Συνεχης ενημερωση
Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, παρά τις προκλήσεις την τελευταία δεκαετία, είναι ζωντανό και μεγαλώνει συνεχώς σε κεφαλαιοποίηση, καθώς αυξάνονται σταθερά οι εταιρείες που επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας σημαντική χρηματοδότηση ή διασφαλίζοντας επιτυχημένες εξαγορές.
Η άνθιση νέων εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο, η εμπειρία και η κουλτούρα επιχειρηματικότητας που συστηματικά χτίζονται τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα χρηματοδοτικών εργαλείων σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, συμβάλουν σημαντικά στην επώαση καινοτόμων, ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον υποστηρικτικό για την καινοτομία. Επιμέρους φορολογικές ελαφρύνσεις, το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη μιας περιοχής καινοτομίας στην Αθήνα και ενός τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Βρισκόμαστε ως εκ τούτου σήμερα σε ένα κομβικό σημείο όπου, ενώ το οικοσύστημα καινοτομίας παραμένει ακόμα μικρό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μπορεί να κάνει ένα μεγάλο άλμα.
Οι επενδύσεις που έχουν γίνει και αναμένεται να γίνουν από τα VCs του Equifund αλλά και από άλλους επενδυτές, που εδράζονται σε Ευρώπη και Silicon Valley, βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Ενδεικτικά αναφέρεται η Omilia που σήκωσε 17,4 εκατ. Ευρώ, η Netdata 12,2 εκατ. ευρώ, η Navenio 10,1 εκατ. Ευρώ και η Spotawheel 10 εκατ. ευρώ.
Στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας συμβάλει καθοριστικά και το αυξημένο ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας για εξαγορές αλλά και για την εγκατάσταση μέρους των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα.
Πράγματι, το 2020 παρακολουθήσαμε κάποιες από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έγιναν ποτέ, όπως η εξαγορά της Softomotive από τη Microsoft, της InstaShop από την DeliveryHero και της Think Silicon από την Applied Materials.
Επιπλέον, η Ελλάδα γίνεται σταδιακά ένας κόμβος που προσελκύει εταιρείες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο. Εμβληματική η επένδυση της Microsoft που θα φτάσει το 1 δις δολάρια για τη δημιουργία data centers στην Αττική. Η Amazon προετοιμάζει εδώ και μήνες την λειτουργία θυγατρικής στη χώρα μας. Αλλά και μικρότερες εταιρείες όπως η TeamViewer, η Weav Music και άλλες πολλές, εγκαθιστούν τα γραφεία τους στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της κάθε περιοχής.
Όσο επεκτείνεται η τάση αυτή και ταυτόχρονα μεγαλώνει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, τόσο πιο επιτακτική θα είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστούν δύο βασικές προκλήσεις. Η πρόσβαση σε εξειδικευμένο τεχνολογικό ταλέντο και η επιτάχυνση της ανάπτυξης και επέκτασης των ελληνικών startups σε ξένες αγορές.
Με την κοινή πεποίθηση ότι δουλεύοντας όλοι μαζί -Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό- μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και να μεγιστοποιήσουμε το αποτύπωμά του στην οικονομία, ΣΕΒ και Endeavor ξεκινούν την πρωτοβουλία Innovative Greeks προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού ένα δυναμικό δίκτυο επιτυχημένων Ελλήνων από όλο τον κόσμο που μοιράζονται τις γνώσεις, τις διασυνδέσεις και τους πόρους τους με ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία ξεκινάει με το διεθνές ψηφιακό συνέδριο "Innovative Greeks" στις 2-3 Μαρτίου 2021. Καλούμε όποιον αισθάνεται μέρος αυτού του κοινού οράματος να συμμετάσχει ενεργά. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο www.innovativegreeks.gr .
* Η κα Μάγκυ Αθανασιάδη είναι Innovation & Technology Senior Advisor ΣΕΒ
-
10:49 Μήνυμα Ν. Δένδια για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα
-
10:33 Ελληνική συμμετοχή στην ΙΤΒ Berlin
-
10:31 Στην Αθήνα μεταβαίνει αύριο ο υπ. Εσωτερικών της Κύπρου, Ν. Νουρής
-
10:20 Κοντογεώργης: Τον Απρίλιο θα γίνουν όσοι εμβολιασμοί έγιναν όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους
-
10:01 Γερμανία: Σχεδόν τις 72.000 φτάνουν οι νεκροί από την πανδημία
-
09:59 Σεισμός στην Ελασσόνα: Κατέληξε ο ηλικιωμένος που είχε απεγκλωβιστεί
-
09:52 Βραζιλία: 1.555 θάνατοι και σχεδόν 70.000 κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο
-
09:48 Νότια Κορέα-ΗΠΑ: Τα φετινά κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους θα είναι μικρότερης κλίμακας λόγω πανδημίας
-
09:43 Ελβετία: Η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση χωρίς άδεια των αρχών ενόψει της Ημέρας της Γυναίκας
-
09:32 Φιλιππίνες: Συμφωνία με τη Moderna για την προμήθεια 13 εκατ. δόσεων του εμβολίου της για τον κορονοϊό
-
Όλο το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού ανά ηλικία
-
TIME: Η αλλοπρόσαλλη εξουσία του Ερντογάν αποτελεί κίνδυνο για όλο τον κόσμο
-
Ποιοι συνταξιούχοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο το 2021
-
Πυρετός εξαγορών στην πληροφορική
-
To μέλλον του ebanking θα παρέχει και… ψυχαγωγία
-
Πόσα εκατομμύρια δολάρια "πούλησε" τη συνέντευξη των Σάσεξ η Όπρα
-
Ο κλάδος των Ι.Χ. τρέχει εν μέσω πανδημίας
-
Το κρίσιμο σταυροδρόμι για τον Ερντογάν και οι ελιγμοί του
-
Κυβερνοεπίθεση από Ρώσους και Κινέζους για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δέχθηκε ο ΕΜΑ
-
Περί τα 80.000 κτίρια θα ενταχθούν στο νέο "Εξοικονομώ" εντός του 2021
-
ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε μέθοδο "ακορντεόν", αμφισβήτηση των οριζόντιων lockdown (7)
-
Πόσα εκατομμύρια δολάρια "πούλησε" τη συνέντευξη των Σάσεξ η Όπρα (6)
-
Ο κλάδος των Ι.Χ. τρέχει εν μέσω πανδημίας (4)
-
Όλο το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού ανά ηλικία (4)
-
Ελβετία: Η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση χωρίς άδεια των αρχών ενόψει της Ημέρας της Γυναίκας (3)
-
Γκάγκα: Πιεσμένα τα νοσοκομεία, δεν βλέπουμε τα κρούσματα να μειώνονται (3)
-
Πυρετός εξαγορών στην πληροφορική (2)
-
To μέλλον του ebanking θα παρέχει και… ψυχαγωγία (1)
-
Ποιοι συνταξιούχοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο το 2021 (1)
-
TIME: Η αλλοπρόσαλλη εξουσία του Ερντογάν αποτελεί κίνδυνο για όλο τον κόσμο (1)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
