταπεινού βιολόγου που δεν είναι μεν φημισμένος καθηγητής, αλλά που ίσως διαθέτει πολύ περισσότερους ακαδημαϊκούς τίτλους, γνώση και δεξιότητες από τους τηλεοπτικούς καθηγητάδες… διαβάστε λοιπόν, σχετικά με το εάν και κατά πόσο τα εμβόλια σώζουν ζωές και προσφέρουν σημαντική ανοσία, κατά πολύ ισχυρότερη της φυσικής ανοσίας, μετά από νόσηση με τη λοίμωξη COVID-19:

  "Κατ’ αρχάς, ο ανεκδιήγητος νεφρολόγος υποστήριζε με πάθος, πως η φυσική ανοσία είναι ανώτερη από εκείνη που προσφέρουν τα εμβόλια! 

  Για να δούμε κατά πόσο ισχύει ο ισχυρισμός του;

  Ας θεωρήσουμε λοιπόν σωστή την άποψη του μουσάτου νεφρολόγου: Αν η Πολιτεία όντως, βάσει των λεγόμενών του, αποφασίσει να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν προς τη φυσική "ανοσία αγέλης” -δηλαδή να νοσήσουν όλοι, φαντάζεστε πόσες χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους; Διότι αν ίσχυε η θεωρία που εκπόνησε πάνω σε χαρτοπετσέτα,, ούτε ο ίδιος θα έπρεπε να βάζει τους ανθρώπους στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, αλλά να τους άφηνε να… αυτοκαθαριστούν, αλλά ούτε και να τους συνταγογραφεί φάρμακα, αλλά τη θεραπεία να την αφήνει στη φύση  -να επέλθει δηλαδή αυτόματα μέσω αυτοίασης!

  Δυστυχώς όμως αυτά είναι πράγματα που ο δύσμοιρος φαντάζεται, ανήκουν στη σφαίρα μιας άρρωστης φαντασίας και δεν αρμόζει σε επιστήμονες και δη… σε γιατρούς!

  Τώρα, ως προς τον άλλο συμμετέχοντα στη συζήτηση -καθηγητή πνευμονολογίας! Προφανώς και είναι ένας εξαιρετικός καταξιωμένος γιατρός με γνώσεις, εμπειρία και δεξιότητες, αλλά στον τομέα του... στο γνωστικό του αντικείμενο  -της πνευμονολογίας!  Δυστυχώς όμως, μάλλον απουσίαζε όταν διδασκόταν η συγκεκριμένη ειδικότητα στη σχολή του και έτσι  ο άνθρωπος αυτός, δεν έχει την παραμικρή ιδέα περί μοριακής βιολογίας, ιολογίας ή μοριακής ανοσολογίας, με αποτέλεσμα να επιχειρηματολογεί με όπλα… αυτά που ακούει και κάποια άλλα που διαβάζει, χωρίς καμία τεκμηριωμένη άποψη που να βασίζεται σε εξειδικευμένες γνώσεις!

  Η αλήθεια, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, είναι η εξής: τα εμβόλια κατά της λοίμωξης COVID-19, όχι μόνο αποτρέπουν τη νόσηση, τη διασωλήνωση  και τον θάνατο, αλλά μπορεί επίσης να βάλουν "φρένο” στην γρήγορη εξέλιξη του κορονοϊού SARS-CoV-2, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των νέο-εμφανιζόμενων παραλλαγών-μεταλλάξεων, άρα και των όποιων νέων στελεχών που εξελικτικά θα προκύψουν, που δυνητικά θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον ανοσολογικό φραγμό των αντισωμάτων.

  Η ανοσία μετά από εμβολιασμό στον νέο κορονοϊό που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19 είναι σημαντικά αποτελεσματικότερη της ανοσίας μετά από μια ενδεχόμενη φυσική λοίμωξη COVID-19 και είναι κάτι, που αν κάποιος που ενδιαφέρεται ψάξει στις επιστημονικές ανακοινώσεις, δεν θα είναι δύσκολο να ενημερωθεί…

  Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενειών του παρελθόντος, η ανοσία που έπεται της νόσου, υπερέχει της ανοσίας που προσφέρει το αντίστοιχο εμβόλιο. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ιλαρά: εάν κάποια ή κάποιος νοσήσει από τη συγκεκριμένη λοίμωξη, αποκτά αυτόματα ανοσία δια βίου.

  Όμως, υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα εμβολίων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το εμβόλιο για την HPV, που ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η φυσική νόσηση από τον ιό HPV δεν αφήνει πίσω του σημαντική και διατηρούμενη ανοσία, και έτσι, κάποιος να μπορεί να μολυνθεί και να νοσήσει κι άλλες φορές με τον ίδιο ιό, ενώ μετά τον εμβολιασμό συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και παρατηρείται ισχυρή ανοσολογική απόκριση, που αποτρέπει τη λοίμωξη δια βίου. Άλλα εμβόλια που χτίζουν αποτελεσματικότερη ανοσία έναντι εκείνης από τη φυσική νόσηση, είναι τα εμβόλια του τετάνου, του ζωστήρα κ.ά.

  Από την έναρξη των εμβολιασμών και των δοκιμών σε τεράστιο αριθμό εθελοντών, υπάρχει συνεχής και αυξανόμενος όγκος ερευνητικών δεδομένων και επιστημονικών τεκμηρίων, που υποδηλώνουν με σαφήνεια, ότι και στην περίπτωση του ιού που μας ενδιαφέρει αυτή την εποχή  -του SARS CoV-2, τα εμβόλια  τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από ό,τι μπορεί να τα καταφέρει η φύση. Έτσι, μετά  τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό και τη χορήγηση των απαιτούμενων δόσεων, παρατηρείται μια πολύ ισχυρότερη  -έως και πολλαπλάσια ανοσολογική απόκριση, βάσει των μετρήσεων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων  -των αντισωμάτων δηλαδή εκείνων, που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεσματικά από μια μελλοντική λοίμωξη.

  Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε,  πως τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά από τον εμβολιασμό είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικότερα έναντι των μεταλλάξεων, διότι τα αντισώματα αυτά είναι περισσότερο στοχευμένα έναντι του υποδοχέα στον οποίο επικολλάται η πρωτεΐνη της ακίδας, σε σχέση με τα αντισώματα που προκύπτουν από την ίδια τη λοίμωξη, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των μεταλλάξεων να μην έχει ισχυρή επίδραση στην αποτελεσματικότητα τους.

  Το γεγονότα αυτό αποτελεί και τον κύριο λόγο, που ο εμβολιασμός συνιστάται χωρίς επιφυλάξεις, ακόμα  και σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει και έχουν περάσει περίπου έξι μήνες από τη στιγμή που θεραπεύτηκαν. Επιστημονικές μελέτες -τυχαιοποιημένες σε μεγάλο δείγμα, σε άτομα που νόσησαν και έλαβαν μια δόση κάποιου εμβολίου έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και το πιο σημαντικό είναι, πως τα αντισώματα τους κατά κάποιο τρόπο εκπαιδεύθηκαν  ώστε να δίνουν μάχες και έναντι των μεταλλάξεων του ιού και τις οποίες να εξουδετερώνουν.

  Οι υγειονομικοί, ακόμα και εκείνοι που ήδη νόσησαν πρέπει με κάθε τρόπο να εμβολιαστούν, για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τους ασθενείς που προστρέχουν σε αυτούς, ειδάλλως θα πρέπει να πάνε στα σπίτια τους…

  Αυτά, για να μην ακούμε κούφια λόγια από ανθρώπους χωρίς γνώσεις βιολογίας ένθεν και ένθεν, που βλέπουν διαθέσιμο παράθυρο ανοικτό στα κανάλια και μπαίνουν, για να μας ζαλίζουν με λόγια του αέρα  -λόγια που ειπώθηκαν μόνο και μόνο για να ειπωθούν και να γεμίσουν τον τηλεοπτικό χρόνο ως τσόντες, χωρίς στην ουσία να λένε κάτι αμυδρό έστω για την ταμπακιέρα!!

  * Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ