Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Νοε-2019 00:04

  Επιτόκια και αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ιωάννη Νεοκοσμίδη

  Οι αγορές κινούνται με βάση δυο συστημικά σοκ: "Cash Flow” (π.χ εταιρική κερδοφορία, μακροοικονομικά νέα κτλ) και "Discount Rate” (π.χ διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές). Η νομισματική πολιτική συνδυάζει και τα δύο. Από την αρχή του έτους είδαμε μια εκπληκτική ανοδική αντίδραση των αγορών από τα χαμηλά του 2018, η οποία δεν ήταν απόλυτα συνυφασμένη (μέχρι τις 25/01) με  "Cash Flow news”. 

  Οι επενδυτές αγνοούσαν τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία και επικεντρώνονταν στις εμπορικές διαπραγμάτευσης Κίνας-Αμερικής καθώς επίσης και στο Κυβερνητικό "Shut Down” της Αμερικής. Μετά τις 25/01 όπου τα εν λόγω θέματα ανεστάλησαν, προσωρινά τουλάχιστον, οι επενδυτές στράφηκαν στα ανακοινωθέντα οικονομικά στοιχεία, κυρίως σε δείκτες που σχετίζονται με τον Οικονομικό Κύκλο, καθώς επίσης και στα ανακοινωθέντα εταιρικά αποτελέσματα. Επίσης, υποστηρικτικά στα παραπάνω έδρασε η νομισματική πολιτική από πλευράς FED και ECB, που έδειξαν να λαμβάνουν υπόψη τη μεταβλητότητα της αγοράς. 

  Όσον αφορά τα επιτόκια και το πώς αυτά συνδέονται με την οικονομία, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τις βασικές μεταβλητές που τα απαρτίζουν. Τα πραγματικά ακίνδυνα επιτόκια (real risk free rates) κινούνται με βάση δυο παράγοντες: (α) τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και (β) τη μεταβλητότητα των οικονομικών συνθηκών όπως αυτές απορρέουν μέσω διαφόρων οικονομικών μεταβλητών (π.χ PMI, CPI, Wage Growth, Job participation, GDP κτλ). Ο παράγοντας (α) επηρεάζει τα επιτόκια με θετικό πρόσημο ενώ ο παράγοντας (β) με αρνητικό. Δηλαδή, εάν ο εκτιμώμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι θετικός τότε τα πραγματικά επιτόκια θα κινηθούν ανοδικά και το αντίστροφο. 

  Στην περίπτωση της αυξημένης μεταβλητότητας της οικονομίας, τα επιτόκια είναι λογικό να κινηθούν πτωτικά. Πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, ακούμε Κεντρικό Τραπεζίτη Jerome Powell) να εσωκλείει στο σκεπτικό του τον παράγοντα μεταβλητότητα σε αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Η κίνηση των αγορών με βάση τον παράγοντα (α) είναι αντίθετη με την κίνηση των επιτοκίων, κάτι το οποίο είδαμε τον Φεβρουάριο του 2018 όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν για λόγους εκτιμώμενης ευμάρειας της οικονομίας. 

  Η κίνηση των αγορών με βάση τον παράγοντα (β) είναι ανάλογη με την κίνηση των επιτοκίων. Δηλαδή δεν αποτελεί έκπληξη εάν τα επιτόκια πέφτουν, οι αγορές (μετοχικές και ομολογιακές) να διολισθαίνουν σε πρώτο χρόνο, όπως και έγινε. Η ιστορία έχει δείξει, από το 1926 μέχρι σήμερα, ότι κατά κύριο λόγο τα πραγματικά (real) επιτόκια κινούνται με βάση τον παράγοντα (α). Αλλά θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά έστω και με μικρή ιστορική πιθανότητα.

  Τέλος, με τον πληθωρισμό να μην μπορεί να χαράξει μια σαφή τάση και να παρουσιάζει μικρή μεταβλητότητα, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν χρειάζονται ένα μεγάλο premium στα μακρινής λήξης ομόλογα για τα κρατήσουν. Εν αντιθέσει, χρειάζονται ένα πραγματικά μεγαλύτερο "premium” για να κρατούν μικρής διάρκειας ομολογιακές αξίες, δεδομένου του "reinvestment risk”, οδηγώντας σε αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων. 

  * Ο Δρ. Ιωάννης Νεοκοσμίδης είναι Επικεφαλής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Euroxx Wealth Management

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ