Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουλ-2019 00:03

  Πόσο χαμηλά θα φτάσει το ελληνικό κόστος δανεισμού;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Μήλα 

  Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με επταετές ομόλογο το οποίο προσέφερε κόστος δανεισμού μόνο 1,9%. Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες/αναγνώστριες πόσο χαμηλό είναι το συγκεκριμένο κόστος δανεισμού αναφέρω ότι με το ίδιο επιτόκιο είχαν οι αγορές δανείσει τη Γερμανία για επτά έτη το καλοκαίρι του 2010, όταν, δηλαδή, είχε ξεσπάσει η ελληνική κρίση και οι επενδυτές έσπευδαν να αγοράσουν τα ασφαλή γερμανικά ομόλογα...

  Επιπλέον αναφέρω ότι το δεκαετές ελληνικό ομόλογο καταγράφει κόστος δανεισμού λίγο παραπάνω από το 2%, το οποίο, και πάλι, βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

  Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το ελληνικό Δημόσιο, και κατά συνέπεια οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν εξασφαλίσει χαμηλό κόστος δανεισμού στο διηνεκές.

  Πράγματι, οι αγορές "ψηφίζουν" ελληνικά ομόλογα γνωρίζοντας ότι εάν οι προσδοκίες τους διαψευσθούν, θα μπορέσουν να τα πουλήσουν σε "κλάσμα δευτερολέπτου" με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της χώρας μας να "εκραγεί" και πάλι.

  Το "κλειδί" λοιπόν στην επίτευξη χαμηλού κόστους δανεισμού βρίσκεται στη μελλοντική συμπεριφορά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η Ελλάδα χρειάζεται επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που προϋποθέτει πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας μας κατά 4 βαθμίδες από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και Standard&Poor’s και κατά 3 βαθμίδες από τον οίκο Fitch. Ο οίκος Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 2 Αυγούστου.

  Για να αποφασίσουν οι οίκοι πιστοληπτική αναβάθμιση, δύο βασικά πράγματα πρέπει να συμβούν. 

  1. Να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε να βελτιώσουμε την κυβερνητική αποτελεσματικότητα η οποία υστερεί σημαντικά έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. 

  2. Να επισπεύσουμε τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία, στο 42% περίπου του συνόλου των δανείων, σήμερα, δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να προωθήσουν τη διάθεση κεφαλαίων σε νέα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία θα κινητοποιούσαν το "ελατήριο" της ελληνικής οικονομίας.

  Τότε και μόνο τότε, οι αγορές θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα έτσι ώστε να επιστρέψουμε, το συντομότερο δυνατό, στην επενδυτική βαθμίδα και να εισέλθουμε στο  (μελλοντικό) πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως έχει αλλεπάλληλα δηλώσει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

  Στην περίπτωση αυτή, το ελληνικό κόστος δανεισμού αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες κατά τουλάχιστον 72 μονάδες βάσης. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα βρεθεί να δανείζεται κοντά στο 1,5% κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ στα ελληνικά οικονομικά χρονικά.

  * Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων