Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουλ-2019 00:04

  Δρόμοι Ανάπτυξης - Θεματικά πάρκα - MythLand, AlexanderLand

  Δρόμοι Ανάπτυξης - Θεματικά πάρκα - MythLand, AlexanderLand
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ιωάννη Γκιτσάκη

  Ξεφυλλίζοντας ένα έντυπο οποιουδήποτε ταξιδιωτικού πρακτορείου της χώρας μας, σίγουρα το μάτι μας θα πέσει πάνω σε κάποιες κλασικές εκδρομές με τίτλο "Παρίσι-Disneyland". Περίπου 15 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως επισκέπτονται το διάσημο αυτό θεματικό πάρκο της Γαλλίας. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα είναι αλλοδαποί τουρίστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Αλλά οι Γάλλοι δεν έμειναν μόνο στον κολοσσό που λέγεται Eurodisney. Αξιοποίησαν και τον "εθνικό" τους ήρωα, τον Αστερίξ, φτιάχνοντας και ένα δεύτερο μεγάλο θεματικό πάρκο, το Πάρκο του Αστερίξ (Parc Astérix), το οποίο δέχεται περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

  Και κάπου εκεί έρχεται στο μυαλό σου ο Ηρακλής, ο Οδυσσέας, ο Αχιλλέας, ο Δίας, η Αφροδίτη, η Αθηνά, ο Ποσειδώνας, ο Άρης, ακόμα και ο Μέγας Αλέξανδρος. Περνούν από τα μάτια σου οι δεκάδες ταινίες του Hollywood με θέμα την αρχαία Ελλάδα, τους Θεούς του Ολύμπου και το Μέγα Αλέξανδρο. Και αναρωτιέσαι, γιατί όλος αυτός ο ιστορικός πλούτος της Ελλάδας, με την τεράστια διαφημιστική αξία για το τουριστικό προϊόν της χώρας, έχει περιοριστεί μόνο στα διαφημιστικά σποτάκια του ΕΟΤ με τον τίτλο "Live your myth in Greece". Αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και η Ελληνική μυθολογία, που διδάσκονται στα σχολεία σχεδόν ολόκληρου του κόσμου, να παραμένουν εκτός του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Καιρός λοιπόν να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε και να προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να διεκδικήσουμε ως χώρα το μερίδιο που μας αξίζει από την τουριστική αγορά των θεματικών πάρκων. Ας δούμε μερικές ιδέες.

  Καταρχήν, το πρώτο, εθνικής εμβέλειας, θεματικό πάρκο που μπορεί να δημιουργηθεί στη χώρα μας, θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο την Ελληνική μυθολογία και τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Ένα θεματικό πάρκο που θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο "MythLand" ή "God’s Land" ή οποιονδήποτε άλλο αντίστοιχο τίτλο θεωρήσει ως ελκυστικότερο η εταιρία κατασκευής και εκμετάλλευσης του πάρκου.

  Η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου αντίστοιχης εμβέλειας δεν μπορεί να αφεθεί στην αναμονή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα. Η τεράστια σημασία ενός τέτοιου θεματικού πάρκου για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, καθιστά τη δημιουργία του, αντικείμενο δημοσίου ενδιαφέροντος, αντίστοιχης εμβέλειας με το project της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Κατά συνέπεια, είναι το Ελληνικό Δημόσιο αυτό που θα πρέπει να εκκινήσει τις διαδικασίες αναζήτησης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του συγκεκριμένου πάρκου. Το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να υιοθετήσει το μοντέλο μίας σύμβασης παραχώρησης με βάση το νόμο 4413/2016 ή μίας σύμβασης ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) με βάση το νόμο 3389/2005, αναζητώντας εγχώριους ή διεθνείς επενδυτές. Θα μπορούσε καταρχήν να γίνει μία διερευνητική απόπειρα προς τις εταιρίες κολοσσούς του χώρου, όπως η εταιρία Disney, η οποία έχει δημιουργήσει τα δύο μεγαλύτερα θεματικά πάρκα του κόσμου, τη Disneyland στις ΗΠΑ και τη Eurodisney στο Παρίσι. Η συγκεκριμένη εταιρία, πέρα από την τεχνογνωσία στη δημιουργία και διαχείριση θεματικών τουριστικών πάρκων, διαθέτει και την αντίστοιχη "ιστορική" εμπειρία, όντας παραγωγός ταινιών τεράστιας εμπορικής επιτυχίας με αντικείμενο την Ελληνική μυθολογία.

  Θα μπορούσε, λοιπόν, το Ελληνικό Δημόσιο να ακολουθήσει το μοντέλο μίας σύμβασης παραχώρησης, όπως αυτή της κατασκευής, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα, μετέχοντας μάλιστα με πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρία παραχώρησης, κατά το μοντέλο του αεροδρομίου, εισφέροντας στην εταιρία παραχώρησης το ακίνητο επί του οποίου θα κατασκευαστεί το συγκεκριμένο θεματικό πάρκο. Το μοντέλο της σύμβασης παραχώρησης έχει το πλεονέκτημα, ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του project, εισφέροντας μόνο το ακίνητο επί του οποίου θα κατασκευαστεί το θεματικό πάρκο. Η χρηματοδότηση της κατασκευής και λειτουργίας του πάρκου θα γίνει με κεφάλαια του παραχωρησιούχου (ίδια και δανειακά). Από την άλλη, το Ελληνικό Δημόσιο, συμμετέχοντας και μάλιστα με πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρία παραχώρησης, θα μπορεί να αντλεί ετησίως σημαντικά κέρδη από τη λειτουργία και εκμετάλλευση του θεματικού πάρκου.

  Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αποτελεί και ο χώρος όπου θα αναπτυχθεί το συγκεκριμένο πάρκο. Ο κατάλληλος χώρος θα πρέπει να αναζητηθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες Περιφερειακές και τοπικές Αρχές. Θα πρέπει όμως να πληροί ορισμένα κριτήρια, όπως η εγγύτητά του προς ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και η προσβασιμότητα του χώρου αυτού στον τουρίστα – επισκέπτη του πάρκου. Αν και ως Θεσσαλονικιός θα ήθελα το πάρκο αυτό να κατασκευαστεί κοντά στην πόλη μου, εντούτοις, αντικειμενικά σκεπτόμενος, ο καταλληλότερος χώρος για τη δημιουργία του είναι κάποιος χώρος κοντά στην πρωτεύουσα και τη βασική πύλη εισόδου τουριστών στη Χώρα, δηλαδή κοντά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η περιοχή αυτή έχει και το πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης τόσο από το αεροδρόμιο, όσο και από την πόλη της Αθήνας μέσω της Αττικής οδού. Εναλλακτικά το πάρκο θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην περιοχή του νομού Βοιωτίας, ο οποίος επίσης συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά της εγγύτητας στην πρωτεύουσα και της ευκολίας πρόσβασης μέσω του ΠΑΘΕ.

  Ένα δεύτερο, εθνικής εμβέλειας, αλλά και εθνικής σημασίας, θεματικό πάρκο θα μπορούσε να έχει ως αντικείμενο τον μέγιστο και διασημότερο των αρχαίων Ελλήνων, δηλαδή το Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία Μακεδονία. Ένα θεματικό πάρκο που θα μπορούσε να φέρει το τίτλο "AlexanderLand", για να είναι και συμβατό με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι προφανές, ότι αν οι Γάλλοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα θεματικό πάρκο με επισκεψιμότητα 2 εκατομμυρίων τουριστών για τον ήρωα ενός διάσημου κόμικ, τον Αστερίξ, μπορούμε και εμείς να δημιουργήσουμε ένα αντίστοιχης επισκεψιμότητας θεματικό πάρκο για τον Μέγα Αλέξανδρο και τα επιτεύγματά του. Και το πάρκο αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω, καθώς πρόκειται, ομοίως, για ένα πάρκο δημοσίου ενδιαφέροντος, αλλά και εθνικής σημασίας. Θα μπορούσε δε, να ενταχθεί και στη στρατηγική της νέας κυβέρνησης, για την άμβλυνση των συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κατάλληλος χώρος θα πρέπει ομοίως να αναζητηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις τοπικές Αρχές. Θα μπορούσε να είναι ένας χώρος εντός του νομού Θεσσαλονίκης, με εύκολη πρόσβαση από το αεροδρόμιο Μακεδονία ή ένας χώρος κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας ή στους αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας και της Αμφίπολης.

  Πέρα από τα δύο αυτά μεγάλα, εθνικής εμβέλειας και σημασίας, θεματικά πάρκα, το Υπουργείο τουρισμού θα πρέπει να λάβει μέτρα για την προσέλκυση επενδυτών για τη δημιουργία μικρότερων, τοπικού ενδιαφέροντος, θεματικών πάρκων, κοντά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Τα θεματικά αυτά πάρκα είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα σε άλλες χώρες με μεγάλες τουριστικές ροές. Αναφέρονται χαρακτηριστικά τα τέσσερα θεματικά πάρκα (Xcaret, Xenses, Xplor και Xel-Ha) στη χερσόνησο Yucatan του Μεξικού, κοντά στο διάσημο τουριστικό θέρετρο του Cancun, με μεγαλύτερο και διασημότερο το πάρκο Xcaret (www.xcaret.com) με 1.200.000 επισκέπτες ετησίως. Επίσης, το θεματικό πάρκο Phuket FantaSea (www.phuket-fantasea.com), στο διάσημο τουριστικό θέρετρο του Πουκέτ της Ταϊλάνδης, αλλά και τα τρία μεγάλα θεματικά πάρκα Vinpearl Land στα μεγάλα τουριστικά θέρετρα Phu Quoc, Nha Trang και Da Nang του Βιετνάμ. Στο τελευταίο μάλιστα, η κατασκευή της εμβληματικής γέφυρας Golden bridge ή "Hands of God", έχει μετατρέψει την περιοχή όπου κατασκευάστηκε το πάρκο, από μια τουριστική περιοχή μικρής επισκεψιμότητας, σε τουριστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας.

  Τα παραπάνω παραδείγματα θεματικών πάρκων αποτελούν ένα μόνο δείγμα των ανεξάντλητων και ανεκμετάλλευτων τουριστικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας. Τα πάρκα αυτά, εντασσόμενα σε ένα γενικότερο τουριστικό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού μοντέλου υψηλής ποιότητας στη χώρα μας, μπορούν να οδηγήσουν στην προσέλκυση ποιοτικών τουριστών από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, οι οποίοι δεν θα αυξάνουν απλώς τους αριθμούς των τουριστικών αφίξεων, αλλά θα πολλαπλασιάζουν αντιστοίχως και το ΑΕΠ της χώρας. Μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας τουριστικό προορισμό 12 μηνών και να ενταχθούν στα έντυπα των αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων, ως κλασικές εκδρομές με τίτλους "Athens – MythLand" ή "Thessaloniki – AlexanderLand", ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης.

  * Ο κ. Ιωάννης Γκιτσάκης (twitter @gitsakis) είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ Διοικητικού Δικαίου.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ