Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Μαϊ-2019 10:19

  Μάτι: "Γιατί μας έχετε ξεχάσει;"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ

  "Σου λέω για χάος"

  "Χρειαζόμαστε επειγόντως τα εναέρια"

  "Δεν ξέρει που να πάει να ρίξει"

  "Ω Θεέ μου και Χριστέ μου"

  "Δεν ξέρω ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια. Μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε"

  "Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου"

  "Έχει καεί πολύς κόσμος"

  "Είμαι μόνη μου έχω εγκλωβιστεί"

  "Κάνε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό"

  "Αυτός με τα κανάλια τα έχει καλά"

  "Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Ζούγκλα, καίγονται αμάξια με κόσμο"

  "Να βοηθήσετε κόσμο, με προσοχή, όπου μπορείτε"
  "Ήρθε το τέλος μας"

  "Εμείς τα αιτήματα τα παίρνουμε από κάτω: υπουργός, γενικός, στρατηγοί. Μας είπαν ό,τι έρχεται, διώχνετε"
  "Ρε παιδιά θα μας φύγει η φωτιά"

  "Είναι εντολή υπουργού"

  "Ακούγαμε κραυγές, ουρλιαχτά, βοήθεια καιγόμαστε"
  "Κάντε υπομονή"

  "Παίρνουν από ψηλά για αυτόν. Μην καεί κανείς και μας πει τίποτα και μπλέξουμε"

  "Έχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν"
  "Ήταν οι δικοί μου άνθρωποι"

  "Γιατί μας έχετε ξεχάσει;"

  Κάποιες από τις φράσεις που συγκράτησα βλέποντας ξανά και ξανά το ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά "Μάτι: Τα ντοκουμέντα μιλούν"- φράσεις ανάκατες από πυροσβέστες, εθελοντές, πολίτες που ζήταγαν βοήθεια για τη ζωή τους. Όλοι μα όλοι εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση και οι πολίτες πρωτίστως.

  Από το 50 λεπτών αυτό ντοκιμαντέρ, μπορεί να καταλάβει κανείς πολλά με σημαντικότερο όλων την απόλυτη κατάρρευση του κράτους στα χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Μια ολοκληρωτική κατάρρευση που οφείλεται κυρίως στην αδυναμία ή μάλλον στην ανυπαρξία ηγεσίας- επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας. Με απλά λόγια, οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων σε μία κρίση ήταν εγκληματικά ανίκανοι να κάνουν τη δουλειά τους.

  Αυτό φυσικά είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών. Όταν αντιμετωπίζεις το κράτος ως λάφυρο, όταν οι κυβερνητικές θέσεις ευθύνης θεωρούνται "δώρα" για να βολευτούν διάφοροι κομματικοί φίλοι, όταν διώχνεις από τις υπηρεσίες ανθρώπους με εμπειρία και γνώση αντιμετώπισης κρίσεως και στη θέση τους τοποθετείς ανθρώπους άσχετους ή έστω μη έμπειρους, τότε τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο καλός και να είναι ο στόλος (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτόν), όση αυταπάρνηση και να έχουν οι άνθρωποι που επιχειρούν στο πεδίο.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι και η Μάνδρα, η επιχειρησιακή διαχείριση της οποίας είναι πανομοιότυπη με το Μάτι. Η βροχή ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου 2017. Αρκετές ώρες όμως νωρίτερα, το σύστημα πρόγνωσης καιρού Σκύρων, έδινε ισχυρές ριπές στη Μάνδρα. Συγκεκριμένα, όπως λέει ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου "το σύστημα Σκύρων του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε προβλέψει για την περιοχή της Δυτικής Αττικής στο εξάωρο πριν την 6η πρωινή της 15/11/2017 βροχόπτωση 40-50 χλμ, που είναι πολύ μεγάλη τιμή". Ενώ το σύστημα Ποσειδών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε προβλέψει 48 ώρες πριν πως στο όρος Πατέρα, πάνω από τη Μάνδρα, θα έπεφταν 50 χιλιοστά βροχής σε λίγες ώρες".

  Συνεπώς ενώ υπήρχαν σαφείς πληροφορίες, ισχυρότατες ενδείξεις για επικείμενη καταστροφή και πολύς χρόνος για δράση, τι έκαναν οι αρμόδιοι; Τίποτα. Διότι δεν είχαν καταλάβει τίποτα. Δεν είχαν την ικανότητα και την ετοιμότητα να αντιληφθούν την κρίση που ερχόταν και να προστατεύσουν τους πολίτες. Και αυτό λέγεται αν δεν κάνω λάθος, εγκληματική αμέλεια. Άφησαν τους πολίτες να πνιγούν.

  Πίσω στο πολύπαθο Μάτι. Στο ντοκιμαντέρ υπάρχει ο σοκαριστικός διάλογος μεταξύ του επικεφαλής του φυλακίου του δήμου Ραφήνας κ. Τσαλιαγκού και της πυροσβεστικής. Ο κ. Τσαλιαγκός ενημερώνει εγκαίρως το συντονιστικό κέντρο για φωτιά στη Νταού Πεντέλης: "Υπάρχει ορατό συμβάν στον Άγιο Σπυρίδωνα, στη Νταού Πεντέλης". Η απάντηση που λαμβάνει είναι: "Μήπως είναι καπνός που έρχεται από την Κινέτα;"! Δεν είχαν ιδέα.

  Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο κ. Τσαλιαγκός δεν εφησυχάζει και πηγαίνει στο πεδίο. Εν τω μεταξύ τη φωτιά επιβεβαιώνουν πυροσβεστικοί σταθμοί της περιοχής και ζητούν ενισχύσεις. Τα λεπτά περνάνε μέχρι να γίνει κατανοητό στο Κέντρο ότι υπάρχει φωτιά- και είναι γνωστό πως τα πρώτα λεπτά είναι τα καθοριστικά σε μια κρίση. Ακολουθεί το χάος. Δεν ξέρουν πού είναι τα οχήματα, ποιό επιχειρεί που κ.ο.κ. "Άρα είμαστε γυμνοί τώρα" λέει μια φωνή, "ντιπ ντιπ ξεβράκωτοι" λέει μια άλλη στον μεταξύ τους διάλογο που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιός μιλάει σε ποιόν. Ο κ. Τσαλιαγκός ως έμπειρος και υπεύθυνος ήξερε, όπως λέει και στο ντοκιμαντέρ, πως αυτή η φωτιά δεν ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμη. Οι ανώτεροι του όμως δεν κατάλαβαν.

  Μισή ώρα αργότερα (!) ένα εναέριο μέσο καταφθάνει. Δεν βλέπει τις φλόγες και ζητάει από το συντονιστικό τις συντεταγμένες για να ρίξει νερό. Για κάποιον άγνωστο λόγο από το Κέντρο θεωρείται "ευχάριστο" (sic) που το εναέριο μέσο δεν βλέπει που να ρίξει- δεν ξέρουμε από το ντοκιμαντέρ αν τελικά το εναέριο μέσο πήρε ποτέ συντεταγμένες. Από την άλλη, κάτοικοι της περιοχής βλέπουν τη φωτιά και επικοινωνούν με την πυροσβεστική- "αν δεν κάνετε ένα θαύμα να σηκώσετε όλα τα εναέρια μέσα θα καούν δύο πόλεις" ακούγεται μια φωνή πολίτη να λέει σε αρμόδιο. Ενώ άλλοι πολίτες επικοινωνούν με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ακούγεται να λέει σε κάποιον, μάλλον της πυροσβεστικής: "Με παίρνουν από Καλλιτεχνούπολη πολίτες και λένε ‘τι πετάει;’... Τι πετάει και δεν μας φτάνουν και καιγόμαστε και τέτοιες μαλακίες"... Ο εφησυχασμός θα συνεχιστεί για άλλη μισή ώρα. Όταν πλέον διατάσσεται γενική επιφυλακή είναι πλέον αργά. Αλλά ακόμη και τότε, ούτε η πορεία της φωτιάς ούτε το μέγεθός της και ο κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσουν κατοικημένες περιοχές έχει γίνει αντιληπτός στο κέντρο επιχειρήσεων. Οι πυροσβέστες δίνουν μόνοι τους και τυφλά την άνιση μάχη. "Δεν ξέρω ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα, εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε" ακούγεται μια απελπισμένη φωνή πυροσβέστη.

  Κανείς δεν βγήκε έστω στην τηλεόραση να πει πως υπάρχει φωτιά στην περιοχή ώστε να ενεργοποιηθούν οι πολίτες. Όλες οι πληροφορίες αφορούν την Κινέττα. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει μία κύρια κάτοικος στο Κόκκινο Λιμανάκι: "Ερχόταν έντονος καπνός, λέω από την Κινέτα θα ναι. Βάζω τηλεόραση να δω, δεν λένε τίποτα. Τ’ άφησα"

  Συμπέρασμα, οι άνθρωποι αυτοί που επιλέχθηκαν από τον Πρωθυπουργό σε αυτές τις κρίσιμες θέσεις ακόμα και όταν είχαν τις πληροφορίες για το επικείμενο, για το εν εξελίξει κακό, δεν μπορούσαν να τις αξιολογήσουν και δεν είχαν ιδέα τι να κάνουν. Κι αυτό είναι βαρύτατη ευθύνη για αυτούς που τους επέλεξαν.

  Παραβλέπω τον εμπαιγμό των πολιτών με το ακατανόητο σόου Τσίπρα στο συντονιστικό κέντρο. Έχουν γραφεί πολλά. Όλοι ξέρουν πια πως οι αρμόδιοι ήξεραν για τους νεκρούς αλλά ως υποτακτικοί που ήταν – ένεκα κομματικού "διορισμού"- δεν ένιωσαν την υποχρέωση να διακόψουν το σόου ή έστω να αποχωρήσουν.

  Ο εθελοντής έφεδρος καταδρομέας, κ. Πέτρου που πήγε αυτοβούλως να βοηθήσει, μιλώντας στην κάμερα είπε πως δεν θα μπορέσει ποτέ να απαλλαγεί από τις εικόνες που αντίκρισε. Ενώ ο επικεφαλής του φυλακίου κ. Τσαλιαγκός που έδωσε τη μάχη της φωτιάς από την πρώτη στιγμή, με δακρυσμένα μάτια μνημόνευσε τη φράση που του είπε ένας πολύ δικός του άνθρωπος: "Γιατί το άφησες και έγινε αυτό;".

  Η κυβέρνηση όμως, οι απολύτως αρμόδιοι για την προστασία της ζωής των πολιτών, δεν νιώθουν μήτε τις εικόνες να τους καταδιώκουν μήτε το βάρος της ευθύνης για τον φριχτό θάνατο 101 ανθρώπων. Αντιθέτως με μεγάλη άνεση βγάζουν δελτία Τύπου και μιλάνε για τυμβωρυχία και για αποπροσανατολισμό από τις εκλογές! Στάλα αίμα δεν κυλάει στις φλέβες τους.

  Πολλοί οι αφανείς ήρωες που έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να εμποδίσουν αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Οι εξ αντικειμένου υπεύθυνοι όμως είναι λίγοι και γνωστοί και το έγκλημα αυτό είτε το θέλουν είτε όχι θα τους στοιχειώνει για πάντα.

  Ντροπή.

  "Τέτοια τολμούν θεοί νεώτεροι

  που κυβερνούν τα πάντα δίχως ζύγι ·

  θρόνος πασαλειμμένος φόβο

  από τα νύχια ως την κορφή

  της γης ο ομφαλός, για δες πως πήρε και κρατεί

  τη βλοσυρή κατάρα των αιμάτων" Ευμενίδες, Αισχύλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων