Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιαν-2021 00:03

  Περιμένοντας την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Duarte Líbano Monteiro*

  Η ελληνική οικονομία υπέστη μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας και πολλοί έκαναν λόγο για την νέα "ελληνική τραγωδία". Σε αντίθεση, πάντως, με την ευρύτερη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα είχε καταφέρει να σημειώσει θετική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, δεν μπορούσε να διαφύγει από την προδιαγεγραμμένη μοίρα που έφερε η πανδημία. Η πτώση στο δεύτερο τρίμηνο ήταν της τάξης του 14,2% του ΑΕΠ και του τρίτου τριμήνου έφτασε στο 11,7%. Ήταν μεγαλύτερη πτώση ακόμη και από εκείνη στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία. Αν και ακόμη δεν έχουμε τα δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο κατά τον περασμένο χρόνο. Τον Νοέμβριο, η Κομισιόν προέβλεψε ότι η οικονομία της χώρας θα σημειώσει πτώση του ΑΕΠ κατά 9%, ποσοστό υψηλότερο από αυτό της πρόβλεψης για πτώση 7,8% στην Ευρωζώνη. 

  Γιατί ειδικά η Ελλάδα; 

  Σίγουρα, η πτώση αυτή δεν οφείλεται σε υπερβολικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων COVID 19. Στην πραγματικότητα, τα κρούσματα παραμένουν αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας (περίπου 14.000 κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο πολίτες), με μόνο τη Φινλανδία και τη Νορβηγία να καταγράφουν χαμηλότερα, με την εξαίρεση  των μικρών νησιών. Επίσης, δεν οφείλεται σε αυστηρότερους περιορισμούς που επέβαλε η Ελλάδα. Αναμφισβήτητα, τα μέτρα ήταν αυστηρά, ωστόσο δεν διέφεραν από εκείνα που επιβλήθηκαν σε άλλες χώρες. 

  Μια από τις βασικές αιτίες για την σχετικά μεγάλη κλίμακα της μείωσης είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα βασίζεται περισσότερο στον τουρισμό από ό,τι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, περίπου σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών περιλαμβάνουν και τον τουρισμό και μειώθηκαν κατά 33,1% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο και κατά 44,9% στο τρίτο τρίμηνο. Αυτή η δυναμική είναι αρκετά ανησυχητική, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης που είναι, επίσης, προσανατολισμένες στον τουρισμό και έχουν παρουσιάσει καλύτερες αποδόσεις στο τρίτο τρίμηνο. Καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, η ανάκαμψη είναι κρίσιμη όχι μόνο για την αναβίωση των εξαγωγών αλλά και για την εγχώρια κατανάλωση. 

  Αναμένοντας την άνοιξη 

  Αποφεύγουμε να ρίχνουμε πάρα πολύ μεγάλο βάρος στα backward-looking μακροοικονομικά δεδομένα. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι ο κρίσιμος καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον της οικονομίας της Ελλάδας είναι η ταχύτητα επιστροφής στην κανονικότητα ολόκληρης της Ευρώπης, με την μαζική κυκλοφορία των εμβολίων. 

  Κατά το πρώτο τρίμηνο, είναι πιθανό να δούμε ότι συνεχίζεται η απογοητευτική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρωζώνη. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι είναι πιθανό να παρατηρήσουμε σημαντική οικονομική ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο, όταν τα αποτελέσματα των εμβολιασμών έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά. Αυτή η οικονομική ανάκαμψη θα υποστηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το οποίο η Ελλάδα θα λάβει περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων. Ήδη έχει αρχίσει η διανομή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους θα διανεμηθεί το 2021 ώστε να βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει σε ισχυρότερη βάση. Αυτό θα ενισχύσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα μέτρα τόνωσης των οποίων αποσκοπούν στην ανάσχεση της ύφεσης του 2020 και την ανάκαμψη. 

  Τα προαναφερθέντα μέτρα στήριξης δημιουργούν πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα είναι προορισμός για τους πεινασμένους για ταξίδια τουρίστες από όλον τον κόσμο, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση αυτού του θετικού αποτελέσματος, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι σημαντική. Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι υψηλότερη από το 5% και το 3,5% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. 

  Υπάρχει ένα φως στο τέλος της τούνελ και καθώς περνούν οι εβδομάδες θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατό. 

  *O Duarte Líbano Monteiro είναι Regional Director της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι αναλυτές της Ebury είναι στην πρώτη θέση του Bloomberg για το τέταρτο τρίμηνο 2020 για την ισοτιμία EUR/USD. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ