Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Αυγ-2021 00:03

  Επιχειρηματικοί Άγγελοι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σταύρου Κουμεντάκη 

  Είναι γνωστή, σε παγκόσμιο επίπεδο, η σημασία και αξία των Επιχειρηματικών Αγγέλων (Angels Ιnvestors ή Business Angels) στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Στη χώρα μας, όμως, μοιάζουν σχεδόν ανύπαρκτοι. Η πρόσφατη, μικρή έστω, ώθηση του σχετικού θεσμού από μέρους της Πολιτείας ευελπιστούμε πως θα συμβάλλει στην (ευκταία) ανάπτυξή του. Αξίζει, με αφορμή την αναζωπύρωση των σχετικών συζητήσεων, να ρίξουμε μια ματιά στα "άδυτά" τους.

  Ποιοί είναι, όμως, οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι;

  Επιχειρηματικοί Άγγελοι είναι, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανεξάρτητοι ιδιώτες με επιχειρηματική εμπειρία, που επιλέγουν να επενδύσουν τμήμα της περιουσίας τους σε νέες και πολλά υποσχόμενες (κατά την άποψή τους), ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι δεν προσφέρουν κεφάλαια, μόνον, στην επιχείρηση. Προσφέρουν, επίσης, την εμπειρία, τις δεξιότητες και τις επαφές τους, με σκοπό την διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης και, αυτονοήτως, του προσωπικού τους οφέλους.

  Επιχειρηματικοί Άγγελοι και startups 

  Οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι κατέχουν, σε πολλές χώρες, σημαίνουσα θέση όσον αφορά τις πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης νεοσύστατων επιχειρήσεων (startups). Φυσικά και στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΒΑΝ (European Business Angels Network) για το έτος 2018. Από εκεί και τα στοιχεία που παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί: 

  KoumGraph 1 12.08.2021

  Με βάση τα στοιχεία του έτους αναφοράς (2018), το 1/3, σχεδόν, των startups στην Ευρώπη (ακριβέστερα το 29% του συνόλου) αξιοποίησε τη χρηματοδότηση και συνδρομή Επιχειρηματικών Αγγέλων. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως υπολείπονται μόνον των περιπτώσεων εκείνων που οι ιδρυτές συνεισέφεραν αναγκαία κεφάλαια (το 77,8% του συνόλου), ενώ κινούνται στα αντίστοιχα επίπεδα της κατηγορίας "Οικογένεια και Φίλοι" (30,2% του συνόλου). 

  Η συμμετοχή των Venture Capital στη χρηματοδότηση των startups είναι διακριτά μικρότερη (26,3% του συνόλου), ενώ ο τραπεζικός δανεισμός μάλλον αμελητέος (7,4% του συνόλου).

  Επιχειρηματικοί Άγγελοι: πόσοι να είναι άραγε;

  Είναι ενδιαφέρουσα η αριθμητικά αυξητική παρουσία των Επιχειρηματικών Αγγέλων, στη διαδρομή των ετών, όσον αφορά το πρώιμο στάδιο των επενδύσεων στην Ευρώπη. Σχετική έρευνα του ΕΒΑΝ πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, και το συγκεκριμένο θέμα. Από εκεί τα στοιχεία του πίνακα που ακολουθεί:

  KoumGraph 2 12.08.2021

  Δύο τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν: (α) οι 240.000 περίπου Επιχειρηματικοί Άγγελοι που δραστηριοποιούνταν το 2011 στην Ευρώπη έφτασαν, σταδιακά, τις 345.000 το 2018/2019 και (β) η αυξητική τους, κατ’ αριθμό, πορεία σταδιακά ανακόπτεται τα τελευταία χρόνια. 

  Οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι στις ΗΠΑ

  Τα στοιχεία για τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, προκύπτουν από το Angel Funders Report 2020 και μοιάζουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα:

  KoumGraph 3 12.08.2021

  Σύμφωνα, λοιπόν, με το Angel Capital Association (Οργανισμός που δραστηριοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ): (α) Οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι επενδύουν περίπου 2,5 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο σε διάφορες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, (β) η επιχειρηματική και χρηματοδοτική συνδρομή των Επιχειρηματικών Αγγέλων δημιουργεί το υπόβαθρο για επίτευξη συνολικής χρηματοδότησης ύψους 2 δισ. δολαρίων από μέρους των startups, (γ) η συνολική χρηματοδότηση του 25% των startups προέρχεται από Επιχειρηματικούς Αγγέλους και (δ) στο 40% των νέων συμφωνιών που έλαβαν χώρα το έτος 2019 οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι κράτησαν μια θέση στη διοίκηση των εταιρειών με τις οποίες ήρθαν σε συμφωνία. 

  Οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι στη χώρα μας

  Προσπάθειες για τη δημιουργία ενός σχετικού Δικτύου στη χώρα μας αλλά και την παρότρυνση επενδυτών να λειτουργήσουν ως τέτοιοι έχουν ήδη υπάρξει. Σημαντικότερη, μεταξύ αυτών, εκείνη του ΕΒΕΑ, που δημιούργησε το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων.

  Στο πλαίσιο πάντως της, ευρύτερης, προσπάθειας του ΕΒΕΑ για επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος για την ενεργοποίηση Επιχειρηματικών Αγγέλων, τέθηκε επικεφαλής του project Gazelle. Το συγκεκριμένο project δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg-Balkan Med και συμμετέχουν περισσότερες χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία). Σκοπός του: "η ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή ενός συνεκτικού πλαισίου για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών βιώσιμων μέτρων με σκοπό τη δημιουργία, βελτίωση και επιτάχυνση της αγοράς των Επιχειρηματικών Αγγέλων στην περιοχή Βαλκανικής – Μεσογείου".

  Κατά την εκτίμηση του πρόσφατα εκλιπόντος κ. Κων. Μίχαλου (Προέδρου της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ), που μοιράστηκε με τον υπογράφοντα-ελάχιστα πριν από την αδόκητη απώλειά του: "Με την ενεργοποίηση των πρόσφατων, ευνοϊκών, φορολογικών μέτρων, όσον αφορά τις επενδύσεις από μέρους των Επιχειρηματικών Αγγέλων, αναμένεται αναθέρμανση του σχετικού θεσμού, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της χώρας μας". Προσβλέπουμε στην επιβεβαίωσή του.

  Μοιάζει αυτονόητη η σημασία των Επιχειρηματικών Αγγέλων στις οικονομίες όπου δραστηριοποιούνται. Αναγκαίο, κατά τούτο, να υπάρξουν κίνητρα και στη χώρα μας, για την προσέλκυση και ενεργοποίησή τους.

  Ήδη από έτους, έστω και καθυστερημένα, υπήρξε η κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 49 ν. 4712/2020) με σημαντικά φορολογικά κίνητρα. Η ενεργοποίησή της όμως δεν ήταν, δυστυχώς, ταχεία, καθώς έμελλε να παρέλθει ένα, σχεδόν, έτος για την έκδοση της αναγκαίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. 

  Το περιεχόμενο των συγκεκριμένων ρυθμίσεων και, κυρίως, τα θέματα στα οποία οι ιδιοκτήτες των νεοφυών επιχειρήσεων και οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι, θα πρέπει να εστιάσουν για την προστασία τους, θα μας απασχολήσουν σε επόμενη αρθρογραφία μας.

  Ευκταία πάντως, για όλους, η ουσιαστική ανάπτυξη του συγκεκριμένου θεσμού και η υποβοήθηση της αξιοποίησής του, προς την κατεύθυνση της (πολυπόθητης) ανάπτυξης. 

  Η σκυτάλη πέρασε, ήδη, στα χέρια των Επενδυτικών Αγγέλων.

  * Ο κ. Σταύρος Κουμεντάκης είναι Managing Partner της Koumentakis and Associates Law Firm

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ