Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Νοε-2020 00:02

  Οι αιρετοί και οι τροπολογίες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λέανδρου Χ. Ρακιντζή

  Σε προηγούμενο άρθρο με τίτλο "Αφέωνται αι αμαρτίαι αιρετών και υπαλλήλων στους ΟΤΑ", που αφορά την τροπολογία του άρθρου 67 του ν.4735/2020, ανέπτυξα, γιατί με την τροπολογία αυτή λόγω της αοριστίας της (για ποιες, συγκεκριμένα, άδικες πράξεις των αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ, που αφορούσαν πληρωμές ενταλμάτων, οι οποίες έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 αίρεται το αξιόποινο) δεν θεσπίζεται ειδική παραγραφή των πράξεων αυτών, αλλά υποκρύπτεται αμνηστία, που σύμφωνα με το άρθρο 47 παρ. 4 του Συντάγματος απαγορεύεται για τα μη πολιτικά αδικήματα.

  H τροπολογία αυτή συνοδεύτηκε με μεγάλη δημοσιότητα επειδή υπερψηφίστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Αλλά υπήρξαν πολλά νομικά και πολιτικά ερωτηματικά, λόγω και του τρόπου και του χρόνου που ψηφίστηκε, φωνές διαμαρτυρίας για την ασυλία που παρέχεται στους αιρετούς και εικασίες για το ποιους αφορά. Σε σημείο που ο αρμόδιος υπουργός, προκειμένου να καθαρίσει τη θολή εικόνα και να προλάβει κάποιες συνέπειες, κατέθεσε την παρακάτω επεξηγηματική τροπολογία της παραπάνω τροπολογίας. 

  Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε επεξηγηματική τροπολογία για την άρση ποινικών κυρώσεων αιρετών των ΟΤΑ και ξεκαθαρίζεται ποιους αφορά το άρθρο 67 του ν.4735/2020. Η τροπολογία αναφέρει ότι η άρση των διώξεων αφορά περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί από τις ΥΔΕ του Γενικού Λογιστηρίου έως την λήψη των προηγούμενων ελέγχων και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες πριν από την πληρωμή τους από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού. Εξαιρούνται τα πρόσωπα που προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους ή εάν διαπιστώθηκε έλλειμμα ύστερα από κατασταλτικό έλεγχο του Ε.Σ. ή των ελεγκτικών υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

  Ομολογώ ότι πρώτη φορά συναντώ τον όρο επεξηγηματική τροπολογία σε ποινική διάταξη, η οποία αποτελεί καινούργια διάταξη που της δίνεται αναδρομική ισχύς ως ερμηνευτική. Σύμφωνα με το άρθρο 2 Π.Κ., αναδρομική ισχύς επιτρέπεται μόνο σε ηπιότερο ποινικό νόμο, ζήτημα που εξετάζεται αυθεντικά μόνο από τα δικαστήρια. Σαφώς η νέα τροπολογία περιέχει δυσμενέστερες διατάξεις για τους κατηγορουμένους και ως τούτου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ και να ανατρέψει την άρση του αξιοποίνου των πράξεων των αιρετών, που θεσπίστηκε με την πρώτη τροπολογία, ώστε να συνεχιστεί η ποινική δίωξη. Η μόνη περίπτωση να ισχύσει η δεύτερη τροπολογία είναι να κηρυχθεί δικαστικά η πρώτη τροπολογία ανίσχυρη, ως αντιβαίνουσα στο άρθρο 47 παρ.4 του Συντάγματος επειδή υποκρύπτεται αμνηστία μη πολιτικών αδικημάτων και υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτήν δεν υποκρύπτεται αμνηστία.

  Σε κάθε περίπτωση, όμως, αρμόδια να αποφανθεί αυθεντικά ποια εκ των παραπάνω διατάξεων ισχύει είναι η ελληνική δικαιοσύνη με τις νόμιμες διαδικασίες, αλλά λόγω των παραπάνω νομικών περιπλοκών και της ταχύτητας που λειτουργεί η δικαιοσύνη, το όλο ζήτημα θα επιλυθεί σε βάθος χρόνου από την ποινική ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

  * Ο κ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ