Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 00:04

  To (τελευταίο;) τεστ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Πανούση 

  Ένας που ζητιάνευε νοήματα ήμουν
  που πονούσε κάθε φορά που λέγανε
  πως καιρό έχουν να εμφανιστούν τα σμήνη των πουλιών
  που υμνούν την ομορφιά του Κόσμου

  Γιάννης Ναζλίδης, Ανήλικη Αρχιτεκτονική

  Πολιτική, Φιλοσοφία, Κοινωνία, Οικονομία, Λογοτεχνία της Πανδημίας. Θεωρητικές /ιδεολογικές αναμίξεις Θεολογίας, Δαρβίνου, Μαρξ, Μάλθους κ.ά μετατρέπουν τον Κορονοϊό σε "κεντρικό πρόσωπο" (αρνητικό ήρωα;) της Νέας Μοναδικής Σκέψης που ύπταται πάνω από τον πλανήτη, δηλαδή τον φόβο των χρεωμένων με χιλιάδες αμαρτήματα και ιδεολογήματα πολιτών και πολιτικών πως "ο κύκλος (της ευτυχίας ή της αμεριμνησίας) έκλεισε".

  Εγκλωβισμένοι κι έγκλειστοι, ακόμα και οι πρώην παρείσακτοι, αντιμετωπίζουν τον Ιό σαν κοινό εχθρό, ανεξάρτητα από το πού και πώς γεννήθηκε. Οι παλιές διαφορές εντός/εκτός των κομμάτων, οι παλιές και νέες "κανονικότητες" εξαερώθηκαν και έδωσαν τη θέση τους στην ανάγκη προστασίας της φυσικής και ψυχικής υγείας όλων των ανθρώπων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Κι όμως κι εκεί παίζουμε το γνωστό εθνικό παιχνίδι του "εμείς κι εσείς" .Ενότητα στο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, αλλά υποψία διχασμού στο ΘΑΛΟΓΑΡΙΑΣΤΟΥΜΕΜΕΤΑ.

  Ποιός όμως μπορεί να εγγυηθεί το ΘΑ; Ποιοί είναι τόσο βέβαιοι ότι θα ενταχθούν στο ΘΑ της επόμενης Μέρας ώστε να κάνουν από τώρα λογαριασμούς (αντ)επίθεσης; Γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσουν όλα τα συστήματα Μετά Κορονοϊό (Μ.Κ); Τυφλοί και τυφλωμένοι από τον εξίσου επικίνδυνο για την Ανθρωπότητα Παρανοϊό του φανατισμού.

  Ο φόβος θανάτου (ή καλύτερα, ο φόβος προ του ενδεχόμενου κι επικείμενου θανάτου από αόρατο δολοφόνο) χτυπάει τις πολιορκημένες πόλεις και τ’ αθωράκιστα κράτη και βάζει σε κατάσταση ανάγκης τη Δημοκρατία.

  Μήπως τελικά αυτό είναι το Τέλος της Ιστορίας: ο νέος μεταφυσικός τρόμος που περιλαμβάνει όλα τα μέλη της αγέλης και ακυρώνει θεσμούς και λειτουργίες της καθημερινότητας;

  Από το χώρο των Ιδεών στη χώρα των –ιών, μιάς ανθρώπινης αδυναμίας δρόμος και μιας αναγκαστικής συνύπαρξης πείραμα.

  Τεστ παρουσίας/απουσίας, τεστ κοινωνικής συνοχής, τεστ υπομονής, τεστ αντοχής, τεστ κράτους και δημόσιας δύναμης, τεστ ηγεσίας.

  Κι από την άλλη:

  Δείγματα (απ)ανθρωπιάς, αναισθησίας, αδιαφορίας, ανυπακοής.

  Το ισοζύγιο  θα κρίνει το αύριο.

  Προφανώς πρέπει να μας βρει όλους υγιείς. Πρέπει όμως και ορισμένοι να βάλουν μυαλό, ιδίως όσοι προτιμούν να χάνονται άνθρωποι αν έτσι δικαιώνεται η ιδεολογία τους,

  Ώρα λοιπόν ν’ απαλλαγούν και  τα κόμματα από αυτές τις καρικατούρες των κολλημένων-όχι με τον Κορονοϊό- αλλά με θεωρίες συνωμοσίας και απλουστευτικές ανα-λύσεις

  Το τεστ υγείας της ελληνικής κοινωνίας θα βγει θετικό αν πάψουμε να κουβαλάμε τους ίδιους πολιτικοειδείς ιούς ανοησίας κι αντί-δρασης, οι οποίοι τόσο μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν.

  *Ο κ. Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ