Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Νοε-2018 00:04

  Η επόμενη ημέρα των Μνημονίων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Σάββα Γ. Ρομπόλη - Βασίλειου Γ. Μπέτση

  H εγκαθίδρυση του μοντέλου της ελεγχόμενης χρεοκοπίας με την υλοποίηση των τριών Μνημονίων εσωτερικής υποτίμησης, κατέληξε, διαμέσου των δανειακών συμβάσεων, στη βιωσιμότητα των εξωτερικών πληρωμών της χώρας μας για τη διάσωση, κατά βάση, των τραπεζών των χωρών των δανειστών. Παράλληλα, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, συντελέστηκε η βίαιη μετατροπή (λιτότητα, ύφεση, ανεργία, φτωχοποίηση) της ελληνικής οικονομίας από οικονομία της ζήτησης και της κατανάλωσης, σε οικονομία του διαμετακομιστικού εμπορίου, της επέκτασης των ιδιωτικοποιήσεων του τουρισμού, των υπηρεσιών, της αποσύνθεσης της αγοράς εργασίας και της αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους. Όμως, μία τέτοια αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, θα συμβάλλει δυστυχώς, στην επαλήθευση των πρόσφατων (2018) προβλέψεων (2018-2070) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες, με λανθασμένη μεθοδολογική προσέγγιση αν και με σωστούς ποσοτικούς υπολογισμούς, εκτιμάται, μεταξύ των άλλων, ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στην Ελλάδα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, θα είναι της τάξης του 0,8%, ο χαμηλότερος μεταξύ των 27 χωρών της Ευρώπης (EU 27), ενώ ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για την περίοδο 2018-2070 για το σύνολο των 27 χωρών της Ευρώπης (EU 27) εκτιμάται στο 1,4%. Πιο συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, οι προβλέψεις αυτές συνεπάγονται την αύξηση του πρόσφατου μεταναστευτικού ρεύματος Ελλήνων στο εξωτερικό, την αύξηση της flexi-ανασφάλειας της απασχόλησης, τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού.

  Παράλληλα, ο δείκτης της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ (σύμφωνα με τα τρία Μνημόνια θα πρέπει να είναι κάτω από το 16% του ΑΕΠ) προβλέπεται ότι θα μειωθεί από 17,1% του ΑΕΠ το 2017 σε 10,6% του ΑΕΠ το 2070, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης (EU 27) προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 11,4% του ΑΕΠ. Όμως, μία τέτοια αναπτυξιακή και κοινωνική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση μιας αναιμικής και δανειακής ανάκαμψης, με δυσμενέστερους όρους απ’ αυτούς της περιόδου 1981-2009, κατά τη διάρκεια της οποίας ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ ήταν 2%, αλλά με συνεχή δανεισμό και επίπεδο κατανάλωσης δυσανάλογο των παραγωγικών της επιδόσεων. Κατά συνέπεια, απαιτείται στο μέλλον η ελληνική οικονομία να προσανατολίσει τις επενδύσεις της (δημόσιες, ιδιωτικές, κ.λπ.) κατά προτεραιότητα και με όρους μιας δυναμικής ανάκαμψης (μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον 3,5%) προς την κατεύθυνση της τεχνολογικής-καινοτομικής αναβάθμισης της παραγωγικής της βάσης, της τομεακής και κλαδικής αναδιάρθρωσης της αγροτικής, μεταποιητικής-βιομηχανικής παραγωγής και της αύξησης των εξαγωγών διεθνώς εμπορεύσιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Διαφορετικά, οι επιδόσεις της επαπειλούμενης αναιμικής ανάκαμψης μιας εποχικής, κατά βάση, έντασης των παραγωγικών δυνάμεων (τουρισμός) της οικονομίας, δεν θα επαρκούν για να βελτιώσουν τις ανισότητες, να χρηματοδοτήσουν επαρκώς το σύστημα κοινωνικής προστασίας και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, παρά μόνο, όπως την προηγούμενη περίοδο, με τη σταδιακή αύξηση των δανειακών ροών και την προοπτική της επώασης των αιτίων απασφάλισης της επόμενης κρίσης δανεισμού και των δυσμενών συνεπειών της. 

  * Ο κ. Σάββας Γ. Ρομπόλης είναι Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και ο κ. Βασείλιος Γ. Μπέτσης υποψήφιος Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων