Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Οκτ-2020 00:03

  Πολύ κοντά σε σημείο απόφασης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη

  Η τεχνική εικόνα της αγοράς δείχνει ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε επίπεδο τιμών που θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από τους συναλλασσόμενους που θα επηρεάσουν την προοπτική της αγοράς για τους επόμενους μήνες.

  Πιο κάτω εμφανίζεται ένα συγκριτικό διάγραμμα ΓΔ και ΔΤΡ

  GD-DTR.png

   

  Από το διάγραμμα προκύπτουν τα παρακάτω:

  1. Ο ΔΤΡ βρίσκεται μόλις 2,55% πάνω από το χαμηλό του Μαΐου στις 267 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου να βρουν στήριξη σύντομα ώστε να αποφευχθεί να σημειωθεί νέο χαμηλό που μπορεί να δρομολογήσει ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο και την αγορά.

  2. Ο ΓΔ βρίσκεται λίγο πιο μακριά (4,58%) αλλά όχι τόσο. Και εδώ αναμένεται σύντομα αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές να βρουν στήριξη και να αντιδράσουν ανοδικά ώστε να μην διασπαστεί η στήριξη στις 584 μονάδες κάτι που θα οδηγούσε πιθανόν και κάτω από τις 500 μονάδες στη συνέχεια.

  Το ερώτημα που τίθεται και που θα απαντηθεί σύντομα από την αγορά είναι το ποιες θα είναι οι μετοχές που θα οδηγήσουν τους δείκτες στην ανοδική αντίδραση ή στη διάσπαση των στηρίξεων και στην καθοδική συνέχεια. Επιγραμματικά θα αναφέρουμε σύμφωνα με την εκτίμησή μας ότι στην πρώτη περίπτωση αναμένεται να ωθήσουν ανοδικά την αγορά οι τραπεζικοί τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ) ενώ θα συμμετέχουν στην άνοδο και αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές που βρίσκονται κοντά σε σημαντικές στηρίξεις (ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ) ενώ πιθανόν να συνεχίσουν ανοδικά ή να σημειώσουν ήπιες διορθώσεις οι μετοχές που μέχρι τώρα έχουν διατηρήσει την ανοδική τάση (ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ). Στην αντίθετη περίπτωση στο ενδεχόμενο δηλαδή που θα διασπαστούν οι στηρίξεις αναμένεται το σύνολο των παραπάνω μετοχών, ακόμη δηλαδή και αυτών που μέχρι τώρα είχαν διατηρήσει την ανοδική προοπτική, να κινηθεί καθοδικά καθώς η πίεση στην αγορά θα είναι έντονη. Ενδεικτικά μερικές από τις μετοχές που αναφέρθηκαν παρουσιάζονται παρακάτω διαγραμματικά.

  OCT2023ALFA.png

  OCT2023ETE.png

   

  Και οι δύο τραπεζικοί τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται κοντά στις βασικές τους στηρίξεις (ιδιαίτερα η ΑΛΦΑ).

   

  OCT2023ELPE.png

  OCT2023EXAE.png

  OCT2023MOH.png

   

  Είναι σαφές ότι και οι τρεις παραπάνω επιλεγμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι βρίσκονται σχεδόν πάνω σε πολύ σημαντικές στηρίξεις δεν πρέπει να διασπαστούν καθοδικά αν πρόκειται να αντιδράσει η αγορά.

  OCT2023DEI.png

  OCT2023MYTIL.png

   

  ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ ανήκουν στην ομάδα των μετοχών που έχουν κινηθεί ανοδικά κόντρα στην αγορά. Αν η αγορά αντιδράσει ανοδικά μπορεί να ακολουθήσουν ή ακόμη και να διορθώσουν ήπια χωρίς να επηρεάζουν το ανοδικό κλίμα για να συμμετέχουν στην άνοδο σε δεύτερο χρόνο έχοντας ολοκληρώσει τις διορθώσεις τους. Αν όμως η αγορά διασπάσει τις βασικές στηρίξεις τότε πολύ δύσκολα θα κρατήσουν και αυτές την ανοδική προοπτική.

  * Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance συνδεδεμένου αντιπροσώπου της OPTIMA BANK.  Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της www.vitalfinance.gr και www.vifita.gr

  ** Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ