Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Νοε-2018 00:04

  Μάρτυρες ανεπάρκειας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κουμπαράκη

  Ένα από τα πλέον απαραίτητα συστατικά στοιχεία που δύναται να λειτουργήσει ως ασπίδα για μια οικονομία, βοηθώντας την αντέξει απέναντι στους κλυδωνισμούς της υφεσιακής δίνης, είναι η ισχυρή παραγωγική βάση η οποία μπορεί να δημιουργήσει σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 

  Στη δική μας περίπτωση και δυστυχώς για εμάς η χώρας μας δεν διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση. Και πώς να μπορέσει δηλαδή όταν το ίδιο το κράτος τσακίζει τον επιχειρηματία και τον εργαζόμενο προκειμένου να συντηρεί την υπερτροφική του διάσταση και τις παρωχημένες δομές του. 

  Εξηγούμαι, σήμερα που μιλάμε έστω ότι μια επιχείρηση καταβάλλει 1.500 ευρώ τον μήνα καθαρά σε έναν εργαζόμενό της, αυτός κοστίζει στην επιχείρηση 2.727 ευρώ τον μήνα την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες, όπως στην Κύπρο για παράδειγμα το κόστος, για την επιχείρηση που καταβάλλει 1.500 καθαρά το μήνα σε ένα εργαζόμενό της, ανέρχεται στα 1.814 ευρώ το μήνα. Με απλά λόγια ο εργοδότης της Κύπρου μπορεί να προσλάβει 2 εργαζόμενους στην τιμή του ενός, με όρους Ελλάδας. Και αυτό γιατί το ελληνικό κράτος λειτουργώντας τιμωρητικά, παρακρατεί περίπου το 60% των χρημάτων που διαθέτει μια εταιρεία στους εργαζομένους της, απαγορεύοντάς της με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

  Και δυστυχώς το κακό δεν σταματάει εκεί! Ας έρθουμε και στον έτερο θιγόμενο που δεν είναι άλλος από τον Έλληνα εργαζόμενο, ο οποίος βλέπει από το μειωμένο εισόδημά του να πληρώνονται η παιδεία που δεν φροντίζει τα παιδιά του, η υγεία που δεν απολαμβάνει ο ίδιος, η άμυνα, οι συντάξεις ενός γερασμένου πληθυσμού, τα ανολοκλήρωτα δημόσια έργα και οι λειτουργίες ενός κράτους που μόνο υποστηρικτικά και εξυπηρετικά δεν λειτουργούν ως προς τον ίδιο. Ξεχάσαμε κάτι; Φυσικά ξεχάσαμε, αυτό που μένει, αυτό που περισσεύει για να καλύψει τις υπερ - αυξημένες λειτουργικές ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού.  

  Γιατί όμως συμβαίνουν όλα τα παραπάνω; Πολύ απλά, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της υψηλής φορολογίας και των προκλητικά υψηλών ασφαλιστικών εισφορών! Και γιατί να καλυφθούν τέτοιες παράλογες απαιτήσεις, οι οποίες στην πράξη εξοντώνουν την πραγματική οικονομία και γονατίζουν τον Έλληνα επιχειρηματία, τον Έλληνα εργαζόμενο; Πολύ απλά, γιατί πρέπει να εμφανίζουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να δείχνουμε πως πιάνουμε τους στόχους και να πετυχαίνουμε με αυτό τον τρόπο παράταση του χρόνου παραμονής μας στα σαλόνια της εξουσίας.

  Συνοψίζοντας, λύση υπάρχει και συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία σταθερών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας. Προϋποθέτει όμως μείωση της υπερφορολόγησης της εργασίας. Το αποτέλεσμα από την εφαρμογή  μιας τέτοιου είδους κίνησης θα είναι να  αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και να δοθεί ταυτόχρονα η απαιτούμενη ώθηση στις επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες σταθερές και ανταγωνιστικά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μέχρι τότε όμως θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, ως μάρτυρες της κυβερνητικής ανεπάρκειας!
   
  *Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι Σύμβουλος/Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων