Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Νοε-2018 00:03

  Πόσο εύκολο δεν είναι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Κανταρτζή

  Ένας από τους τρόπους για να κερδίσει κανείς χρήματα στο χρηματιστήριο είναι να αποφεύγει τα μοιραία λάθη. Με απλά λόγια, αντί να ψάχνετε τί πρέπει να κάνετε για να βγάλετε χρήματα, μπορείτε να το δείτε από την ανάποδη, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των Nassim Taleb, Charlie Munger ή ακόμα και του Buffett, και απλώς να αποφεύγετε τα καταστροφικά λάθη. Συνίσταται στο να αποφεύγεις να αγοράζεις μετοχές ή αξιόγραφα τα οποία σημειώνουν αδυναμία και ως εκ τούτου πτωτική τάση - τα οποία έχουν συνήθως έναν καλό λόγο να δείχνουν τέτοια συμπεριφορά. Πρόκειται για εταιρείες/μετοχές με μεγάλα προβλήματα στον ισολογισμό τους και σε πολλές περιπτώσεις με υπέρμετρο δανεισμό. Και ποτέ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε στο γνωστό moyenne - το κυνήγι διόρθωσης της μέσης τιμής κτήσης με συνεχόμενες αγορές, όλες κάτω από την προηγούμενη τιμή!

  Πολλές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν κι εξαφανίστηκαν από τον χάρτη τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι πολύ χαρακτηριστική η στωική υπομονή την οποία έχουν επιδείξει οι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε τέτοιες εταιρείες με τεράστιες απώλειες και η απίστευτη ανυπομονησία που επιδεικνύουν οι ίδιοι επενδυτές με τις κερδοφόρες θέσεις τους.

  Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που μπορεί κάποιος να πράξει, να είναι δηλαδή υπομονετικός με τις τεράστιες ζημίες του και πολύ ανυπόμονος με τις σωστές στρατηγικές του. 

  Όπως έλεγε και ένας θρύλος των αγορών, είναι σαν να κόβεις τα τριαντάφυλλα ενώ ποτίζεις τις παραφυάδες. 

  Μια από τις εμμονές του θρυλικού trader Τζέσε Λίβερμορ (του οποίου το βιβλίο είναι θεσμός στον χώρο μας, "The reminiscenes of a stock operator"), ήταν να ακολουθεί πιστά αυτό ακριβώς, περιορίζοντας γρήγορα τις απώλειές του και αφήνοντας χρόνο να αναπτυχθούν οι κερδοφόρες θέσεις του.

  Το χτίσιμο θέσεων γινόταν ΜΟΝΟ όταν το υποκείμενο (μετοχή ή κάτι άλλο) ανέβαινε και κέρδιζε χρήματα.

  Το ότι οι περισσότεροι επενδυτές/trader κάνουν ακριβώς το αντίθετο, οφείλεται τόσο σε πληθώρα συναισθηματικών παραγόντων όσο και σε έλλειψη ενός συγκεκριμένου επενδυτικού πλάνου αλλά και κατάλληλης μεθόδου. 

  Όταν κερδίζουμε κάποια χρήματα, το "εγώ” μας απαιτεί άμεση αποζημίωση/επιβράβευση, το οποίο συνδυάζεται με τον φόβο μην τυχόν απολέσουμε αυτά τα κέρδη και γυρίσουμε σε απώλειες. Σχετικά με αυτήν τη διαδικασία υπάρχουν μελέτες και έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι η απώλεια κεφαλαίου είναι 2.3 φορές πιο επώδυνη από τη χαρά που νιώθουμε για το ίδιο κέρδος. Αυτό εξηγεί επίσης τον λόγο για τον οποίο δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να αποδεχθούμε τις ζημίες μας, σε συνάρτηση με την ελπίδα, η οποία είναι και η τελευταία που πεθαίνει, ως γνωστόν.

  Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια μέθοδο η οποία να φιλτράρει τις άσχημες επιλογές. Αυτό το καταφέρνουμε σεβόμενοι το stop loss που τοποθετούμε στην αρχή της στρατηγικής, στη σύλληψή της, κι επιμένω σε αυτό, στην αρχή της, μιας και όταν πλέον είμαστε στην εξέλιξη της θέσεως τα συναισθήματά μας θα προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο, οπότε είναι πάντοτε ευκολότερο  να το σχεδιάσουμε εκ των προτέρων παρά εκ των υστέρων.

  Τοποθετώντας το stop loss, δεν θα χρειαστεί ποτέ να κρατήσεις μετοχές ή τίτλους πολύ αδύναμους στο χαρτοφυλάκιό σου μιας και θα τις έχεις ήδη πουλήσει εκ των προτέρων. 

  Αυτό, σε όρους στατιστικούς, σημαίνει πρακτικά ότι το σύστημά σας έχει έναν καλό συντελεστή κέρδους. Έναν συντελεστή ξεκάθαρα άνω της μονάδας. Αυτός ο λόγος υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των κερδών μας προς το σύνολο των απωλειών μας. 

  Οι σύμμαχοί μας προς την κατάκτηση ενός ικανοποιητικού συντελεστή κέρδους είναι, λοιπόν, το να αφήνουμε τα κέρδη μας να τρέχουν ενώ θα πρέπει να μην επιμένουμε στα λάθη μας την ίδια στιγμή που ακολουθούμε την τάση. 

  Μεταξύ του μακροσκελούς καταλόγου των λαθών που διαπράττουν οι αρχάριοι αλλά ακόμα και οι επαΐοντες (υπερβολική χρήση μόχλευσης, αντιμετώπιση ως τζόγο και όχι ως κερδοσκοπία, ημιμάθεια, ελλιπής ενημέρωση, λανθασμένη διαχείριση θέσης και χρημάτων, αυτοεκπληρούμενες προφητείες, μεταξύ άλλων), αυτό είναι ίσως από τα σημαντικότερα. 

  Και φυσικά εάν ο μπρόκερ σου επιδίδεται σε χίλιες δυο άλλες ενασχολήσεις, άσχετες προς το trading, με φράσεις όπως "αυτό είναι εύκολο”, εάν βγαίνει φωτογραφία με το πολυτελές αυτοκίνητό του που αγόρασε με τα κέρδη του και σου μιλάει για τη χλιδή που περιβάλλει αυτό το επάγγελμα, εάν ποτέ δε σου μιλάει για τις χασούρες του και εννοεί να σε πείσει ότι μόνο κερδίζει, τότε βγες, τρέχα και μην κοιτάξεις ποτέ πίσω…

  * Ο κ. Γιάννης Κανταρτζής είναι Οικονομολόγος, Εκδότης του περιοδικού TRADERS', Options strategist

  www.ikantartzis.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων