Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Νοε-2018 00:03

  Repudium

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή

  Ο γάμος στην Αρχαία Ρώμη ελύετο με διαφόρους τρόπους μεταξύ των οποίων ήταν και το repudium, δηλαδή αποπομπή. Ήταν μία μονομερής πράξη, που δεν χρειαζόταν την αμοιβαία συγκατάθεση των συζύγων. Αρχικά ήταν άτυπο αρκούσε μόνο η δήλωση περί αποπομπής να γίνει καθ’ οιοδήποτε τρόπο. Με νόμο του Οκταβιανού Αυγούστου η δήλωση περί αποπομπής έπρεπε να γίνει προφορικά μεν ενώπιον επτά μαρτύρων Ρωμαίων πολιτών ενηλίκων, γραπτά δε με αποστολή επιστολής στον άλλο σύζυγο με τη σφραγίδα επτά μαρτύρων, αλλά δεν χρειαζόταν η αναφορά στην αιτία. Ο τρόπος αυτός του διαζυγίου καταργήθηκε με την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας, αλλά ο όρος παρέμεινε στη διεθνή ορολογία με την έννοια της αποκηρύξεως και αποδοκιμασίας.

  Επειδή το όνομα της ομάδας Ρουβίκωνας έχει ρωμαϊκή προέλευση από τον ομώνυμο ποταμό θεώρησα ότι πρέπει να εξετάσω εάν η γραπτή και προφορική καταγγελία μελών του Ρουβίκωνα στο Παγκράτι προς την Υπουργό Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου αποτελεί δήλωση διαζυγίου του κινήματος του Ρουβίκωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά το ρωμαϊκό δίκαιο ή απλά μια αιτιολογημένη αποδοκιμασία της ανελίξεως του ΣΥΡΙΖΑ σε αστικό κόμμα κάτι σαν συζυγικά καβγαδάκια χωρίς περαιτέρω συνέπειες ή απλές πράξεις προς το θεαθήναι για να διατηρήσει το αριστερό προφίλ. 

  Για να λυθεί όμως, αυτή η τριπλή παραλλαγή πρέπει να διευκρινιστεί πρώτα εάν μεταξύ των δύο υπάρχει γάμος ή άλλη συγγενική σχέση εξ αίματος ή εξ αγχιστείας. Ή εάν το κατά Δραγασάκη "τα δικά μας παιδιά” αναφέρεται σε γνήσια ή θετά τέκνα, οπότε μπορεί στο μέλλον να δούμε και αποκήρυξη τέκνου ή εάν ο Ρουβίκωνας προήλθε από παρθενογένεση.

  Κάποτε στο μέλλον θα λυθεί και η απορία αυτή, αλλά προς το παρόν μια αποχρώσα ένδειξη θα είναι όχι οι φραστικές καταδίκες της κυβέρνησης για τις παράνομες έστω και σε βαθμό πταίσματος δραστηριότητες του Ρουβίκωνα, αλλά εάν θα συνεχιστεί η έμμεση πολιτική κάλυψη και η ανοχή της αστυνομίας για αυτές. 

  Από την καταγγελία του Ρουβίκωνα και τις φράσεις, οι διαδηλώσεις έπαψαν, οι πλατείες ερήμωσαν, θυμίζοντας λίγο τον δωδεκάλογο του Γύφτου του Παλαμά. Προκύπτει, ως εκ τούτου, μια απογοήτευση και μελαγχολία των μελών του σε συνδυασμό με την αδυναμία της στρατολογήσεως νέων μελών. Εξ ού και η προσπάθεια του να κρατήσει αποστάσεις από την κυβέρνηση.

  * Ο κ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων