Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Νοε-2018 00:04

  Ενεργειακοί έλεγχοι: Μία ακόμα χαμένη ευκαιρία;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Παντελίδη

  Ένα από τα θέματα που αναφέρονται στο Ν.4342/2015 είναι η υποχρέωση των μεγάλων (μη ΜμΕ) επιχειρήσεων να διενεργούν ενεργειακούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις τους, με πρώτη προθεσμία την 31/12/2018. 

  Το πνεύμα της υποχρέωσης αυτής είναι ουσιαστικά να αφυπνίσει τις επιχειρήσεις (ξεκινώντας από τις μεγάλες) να ασχοληθούν με την εξοικονόμηση ενέργειας και να οδηγηθούν στη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων και κατ’ επέκταση μείωση των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.

  Η πρώτη όμως προθεσμία είναι ήδη απελπιστικά κοντά και πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει στις αναμενόμενες κινήσεις με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη υποχρέωση να έχει καταλήξει, για μία ακόμα φορά, ένας θεσμικός βραχνάς και όχι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και εξέλιξη.

  Οι λόγοι είναι  πολλοί. Αφενός οι καθυστερήσεις του  ΥΠΕΝ  που ενεργοποίησε την πλατφόρμα  που θα υποδέχεται τους ενεργειακούς ελέγχους 3 μήνες  πριν τη λήξη της προθεσμίας!! Αφετέρου οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την ευκαιρία που τους δίνεται για μείωση του λειτουργικού κόστους και κωλυσιεργούν, θεωρώντας ότι οι ενεργειακοί έλεγχοι είναι μια τυπική διαδικασία που χρησιμοποιείται από το κράτος για είσπραξη προστίμων οπότε πιέζουν για μείωση του κόστους του ενεργειακού ελέγχου με κύριο στόχο την αποφυγή του προστίμου και ευελπιστούν  σε μία ακόμα παράταση ημερομηνία υποβολής. 

  Για μια ακόμα φορά λοιπόν το κράτος επιλέγει να δράσει βεβιασμένα, ο Έλληνας μηχανικός συμμετέχει και συναινεί και οι υπόχρεες επιχειρήσεις αποδέχονται μια διαδικασία με κριτήριο επιλογής το χαμηλότερο δυνατό κόστος, άρα με έκπτωση στο ποιοτικό αποτέλεσμα, ευελπιστώντας όλοι ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος από το ΥΠΕΝ. Συντηρείται επομένως, μια κατάσταση σε βάρος, πρωτίστως, του μηχανικού ο οποίος επιλέγει να καταφύγει στην εύκολη λύση του να αναλάβει μια δουλειά σε πολύ χαμηλή τιμή και ποιοτικά χαμηλού αποτελέσματος. Τελικά ο χαμηλού επιπέδου ενεργειακός έλεγχος  θα κοστίσει στην επιχείρηση πολύ ακριβά αφού δεν θα κερδίσει τίποτα παρά μόνο  θα αποφύγει   το πρόστιμο !!!. 

  * Ο κ. Γιώργος Παντελίδης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Imperial College, EUREM, Ενεργειακός ελεγκτής Γ’ τάξης

  g.pantelidis@teemail.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ