Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Νοε-2018 00:04

  Η πορεία του δολαρίου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Χωρίς εκπλήξεις ήταν τα αποτελέσματα των εκλογών για το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και δεν θύμιζαν σε τίποτε το ισχυρό σοκ από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, τον Νοέμβριο του 2016.

  Όπως ακριβώς πρόβλεπαν οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ κατάφεραν να διατηρήσουν το έλεγχο της Γερουσίας και να αυξήσουν, έστω και δειλά, την πλειοψηφία τους. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί επανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, του δεύτερου Σώματος που συγκροτεί το Κογκρέσο. Αυτό έγινε για πρώτη φορά στην τελευταία οκταετία.

  Με αυτές τις συνθήκες, το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες στην προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να πιέσει το 2019 για περαιτέρω μειώσεις φόρων και δαπάνες σε υποδομές στις ΗΠΑ, δηλαδή για κινήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομία της χώρας. 

  Αλλά τι σημαίνει το τελικό αποτέλεσμα για το δολάριο ΗΠΑ και τις αγορές συναλλάγματος γενικώς;

  Το δολάριο πέφτει και μετά ξανά προς τη δόξα τραβά

  Η πολιτική αβεβαιότητα μιας απόκλισης από το status quo αρχικά βάρυνε στο δολάριο. Αυτό έγινε ταυτόχρονα με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από διάφορες πολιτείες, όπου διαφαινόταν η νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

  Πριν τις εκλογές είχαμε προβλέψει ότι η νίκη των Δημοκρατικών θα λειτουργούσε σχεδόν ουδέτερα για το δολάριο. Αυτό συνέβη όσο περνούσε η εβδομάδα, με το δολάριο να αντιστρέφει γρήγορα τις απώλειές του και να κινείται τις επόμενες ημέρες αρκετά έντονα κατά του ευρώ. Η πορεία ανόδου αναμφισβήτητα υποβοηθήθηκε από μια πολύ παραπάνω επιθετική από ό,τι προβλεπόταν αξιολόγηση της οικονομίας των ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη. Αυτό πιστεύουμε ότι πιστοποιεί ότι θα ανακοινωθεί μια ακόμη άνοδος επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Δεκεμβρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Επίσης, η αβεβαιότητα για το Brexit έχει επιδράσει τόσο στη στερλίνα όσο και στο ευρώ τα οποία κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα όλα να συμβάλλουν ώστε το δολάριο να ισχυροποιείται στα πλαίσια των εμπορικών συναλλαγών.

  Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών για το φορολογικό σχέδιο του προέδρου Τραμπ;

  Όσον αφορά τα πλάνα δημοσιονομικών κινήτρων του Ντόναλντ Τραμπ, με το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές φορολογικές περικοπές και αύξηση δαπανών σε έργα υποδομών το 2020. Ένα διαιρεμένο Κογκρέσο σημαίνει περίοδο "αδιεξόδου", κάτι που δυσκολεύει τους Ρεπουμπλικάνους ως προς την επιβολή ουσιαστικών αλλαγών στην πολιτική. Θεωρούμε ότι η μείωση της πιθανότητας πρόσθετων δημοσιονομικών κινήτρων στις ΗΠΑ αυξάνει την πιθανότητα για επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας το 2019. Το 2018 η οικονομία εκτοξεύτηκε αστρονομικά, κάνοντας άλμα τετραετίας κατά το δεύτερο τρίμηνο. 

  Με δεδομένο ότι η αγορά αποκλείει την πιθανότητα σημαντικών φορολογικών περικοπών και προδικάζει αύξηση επιτοκίων, πιστεύουμε ότι το δολάριο προσεγγίζει εύλογη αξία έναντι του ευρώ. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα περιοριστούν τα κέρδη για το δολάριο έναντι του κοινού νομίσματος στα ερχόμενα τρίμηνα. 

  * Ο  Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη εξάδα των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία EUR/USD για το τρίτο τρίμηνο του 2018

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων