Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιουν-2019 00:03

  Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μιχάλη Γκλεζάκου

  Όσοι γεννήθηκαν πριν το 1970, θα θυμούνται ασφαλώς τον Φράνκο και τον Τσίτσο, που αποτέλεσαν ένα από τα πιο διασκεδαστικά δίδυμα στην ιστορία του ιταλικού κινηματογράφου. Σίγουρα δεν έχουν συγκρατήσει τους τίτλους των 100 και πλέον ταινιών τους, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει μείνει στη μνήμη τους η θρυλική ατάκα "Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει". Την είπε ο Φράνκο, όταν το πλοίο στο οποίο είχαν επιβιβασθεί άρχισε να απομακρύνεται από την αποβάθρα. 

  Μου ήλθε στο μυαλό η φράση αυτή, ακούγοντας για μια ακόμη φορά, έναν παλιό μου φίλο, να μου λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα. 

  "Δεν θα διαφωνήσω ότι ξεκίνησε από εκεί", του είπα. "Όμως έφυγε, ακριβώς όπως ένα πλοίο αφήνει το λιμάνι. Η Αριστερά δεν μετακινήθηκε, είναι εκεί που ήταν πάντα". 

  Ο ρομαντικός φίλος μου, όμως, κοιτάζει τη σημαία της Αριστεράς που έχει αναρτηθεί στο πιο ψηλό κατάρτι του κόμματός του και μπερδεύεται. Αρχίζει να συγχέει την πραγματική Αριστερά με τη "φορητή" Αριστερά, αυτήν δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι κουβαλάει μαζί του και του ανήκει. Όπως ο Φράνκο νόμιζε πως το λιμάνι σαλπάρει και όχι το καράβι, έτσι και ο ρομαντικός φίλος μου, βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως σταθερό σημείο αναφοράς και την Αριστερά ως παρακολούθημα του. 

  Βλέπει τη σημαία της στο κατάρτι του κόμματος του και την ακολουθεί σαν υπνωτισμένος, σε ατέλειωτες δεξιές διαδρομές. Γι' αυτό δεν αντέδρασε στη συγκυβέρνηση με τους υπερδεξιούς ΑΝΕΛ. Γι' αυτό προσπέρασε αδιαμαρτύρητα την αποχώρηση των παραδοσιακών αριστερών το Καλοκαίρι του 2015. Γι' αυτό δέχτηκε να γίνει ΝΑΙ το δικό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Γι' αυτό υπέμεινε το μεγάλο φορολογικό ξεζούμισμα (14 δισ. πρωτογενή υπερπλεονάσματα σε 3 χρόνια). Γι' αυτό δικαιολογεί την επενδυτική απραξία. Γι' αυτό τσιμπά όταν του λένε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Γι' αυτό ανέχεται το χάϊδεμα του Κουφοντίνα.  Γι' αυτό αφήνει να υποτιμούν τη νοημοσύνη του, όταν του λένε ότι μπορεί η κυβέρνηση να κάνει παροχές με δανεικά λεφτά, αγνοώντας (χωρίς συνέπειες) τους δανειστές της. Γι' αυτό   εξακολουθεί να βλέπει ως αντιστασιακούς τους πιο υπάκουους μαθητές των δανειστών.

  Φίλε, η Αριστερά δεν είναι μια απλή ταμπέλα. Είναι ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα ιδεών που δεν ανήκει σε κανένα και δεν έχει ανάγκη να ακολουθεί κανένα. Το λιμάνι δεν έφυγε ποτέ από τη θέση του, μην το ψάχνεις σε άλλους τόπους και μάλιστα ταξιδεύοντας με πειρατικό καράβι.

  * Ο κ. Μιχάλης Γκλεζάκος είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ