Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Μαϊ-2021 00:05

  Σημαντική αναβάθμιση χρέους για την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη 

  Πρόσφατα ο μεγάλος οίκος Standard and Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από BB- σε BB γεγονός, που αποτελεί μία σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και μάλιστα σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο όπου τόσο η Ελλάδα όσο και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μία νέα πραγματικότητα στη σταδιακή μετά τον κορονοϊό εποχή.

  Πιο συγκεκριμένα ο ξένος οίκος αναγνώρισε όλο αυτό το διάστημα παρά τη δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή λόγω της πανδημίας, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, τόσο με τη μείωση της φορολογίας όσο και με τη στήριξη των νοικοκυριών και του ιδιωτικού τομέα.

  Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα ότι παρά την αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω της πανδημίας σε επίπεδα άνω του 200%, το χρέος είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, με την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ, η οποία θα υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και της συγκράτησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

  Το μείγμα πολιτικής που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα, με τη σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και με τις σημαντικές μειώσεις στις προκαταβολές φόρου για το επόμενο έτος, δίνουν περιθώρια ρευστότητας στις επιχειρήσεις, όπου σε συνδυασμό με την αυξημένη ιδιωτική αποταμίευση λόγω του παγώματος της προσφοράς, κάνει πιο ελκυστικές τις συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης.

  Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα φέρει το επόμενο διάστημα και νέες αναβαθμίσεις από τους υπόλοιπους οίκους, με αποτέλεσμα η χώρα να μπορέσει πιθανότατα και μέσα στο 2021 να φθάσει στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, που θα προσελκύσει έτσι με μεγαλύτερη ασφάλεια και χαμηλότερο ρίσκο, πληθώρα νέων κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό.

  Εν κατακλείδι, η πορεία είναι θετική, αλλά χρειάζεται επιμονή και σύνεση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην χώρα, στον επόμενο τόνο της κανονικότητας, ώστε να έρθει ταχύτερα και με ασφάλεια μία διατηρήσιμη οικονομική προοπτική για όλους.


  * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ