Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουλ-2019 18:13

  Η στερλίνα εν μέσω Brexit και Τζόνσον

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Η αποτυχία της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Αυτές οι ανησυχίες έχουν προκαλέσει πτώση της στερλίνας από τις αρχές Μαΐου, με τις απώλειες να φτάνουν το 6,5% έναντι του δολαρίου μέσα σε τέσσερις μήνες. Οι αυξανόμενες ανησυχίες για το Brexit, σε συνδυασμό με τα ήπια στοιχεία για την εγχώρια οικονομία και τα αυξανόμενα πονταρίσματα σε περικοπές επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας εξηγούν γιατί το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου διαπραγματεύεται στην πιο αδύναμη θέση του -με εμπορικούς όρους- από τον Σεπτέμβριο του 2017. 

  Η Τερέζα Μέι είχε επιμείνει στη συμφωνία της με την ΕΕ στο κείμενο των 585 σελίδων που συντάχτηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο δεν μπόρεσε να πιέσει για ψήφιση αν και το προσπάθησε σε τρεις ψηφοφορίες, χωρίς όμως να μπορέσει να καταφέρει να σχηματίσει πλειοψηφία. 

  Το βασικό σημείο που έφερε την εμπλοκή στη συμφωνία για το Brexit είναι το επονομαζόμενο backstop στη Βόρεια Ιρλανδία. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ασφαλείας που διασφαλίζει την αποφυγή σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit, ουσιαστικά συνδέοντας το Ηνωμένο Βασίλειο με την τελωνειακή ένωση για αόριστο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι κάτι στο οποίο οι σκληροί Brexiteers αντιτάχθηκαν. 

  Η επακόλουθη κατάρρευση των διακομματικών συνομιλιών που αποσκοπούσαν στο να σπάσει το αδιέξοδο μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών, απλώς επιβεβαίωσε την αδυναμία της Τερέζα Μέι να παραμείνει πρωθυπουργός και οδήγησε στην παραίτησή της τον περασμένο Μάιο. Έκτοτε, οι αγορές εστίασαν στο πρόσωπο που θα την αντικαθιστούσε, με τον πρώην δήμαρχο Λονδίνου και πρωτεργάτη του Brexit Μπόρις Τζόνσον να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Η προοπτική της ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα από τον Τζόνσον συνέβαλε σημαντικά στο να είναι αδύναμη η λίρα στις αγορές. Ο Τζόνσον εμφανίστηκε ως ο υποψήφιος που ανησυχούσε λιγότερο απ’ όλους για το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit και δεν δίσταζε να διατρανώσει την άποψη ότι μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

  Οι αυξανόμενες ανησυχίες για no deal Brexit αντανακλώνται στις πρόσφατες αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών, οι οποίες δίνουν σε αυτό μία στις τρεις πιθανότητα. Πριν από λίγες εβδομάδες, η πιθανότητα αυτή ήταν μόλις στο 16%. Ενώ η Βουλή των Κοινοτήτων έχει νομοθετήσει την απόρριψη του no deal Brexit, αυτή η τροπολογία δεν είναι νομικά δεσμευτική. Έτσι, δεν μπορεί πρακτικά να το σταματήσει. 

  Η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit έχει αρχίσει να αδυνατίζει την καταναλωτική και επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικονομία της χώρας διευρύνθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2019, ωστόσο οι τελευταίοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο δεύτερο τρίμηνο. Οι πρόσφατοι δείκτες PMI είναι εξαιρετικά ήπιοι και κινούνται όλοι γύρω ή κάτω από το όριο του 50, που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Ο σύνθετος δείκτης PMI ο οποίος αντιπροσωπεύει έναν σταθμισμένο μέσο όρο δραστηριότητας στους τομείς των υπηρεσιών, της μεταποίησης και των κατασκευών, έφτασε στο 49,7 τον Ιούνιο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο δείκτης έπεσε σε συρρίκνωση από τον Ιούλιο του 2016, μετά την πρώτη επακόλουθη περίοδο του δημοψηφίσματος για το Brexit. Τώρα, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι η οικονομία θα σημειώσει μεταβολή κατά το δεύτερο τρίμηνο, αναθεωρώντας προς τα κάτω από την προηγούμενη εκτίμηση που ήταν στο 0,2%. 

  Με την εγχώρια δραστηριότητα να επιβραδύνεται και το σίριαλ του Brexit να τραβά πολύ μακρύτερα από το αναμενόμενο, το ενδιαφέρον της αγοράς έχει μετατοπιστεί από την εκτίμηση για αυστηρότερη οικονομική πολιτική από την Τράπεζα της Αγγλίας στις αρχές του 2020 σε μειώσεις επιτοκίων. Στην πιο πρόσφατη συνάντηση τον Ιούνιο, η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη στάση αναμονής της, αναφέροντας ότι τα εισερχόμενα data είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένα με τις προβλέψεις της του περασμένου Μαΐου. Ωστόσο, ο διοικητής Μαρκ Κάρνει δήλωσε ότι η διαφαινόμενη πιθανότητα για no deal έχει αυξηθεί, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη. Αναμένουμε τώρα ότι η Τράπεζα θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο επόμενο δελτίο πληθωρισμού που θα εκδώσει τον Αύγουστο, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα χαλάρωσης εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης υποχωρήσει τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Ο βασικός πληθωρισμός έφτασε στο 1,8% τον Ιούνιο, λίγο πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017 και τώρα ακόμη βρίσκεται ξεκάθαρα χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει βάλει η κεντρική Τράπεζα. 

  Ωστόσο, τονίζουμε ότι η αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Τράπεζα της Αγγλίας να επιβεβαιώσει ότι απαιτούνται σταδιακές και περιορισμένες αυξήσεις επιτοκίων πέρα από τον αρχικό ορίζοντα πρόβλεψης, εφόσον στο ενδιάμεσο επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit. Το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχωρήσει ξανά στο 3,8%, σημειώνοντας χαμηλό τετραετίας τον Απρίλιο. Ο ρυθμός αύξησης των κερδών έχει, επίσης, αυξηθεί στο προ δεκαετίας 3% και σε πραγματικές τιμές κινείται μόλις άνω του 1%. Αυτό είναι ένα πολύ υγιές επίπεδο και μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου αν συνδυαστεί με βελτίωση στην εγχώρια καταναλωτική δραστηριότητα.  

  Πιστεύουμε ότι η στερλίνα θα εξακολουθήσει να κατευθύνεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από το Brexit για όλη τη διάρκεια του 2019. Ενώ αναγνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος από ένα no deal Brexit έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένουμε αισιόδοξοι για την πορεία της στερλίνας. Ως βέλτιστο πιθανό σενάριο θεωρούμε την επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ πριν την 31η Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία για no deal ανάμεσα στην πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για γενικές εκλογές, ως διέξοδος στο αδιέξοδο. 

  Με βάση τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι η στερλίνα θα συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς θετικές ειδήσεις για το Brexit φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο εγγύτερα σε μια επίπονη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο τόσο για τη Βρετανική οικονομία όσο και για την στερλίνα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα περιμέναμε να δούμε ξεπούλημα του νομίσματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση 5-10% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

  Αντιθέτως, κάθε σενάριο που αποφεύγει το no deal θα μπορούσε, κατά την άποψή μας, να απογειώσει τη στερλίνα και να την καταστήσει ένα από τα νομίσματα με την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα G10. Ωστόσο, αναθεωρούμε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τη στερλίνα, ενσωματώνοντας τις ανησυχίες από την καθυστέρηση της συμφωνίας για το Brexit. 

  * Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst της εταιρίας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και δολαρίου – γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων