Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιουλ-2021 00:03

  Στο μυαλό του Homo Antiemvoliastis

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Δραζινάκη 

  Από την αρχή της εξάπλωσης της COVID-19 έως και σήμερα, υπήρξαν πολλά δεδομένα σχετικά με τη νέα ασθένεια που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, όχι μόνο από τους κοινούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες, αλλά και από τους επαΐοντες.

  Αρχικά, υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το εάν επρόκειτο πράγματι για μία σοβαρή ασθένεια που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλούς θανάτους και να εξαπλωθεί τόσο που να εξελιχθεί σε πανδημία. Υπήρξαν ορισμένοι εκείνους τους πρώτους τρομακτικούς μήνες, ακόμη και κορυφαίοι επιστήμονες, που υποστήριξαν ότι επρόκειτο περίπου για μία ακόμη "γρίπη" που δεν διέφερε και πολύ από τις γνωστές εποχιακές, παρά τους υψηλούς αριθμούς θανάτων που ήδη καταμετρούνταν σε πολλές χώρες.

  Μάλιστα, κάποιοι παρουσίασαν και μελέτες που "έδειχναν" ότι ο πραγματικός αριθμός των προσβληθέντων από τον ιό ήταν 50 με 80 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που καταγραφόταν επίσημα, λόγω του τεράστιου αριθμού ασυμπτωματικών ασθενών που "ανακάλυψαν" οι εν λόγω μελέτες. Αυτό, αν ήταν αλήθεια, θα δήλωνε ότι ο Δείκτης θνητότητας από τον κορονοϊό θα ήταν κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που παρουσίαζε ο ΠΟΥ, και θα πλησίαζε αυτόν της εποχιακής γρίπης (0,1-0,2%). Επίσης, θα σήμαινε ότι όταν τα καταγεγραμμένα κρούσματα πλησίαζαν το 1,5-2% του πληθυσμού, τότε όλοι θα είχαμε "κολλήσει" τον κορονοϊό και φυσικά δεν θα χρειαζόμασταν κανένα εμβόλιο αφού θα είχαμε αναπτύξει φυσική ανοσία...

  Όλα αυτά βέβαια αποδείχτηκαν εντελώς εσφαλμένα, αφού η πραγματικότητα έδειξε ότι το CFR (Case Fatality Rate) από την COVID-19 υπερβαίνει το 2% (στις μεγάλες ηλικίες πλησιάζει το 10%), ενώ αν ίσχυε ο εξωφρενικός ισχυρισμός περί 50 ασυμπτωματικών για κάθε έναν καταγεγραμμένο ασθενή, οι ΗΠΑ με 35.000.000 κρούσματα σήμερα, θα έπρεπε να έχουν πληθυσμό 1,7 δισ. (μεγαλύτερο από την Κίνα) και η Ελλάδα με 430.000 κρούσματα θα έπρεπε να έχει πληθυσμό 22 εκατομμύρια ή να έχουμε "κολλήσει" όλοι τουλάχιστον δύο φορές ο καθένας!!

  Αργότερα, και ενώ η ασθένεια επέλαυνε με θανάσιμη ορμή, υπήρξαν αυτοί οι οποίοι αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού που εφάρμοσαν οι περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο. Ανάμεσα στους αμφισβητίες, ξανά κάποιοι επιστήμονες που υποστήριζαν ότι η καραντίνα είναι χειρότερη από τον ιό. Τους παρακολουθούσαμε στα ΜΜΕ της χώρας μας και στα social media, να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του κόσμου και να κατηγορούν τους υπεύθυνους της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και του Υπουργείου Υγείας για λανθασμένες επιλογές και καταστροφικά περιοριστικά μέτρα που θα βλάψουν τους πολίτες αντί να τους ωφελήσουν. Κάτι σαν τον αντιμνημονιακό παραλογισμό δηλαδή, όπου στο μυαλό των "αγανακτισμένων" δεν έφερε η κρίση τα μνημόνια, αλλά τα μνημόνια την κρίση! Ακόμη και η χρήση της μάσκας λοιδορήθηκε αρχικά, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που κατηγόρησαν την Κυβέρνηση ότι το κίνητρο είναι να θησαυρίσουν δικοί της "φίλοι", κατασκευαστές μασκών!

  Και πάλι η πραγματικότητα διέψευσε τους αρνητές και αμφισβητίες. Τα μέτρα, σε χώρες όπως η δική μας, λειτούργησαν στο να περιορίσουν την εξάπλωση πέρα από το κρίσιμο όριο που ήταν η αντοχή των Συστημάτων Υγείας. Στην Ελλάδα ξεπεράσαμε για λίγο το όριο αυτό, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να κινδυνέψει να καταρρεύσει. Χώρες που δεν ακολούθησαν πολιτικές αυστηρών περιορισμών υπέστησαν τις συνέπειες της πανδημίας σε βαθμό πολλαπλάσιο από αυτόν που τους αναλογούσε, χωρίς καν να φτάσουν να πιέσουν τα συστήματα υγείας τους σε βαθμό ασφυκτικό. Για παράδειγμα η Σουηδία και οι ΗΠΑ, με εξαιρετικά αναπτυγμένα συστήματα Υγείας θρήνησαν πάρα πολλά θύματα, παρότι παρουσίασαν πολύ χαμηλούς δείκτες θνητότητας, απλά και μόνο διότι επέτρεψαν την εξάπλωση της ασθένειας σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών. Συγκεκριμένα, η Σουηδία (χώρα μοντέλο για τους αρνητές της καραντίνας) με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων, όσο και η Ελλάδα, είχε περισσότερους νεκρούς από ό,τι η χώρα μας, παρότι ο δείκτης θνητότητας κρουσμάτων από την COVID-19 στη Σουηδία ήταν μόλις 1,33%, ενώ για την Ελλάδα έχει αγγίξει το 3%!!

  Με απλά λόγια, η Σουηδία αντί για 14.500 θανάτους από COVID-19, θα είχε μόλις 5.600 αν περιόριζε τον αριθμό των κρουσμάτων στον βαθμό που το έκανε η Ελλάδα, ενώ η χώρα μας θα είχε 33.000 νεκρούς, αντί για 12.700, αν ακολουθούσε την μη περιοριστική πολιτική της Σουηδίας. Θα είχαμε δηλαδή θρηνήσει 20.000 περισσότερους νεκρούς φίλους και συγγενείς μας, ενώ θα είχαμε τινάξει στον αέρα όλες τις υποδομές Υγείας στη χώρα, αν αυτό σημαίνει κάτι για όλους μας... Αντίστοιχα, αν οι ΗΠΑ ακολουθούσαν τη δική μας πολιτική και μείωναν τον αριθμό των κρουσμάτων (στα 41.000 ανά εκατομμύριο, αντί των 104.000 ανά εκατομμύριο), θα είχαν 247.500 θύματα του κορονοϊού, αντί των 621.500 ανθρώπων που αποχαιρέτησαν για πάντα. Σχεδόν 400.000 περισσότεροι νεκροί δεν είναι και λίγοι...

  Η πιο πρόσφατη αντίδραση από τους αρνητές είναι η αμφισβήτηση της τελεσφόρησης και της ασφάλειας του εμβολιασμού των πολιτών. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ανακοινώθηκαν οι εγκρίσεις εμβολίων κατά της COVID-19, μία είδηση που μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης υποδέχθηκε με ανακούφιση, εμφανίστηκαν οι πρώτοι αμφισβητίες και αρνητές του εμβολιασμού. Και τι δεν ακούσαμε! Ότι τα εμβόλια προκαλούν ασθένειες, ότι περιέχουν τσιπάκια για να μας παρακολουθούν, ότι είναι νεράκι σκέτο, ότι προκαλούν στειρότητα, ότι δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς, ότι δεν είναι αποτελεσματικά, αλλά βγήκαν για να θησαυρίσουν οι φαρμακευτικές, ότι το θέμα δεν τους αφορά αφού αυτοί δεν πρόκειται να νοσήσουν... Στα παραπάνω προστίθενται και οι απαραίτητες κορώνες περί αντιδημοκρατικότητας της επιβολής του εμβολιασμού, περί ελευθερίας της επιλογής, ενώ δεν λείπει φυσικά και η ευκαιρία για αντικυβερνητικό ακτιβισμό!

  Όλες αυτές οι αντικρουόμενες μεταξύ τους απόψεις συνθέτουν ένα περίεργο μωσαϊκό, πάνω στο οποίο πατούν οι αντιεμβολιαστές για να υποστηρίξουν ότι ο εμβολιασμός δεν πρέπει να τους επιβληθεί και ότι έχουν το δικαίωμα να αρρωστήσουν όσο και όπως αυτοί επιθυμούν!! Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν διάφορες "φυλές" αντιεμβολιαστών, η κάθε μία με τη δική της κοσμοθεωρία και τις δικές της επιδιώξεις.

  Υπάρχουν καταρχάς αυτοί που φοβούνται και δεν μπορούν να ξεπεράσουν το φόβο τους. Πρόκειται βέβαια για ένα φόβο παράλογο, ειδικότερα αν πρόκειται για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που κινδυνεύουν πολύ σοβαρότερα από την COVID-19. Όμως, ο φόβος είναι σεβαστός και κανείς δεν πρέπει να κατηγορείται για αυτό. Όπως υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να μπουν σε αεροπλάνο ή να κολυμπήσουν στα βαθιά, ή να ανέβουν σε μεγάλο ύψος, υπάρχουν και αυτοί που φοβούνται να βάλουν μία ουσία που δεν γνωρίζουν μέσα τους. Μέχρι εκεί, όλα καλά, εφόσον και οι ίδιοι το ομολογούν ευθαρσώς.

  Αυτοί, οι φοβισμένοι πολέμιοι του εμβολίου πρέπει να είναι και οι περισσότεροι από τους αρνητές. Το Κράτος οφείλει να πείσει τους φοβισμένους, με όποιο λογικό επιχείρημα διαθέτει, ότι δεν πρέπει να κρατούν αυτήν τη στάση, για το δικό τους όφελος, αλλά και για το κοινό καλό. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι κοντινοί τους άνθρωποι και οι γιατροί τους, να τους ενθαρρύνουν και να τους βοηθήσουν να πάρουν την απόφαση. Το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι (περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού) και οι περιπτώσεις θανάτων σε όλον τον κόσμο εξαιτίας των εμβολίων αθροίζονται σε λίγες χιλιάδες συνολικά είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για την ασφάλεια των εμβολίων, όταν από την άλλη πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πέθαιναν από COVID-19 πάνω από 15.000 άνθρωποι κάθε μέρα, ενώ ακόμη και σήμερα πεθαίνουν καθημερινά 7 με 8 χιλιάδες.

  Μία δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που πίσω από κάθε τι που συμβαίνει βλέπουν μία παγκόσμια συνωμοσία. Αυτοί που πρώτα πίστευαν ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει, αλλά μας το πουλάει η Παγκόσμια Νέα Τάξη για να μας υποτάξει, για να μας "μαντρώσει" και να μας εξοντώσει. Ότι είναι μία απλή γρίπη, από την οποία κινδυνεύουμε λιγότερο από το να μας κτυπήσει αυτοκίνητο. Αυτοί που πρώτα έλεγαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί από κορονοϊό, αλλά οι γιατροί έχουν εντολή να αποδίδουν όλους τους θανάτους στην COVID-19 και μετά έλεγαν ότι στη διάρκεια της καραντίνας τα Κράτη κρύβουν τις νοσηλείες και τους θανάτους από τον κορονοϊό για να φαίνεται ότι η καραντίνα έχει αποτέλεσμα. Είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι το εμβόλιο στην πραγματικότητα είναι νεράκι του Θεού, και μετά από λίγο ότι περιέχει μικροτσίπ και νανομαγνήτες, δηλητήρια για να μας ξεκάνουν και ό,τι άλλο χωράει σε μία σύριγγα! Σε μία άλλη εκδοχή, τα εμβόλια βγήκαν για να πλουτίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ενώ υπάρχουν φάρμακα που μας τα κρύβει η Κυβέρνηση, λες και αυτά δεν τα παράγουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά κάποιος άλλος κλάδος της βιομηχανίας!

  Με αυτήν την κατηγορία Homo Antiemvoliastis δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Όλα τα επιχειρήματα και ο χρόνος που θα αφιερώσει κάποιος πάνε χαμένα. Καθαρή σπατάλη πόρων... Οι συγκεκριμένοι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν την πραγματικότητα διότι σκέφτονται ανάποδα. Το μυαλό τους λειτουργεί σε σχήμα πρωθύστερο. Για αυτούς, δεν είναι το αίτιο που προκαλεί το αποτέλεσμα, αλλά το αποτέλεσμα που καθορίζει την αιτία της επιλογής τους. Πτωχεύσαμε; Φταίει το μνημόνιο που επιβλήθηκε αφού πτωχεύσαμε. Υπάρχει πανδημία; Φταίνε οι φαρμακευτικές που θέλουν να πουλήσουν φάρμακα και εμβόλια. Είναι χαμηλό το επίπεδο των πολιτικών; Υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί και όχι εμείς που τους ψηφίζουμε. Είναι οι άνθρωποι που όλα τους τα προβλήματα τα φορτώνουν στους άλλους. Αυτοί που όταν αρρωστήσουν από κορονοϊό και πάνε για νοσηλεία, θα τους φταίει το Κράτος που δεν φρόντισε να έχει φτιάξει 100.000 ΜΕΘ, αλλά όχι οι ίδιοι που δεν προφύλαξαν τους εαυτούς τους.

  Υπάρχουν επίσης και οι πονηροί, αυτοί που φοβούνται τον κορονοϊό, αλλά φοβούνται και το εμβόλιο. Οι συγκεκριμένοι "παίζουν καθυστερήσεις" που λένε και στο ποδόσφαιρο. Περιμένουν να πάνε οι άλλοι να εμβολιαστούν, να σιγουρευτούν ότι οι άλλοι δεν έπαθαν τίποτε και μετά ίσως το αποφασίσουν. Οι πιο πονηροί ακόμη, δεν σκοπεύουν να κάνουν εμβόλιο, αλλά περιμένουν να χτιστεί το τείχος ανοσίας από τους άλλους, για να προστατευτούν και οι ίδιοι. Και η πίτα ολόκληρη, και ο σκύλος χορτάτος. Άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

  Μία ακόμη κατηγορία Homo Antiemvoliastis είναι οι "ατρόμητοι". Αυτοί που είτε δεν έχουν συναίσθηση του ότι κινδυνεύουν, είτε στα αλήθεια δεν κινδυνεύουν πολύ, διότι είναι πολύ νεαρής ηλικίας. Και οι συγκεκριμένοι θα είναι πολύ δύσκολο να πειστούν. Γιατί να ασχοληθούν, αν πιστεύουν ότι δεν τους αφορά το όλο ζήτημα; Ίσως μία καμπάνια που να τους υπενθυμίζει ότι έχουν γονείς και παππούδες, πως ακόμη κι αν αυτοί δεν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, κινδυνεύουν οι δικοί τους άνθρωποι, θα βοηθούσε μερικούς να το ξανασκεφτούν. Δεν μπορεί να είναι όλοι τόσο παρτάκηδες.

  Τέλος, είναι και οι δήθεν αρνητές, αυτοί που στην πραγματικότητα έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο ή σκοπεύουν να το κάνουν, αλλά από σκοπιμότητα, φανατισμό ή και από πείσμα, φροντίζουν να προκαλούν πρόβλημα ή να σιγοντάρουν οποιαδήποτε ενέργεια εμποδίζει την ομαλή μετάβαση στην μετά τον κορονοϊό εποχή. Παροτρύνουν τους άλλους να μην εμβολιαστούν, ανακαλύπτουν θέματα σχετικά με το πρόγραμμα των εμβολιασμών, ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, εκφράζουν συνέχεια επιφυλάξεις και γενικά προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου. Η πανδημία ως ευκαιρία, αφού η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά, όπως είπε η κυρία Αχτσιόγλου.

  Είναι αποδεδειγμένο πλέον, από τα αποτελέσματα στις χώρες που προχώρησαν πολύ γρήγορα τα προγράμματά τους, ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος και ο πιο αποτελεσματικός για να ξεμπερδέψουμε με την COVID-19. Ακόμη και εκεί που τα κρούσματα αυξάνονται ξανά μετά την άρση των περιορισμών, κυρίως ανάμεσα στους πολύ νέους, όπως στη Μ. Βρετανία, οι νοσηλείες δεν αυξάνονται σημαντικά και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό διότι οι μεγαλύτεροι έχουν ήδη εμβολιαστεί, οπότε η διασπορά στους νέους λειτουργεί ως επιταχυντής της δημιουργίας επιπλέον ανοσίας. Αν όμως εδώ στη χώρα μας, τουλάχιστον αυτοί που κινδυνεύουν από τον SARS-Cov-2 δεν φροντίσουν να θωρακιστούν εγκαίρως, θα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι και θύματα μαζί της ίδιας της απρονοησίας τους, όταν τα κρούσματα αυξηθούν ξανά και υπάρξει ένα τέταρτο κύμα.

  Σε κάθε περίπτωση, ας ελπίσουμε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ποσοστό των εμβολιασμένων θα φτάσει τόσο ψηλά, όσο χρειάζεται για να μην ξαναδούμε καραντίνες, περιορισμούς, και κλειστά καταστήματα, σχολεία και εστιατόρια. Δεν υπάρχουν περιθώρια να πέσουμε πάλι στα ίδια. Αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθούν αυστηροί περιορισμοί μόνο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ας γίνει έτσι. Δεν είναι αντιδημοκρατικό να περιορίζεις αυτούς που εσκεμμένα ή απερίσκεπτα βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων. Όποιος θέλει να έχει ελευθερία επιλογής να ασθενήσει, ας την κρατήσει για τον εαυτό του. Στο κάτω-κάτω και εμείς που κάναμε το εμβόλιο και συμβουλέψαμε και τους δικούς μας να το κάνουν, η ψυχή μας το ξέρει με πόση ευκολία το αποφασίσαμε. Πολύ δύσκολα η Κυβέρνηση θα μπορέσει να πείσει όλους εμάς που κάναμε το καθήκον μας και εμβολιαστήκαμε, να ζημιωθούμε ξανά και ξανά εξαιτίας και προς όφελος αυτών που το απέφυγαν.

  * Ο κ. Γιώργος Δραζινάκης είναι Αναλυτής Πληροφοριακών Συστημάτων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ