Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Νοε-2018 00:04

  #ΔΕΘ2018... Το μέλλον είναι τώρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Ν. Λίτσα

  Ο ιστορικός του μέλλοντος θα σχολιάσει ότι οι Έλληνες λίγο πριν και λίγο μετά την αυγή του 21ου αιώνα έζησαν 3 ισχυρά οικονομικά σοκ. Το πρώτο αφορά την κρίση του Χρηματιστηρίου όταν ο μέσος Έλληνας επένδυσε μεγάλο μέρος ρευστού που διέθετε στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας. Το αποτέλεσμα ήταν σημαντικές απώλειες σε μίκρο-οικονομικό επίπεδο και στην πτώση του βιοτικού επιπέδου των "εγκλωβισμένων στη χρηματιστηριακή φούσκα" γεγονός που οδήγησε την πολιτεία σε κρατικοδίαιτη παρέμβαση με εισροές χρημάτων που προερχόταν από κοινοτικές εισφορές και που κανονικά θα έπρεπε να διοχετευθούν για την ενίσχυση των υποδομών της χώρας σε ενεργειακό και τεχνολογικό επίπεδο. Το δεύτερο σοκ προήλθε από την πρόχειρη και απλουστευτική τιμολογιακή προσαρμογή του εθνικού νομίσματος σε αυτή της νομισματικής αξίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Η Ελλάδα είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που "πέτυχε" [sic] να μεταμορφώσει μια τόσο σημαντική υπόθεση για την εθνική μας οικονομία, για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αλλά και για την ίδια την πορεία της χώρας στη διεθνή αρένα, από καλή νεράιδα του παραμυθιού σε βάτραχο, δίχως βασιλοπούλα και δίχως το φιλί της κάθαρσης. Ο Έλληνας είδε μέσα σε μια ημέρα τα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων να παίρνουν την τιμολογιακή ανιούσα με αποτέλεσμα η αγοραστική του δύναμη να υποστεί μια νέα σημαντική καθίζηση, όπως ασφαλώς και το βιοτικό του επίπεδο. Ξανά όμως κι αυτό το ζήτημα καλύφθηκε γρήγορα και πρόχειρα με νέες εισροές χρημάτων που προέρχονταν ξανά από κοινοτικές εισφορές. Το "κράτος-Αμάλθεια" προνοούσε.

  Το τρίτο σοκ δεν αφορά μόνο τον Έλληνα και την Ελληνίδα αλλά την ίδια την Αμάλθεια αυτή τη φορά, καθώς και τη δυνατότητά της να "προνοήσει". Η δημοσιονομική κρίση του 2010 επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει σε μεγάλη αρνητική κλίμακα όχι μόνο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, το χαμηλότερο πλέον στην ευρωζώνη κατά μέσο όρο, αλλά και τη συστημική εξέλιξη του ελληνικού κράτους σε επίπεδο δομών αλλά και καθημερινής λειτουργίας. Η Ελλάδα θυμίζει δυστυχώς το ανέκδοτο που ο πρωταγωνιστής μονολογεί στους φίλους του "γύρω γύρω ανάπτυξη, εδώ κατάθλιψη".

  Τι χρειάζεται η χώρα; Ασφαλώς χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ώστε να αυξηθεί η ανάπτυξη. Ασφαλώς, να σταματήσει η μεσαία τάξη να θεωρείται ως η βολική Ιφιγένεια και να θυσιάζεται κάθε έτος στον βωμό του λαϊκισμού και των κρατικοδίαιτων λογικών της πολιτείας. Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η συνολική αναδιαμόρφωση της δομής και της λειτουργίας του ελληνικού κράτους ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα δώσουν  ώθηση στην πατρίδα μας ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί ορθολογικά στο πνεύμα του 21ου αιώνα και των επιταγών της ελεύθερης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

  Μπορεί η χώρα να πετύχει ένα τόσο μεγάλο άλμα προς τα εμπρός; Ασφαλώς και μπορεί. Κι αυτός θα πρέπει να είναι ο κομβικός πρωτογενής στόχος, η νέα Μεγάλη Ιδέα των Ελλήνων και η πυξίδα της κυβέρνησης που θα προκύψει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Και σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθεια του σημαντικότερου και πιο στενού συμμάχου της ιστορικά, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 

  Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι Άμεσες Αμερικανικές Επενδύσεις στην Ελλάδα κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 2%! Γι’ αυτό βέβαια δεν ευθύνονται μόνο οι ΗΠΑ. Ευθύνεται και η Ελληνική πολιτεία που αντί να επιτύχει την κινητοποίηση και προσέλκυση της Ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, πρωτίστως, σε επενδυτικά σχήματα στην Ελλάδα, που αντί να χρησιμοποιήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο την πρόσκληση για επενδύσεις Αμερικανικών ιδρυμάτων που διαθέτουν κονδύλια για τέτοιου είδους δραστηριότητες όσο ο ετήσιος προϋπολογισμός κρατών της Βαλκανικής, αυτή περί άλλων τυρβάζει και φαντασιώνεται. 

  Μια νέα κυβέρνηση με μια άλλη νοοτροπία και κουλτούρα τεχνοκρατικής απόδοσης, μια κυβέρνηση των doers, θα μπορεί να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση υπέρ της ελληνικής οικονομίας. Ελλάδα και ΗΠΑ όμως μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν στενότερα. Γιατί η Ελλάδα αποτελεί κομβικό πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή και της Ν.Α. Ευρώπης αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, επομένως η όσο το δυνατόν γρηγορότερη οικονομική της επαναφορά θα λειτουργήσει ενισχυτικά για την ισορροπία ισχύος στη Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο και για την ενίσχυση της παρουσίας των δυτικών αρχών και αξιών στα δυο υποσυστήματα. Επίσης, γιατί η Ελλάδα αποτελεί κομβικό γεωοικονομικό μονοπάτι σε επίπεδο Ενέργειας. Τέλος, γιατί μέσω της ανάπτυξης επενδυτικών εφαρμογών στην Ελλάδα ενισχύεται η πολιτική και οικονομική προοπτική του Διατλαντισμού που αποτελεί το μέλλον του δυτικού κόσμου σε επίπεδό Διεθνών Σχέσεων, Οικονομίας, Τεχνολογίας, Οικολογικών εφαρμογών κλπ. 

  Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το σημείο υποδοχής Αμερικανικών επενδυτικών σχημάτων. Μια πρόγευση για το τι θα σημαίνει αυτό για τη χώρα και πιο συγκεκριμένα για τη Βόρειο Ελλάδα πήραμε όλοι κατά τη διάρκεια της 83ης  Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με τις ΗΠΑ στον ρόλο της τιμώμενης χώρας. Εν τω μέσω της Σεπτεμβριανής ραστώνης η Θεσσαλονίκη μεταμορφώθηκε σε κομβικό δυτικό αστικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης που έτρεχε με ρυθμούς 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και αντιμετώπιζε την καθημερινότητα της με αύρα κοσμοπολιτισμού, με ένα μεγάλο αριθμό αμερικανικών εταιρειών να δίνουν τον ρυθμό του μέλλοντος για την πόλη και τη χώρα ολόκληρη. Οι προοπτικές για Ελλάδα και ΗΠΑ που απορρέουν ευθέως από τους Ελληνοαμερικανικούς υλικούς συντελεστές ισχύος υπάρχουν για να μεταμορφωθεί η γεύση της 83ης ΔΕΘ σε διαρκή βιωματική συνθήκη για το σύνολο της Ελλάδας. Βούληση και τεχνογνωσία απαιτείται ώστε να περάσουμε από το επίπεδο του βολονταρισμού σε αυτό της πράξης και των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Το #TIF2018, η 83η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και σε πρώτο πλάνο τις Αμερικανικές εταιρείες μας έδειξε ότι όχι μόνο αξίζουμε καλύτερα αλλά και ότι μπορούμε καλύτερα.  
   

  * Ο κ. Σπύρος Λίτσας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επισκέπτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Grenoble.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων