Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Νοε-2018 00:53

  ΗΠΑ: Oι ενδιάμεσες εκλογές και τα δύο χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ανδρέα Τσιλογιάννη

  Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, ημέρα διεξαγωγής των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του διθάλαμου Κογκρέσου, ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γιόρταζε, ευχαριστώντας τους Αμερικανούς, την επέτειο των δύο ετών από τη μεγάλη και για πολλούς αναπάντεχη, καθαρά προσωπική, νίκη του ιδίου στις "Αμερικανικές Εκλογές 2016".

  Ο Πολ Κρούγκμαν, πασίγνωστος Αμερικανός οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, νομπελίστας των Οικονομικών, σε άρθρο δημοσιευμένο στους NY Times τη μέρα των ενδιάμεσων "Αμερικανικών Εκλογών 2018", σχολιάζει με τρόπο γλαφυρό, την εκλογική διαδικασία στη γη του "αμερικανικού ονείρου", λέγοντας πως όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, τα επακόλουθα θα είναι άσχημα τόσο για τις Η.Π.Α, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

  Βρισκόμαστε εντός της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου και όπως παραδοσιακά συμβαίνει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, κάθε δύο χρόνια μετά τις Προεδρικές Εκλογές και συγκεκριμένα την πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη, οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να εκλέξουν τους αντιπροσώπους και γερουσιαστές του Έθνους για το Κογκρέσο.

  Στην απόλυτη δημοκρατία του κόσμου, οι ενδιάμεσες "Αμερικανικές Εκλογές 2018"  αποτελούν ένα πολιτικό θρίλερ, εκτός από το ρεκόρ προσέλευσης των Αμερικανών πολιτών, εξαιτίας του πολωμένου κλίματος των τελευταίων ημερών.

  Στο νέο αμερικανικό, διθάλαμο Κογκρέσο "Congress", τον έλεγχο της Αίθουσας των Αντιπροσώπων έχουν, πλέον, με 220 έδρες στην κατοχή τους οι Δημοκρατικοί, ενώ χαμένοι είναι οι Ρεπουμπλικάνοι του 45ου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι καταλαμβάνουν 195 έδρες στο λεγόμενο, "House", σπίτι, του Λευκού Οίκου.

  Στην αμερικανική Γερουσία, τη λεγόμενη "Senate", οι Ρεπουμπλικάνοι έστω και οριακά κερδίζουν την πλειοψηφία διαθέτοντας, πλέον, στο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου 51 έδρες έναντι 46 των Δημοκρατικών.

  Για να καταλάβουμε το πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα δημοκρατίας στον κόσμο, στην Αίθουσα των Αντιπροσώπων, οι νικητές Δημοκρατικοί λαμβάνουν το 51,2% που σε απόλυτους εκλογικούς αριθμούς μεταφράζεται σε 51.130.000 ψήφους, ενώ οι χαμένοι Ρεπουμπλικάνοι, λαμβάνουν το 47,1% του αμερικανικού εκλογικού σώματος, το οποίο σε απόλυτους εκλογικούς αριθμούς μεταφράζεται σε 47.117.000 ψήφους.

  Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Αίθουσα της Γερουσίας, "Senate", έναντι των Δημοκρατικών προσμετράται μόνο ως προς τον αριθμό των εδρών καθώς σε ψήφους οι Δημοκρατικοί λαμβάνουν 45.623.000 ψήφους, ποσοστό της τάξεως του 56,8%, έναντι 33.322.000 ψήφων, το οποίο ποσοστιαία μεταφράζεται σε (41,5%) των ψήφων.

  Με μια πρώτη ανάλυση, βλέπουμε πως στις αμερικανικές εκλογές, υπό περιπτώσεις, είναι εφικτή, με τρόπο δημοκρατικό, η επικράτηση ακόμα και της μειοψηφίας έναντι της πλειοψηφίας. 

  Οι επόμενες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου

  Οι ενδιάμεσες "Αμερικανικές Εκλογές 2018" ανήκουν στο παρελθόν, ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βαδίζει στο δεύτερο μισό της θητείας του, έτοιμος να διεκδικήσει την επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές του 2020.

  Ολόκληρος ο κόσμος, κυρίως ο δυτικός, ειδικά η Ευρώπη, αδημονεί τις επόμενες κινήσεις του πλανητάρχη πάνω στον νέο, υπό διαμόρφωση, παγκόσμιο χάρτη.

  Ας είμαστε, επιτέλους, για πρώτη φορά, στα δυο αυτά χρόνια της παγκόσμιας διακυβέρνησης Τραμπ απολύτως ξεκάθαροι.

  Για να μιλάμε καθαρά και ρεαλιστικά, όσοι δεν "αγαπάμε" ή δεν αγαπήσαμε, ή δεν θα αγαπήσουμε όσο θα έπρεπε ή ενδεχομένως όσο πρέπει τον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα και όσοι τον θεωρούν από επικίνδυνο αποσταθεροποιητή με ισχυρές αυταρχικές κλίσεις μέχρι ομοφοβικό και ρατσιστή, θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με διαφορετική οπτική γωνία, ζώντας, επιτέλους, την πραγματικότητα.

  Η ώρα της πλήρους εναρμόνισης με την πραγματικότητα ήρθε, έφθασε, αλλιώς το αυγό του φιδιού που θα κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο, με όρους διαφορετικούς και όσοι είναι απέναντι θα ζουν στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας της παγκοσμιοποίησης.

  Κάνοντας την πρώτη σκληρή κριτική για τα δυο πρώτα χρόνια της θητείας του 45ου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ίσως διαπιστώσουμε, ορθά, πως αυτός ο απρόβλεπτος δισεκατομμυριούχος από τη Νέα Υόρκη, είτε μας αρέσει, είτε όχι, πλέον είναι ο απόλυτος "παίχτης", ο κυρίαρχος, στο παγκόσμιο γεωπολιτικό "gambling" για τα επόμενα, τουλάχιστον, δυο χρόνια.

  Ας εμπεδώσουμε, κυρίως ας κατανοήσουμε, πως μετά από την όποια προεδρική εκλογική διαδικασία στην Αμερική, οι εκλογές ανήκουν στο παρελθόν.

  Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Αμερικής, από την επόμενη των εκλογών ημέρα, είναι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών, οι Η.Π.Α είναι πάνω από όλους και πάνω από όλα και ας μη ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Θεός ευλογεί την Αμερική.

  Η Ευρώπη 

  Ο πλανητάρχης στην αρχή της θητείας του, είχε επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με τη Γερμανία και κατ' επέκταση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ξεχνάει, πως ο προκάτοχός του, ο 44ος Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι στη Γερμανία, όπου έδωσε το δαχτυλίδι του επόμενου ηγέτη της παγκοσμιοποίησης στη, μέχρι το 2021, Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

  Στα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του, ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είχε καταστήσει σαφές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα ότι θα προτιμούσε τις διμερείς σχέσεις ξεχωριστά με κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφύγει μια συνολική διαπραγμάτευση, καθώς πάνω από το κεφάλι των Βρυξελλών, όπως ο ίδιος συνεχώς αναφέρει χαρακτηριστικά, βρίσκεται το Βερολίνο.

  Η Ρωσία 

  Το σκάνδαλο με την εμπλοκή της Ρωσίας στις Αμερικανικές Εκλογές του 2016 δεν μπορεί να ξεχαστεί, θυμόμαστε και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το ξαφνικό "Eλσίνσκι 2018" , ειδικά τις εκτός προγράμματος δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, παρουσία του έκπληκτου Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο αεροδρόμιο της Φινλανδικής πρωτεύουσας.

  Βρισκόμαστε στην εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιβεβαιώσουν το όραμα για τη διατλαντική συμμαχία και τις προτιμώμενες σχέσεις με τη Ρωσία, παρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως εξαιτίας της Γερμανίας, της πάλαι ποτέ "53ης Αμερικανικής πολιτείας", όπως "χαριτολογώντας" έλεγαν οι χώρες που βρισκόταν κοντά ή μακριά από την πάλαι ποτέ σοβιετική επιρροή. 

  Ο πραγματικός, διαφορετικός, παράξενος κόσμος, στον οποίο πλέον ζούμε

  Ζούμε σε έναν διαφορετικό, παράξενο, κόσμο από αυτόν που ζούσαμε ακριβώς πριν δυο χρόνια.

  Σήμερα, ως Ευρωπαίοι, καλούμαστε να κοιτάξουμε γύρω μας, να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να πούμε την αλήθεια, πρώτα στον εαυτό μας και έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο.

  Αλήθεια, τι πραγματικά βλέπουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες, στο νέο, υπό διαμόρφωση, παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι; Βλέπουμε ή όχι τη Γερμανία να "μετράει"  τα εσωτερικά πολιτικά της "βάσανα";

  Βλέπουμε ή όχι την Άνγκελα Μέρκελ, εξ` αρχής πολέμια του πλανητάρχη, ν` ανακοινώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία στη Γερμανία, ουσιαστικά ανοίγοντας τη διαδοχή στο κόμμα της, προσπαθώντας να παραιτηθεί σε "δόσεις", χωρίς όμως να έχει καταφέρει να επικρατήσει έναντι του μεγάλου εχθρού, που δεν είναι άλλος από τον πλανητάρχη; 

  Βλέπουμε ή όχι τη Μεγάλη Βρετανία να προσπαθεί να βρει τρόπο, ώστε το brexit να είναι ομαλό και ήπιο, παραμένοντας χωρίς συμφωνία εξόδου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; 

  Βλέπουμε ή όχι τη Γαλλία, η οποία, θεωρητικά θα μπορούσε να ευχαριστήσει τον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να καταλάβει τον χώρο και τη θέση που εγκαταλείπει το Βερολίνο, να μην μπορεί να το πράξει, καθώς ο αδύναμος και κουρασμένος, πλέον, Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεν φαίνεται να θέλει ή δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται στη χώρα του, ώστε να ηγηθεί της νέας τάξης πραγμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 

  Βλέπουμε ή όχι τους λαϊκιστές Ιταλούς να αρνούνται να δεχθούν τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την έγκριση του προϋπολογισμού, λέγοντας, -εντός της απρόβλεπτης τραπεζικής - οικονομικής ιταλικής κρίσης, με έντονο το μεταναστευτικό -προσφυγικό ζήτημα -, πως αυτή η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια μετά τις προσεχείς ευρωεκλογές; 

  Επόμενες κινήσεις, επόμενα στοιχήματα του Προέδρου Τραμπ

  Πολλά πράγματα εξακολουθούν να είναι ασαφή, καθώς ακολουθούν οι συναντήσεις του 45ου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι, για τα εκατό χρόνια από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

  Να είστε σίγουροι πως στα επόμενα δυο χρόνια της θητείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει να σκεφτεί περισσότερο την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα παρά την Ευρώπη.

  Ποια η παγκόσμια ισορροπία

  Η μεγάλη επανευθυγράμμιση της παγκόσμιας ισορροπίας, ενδεχομένως να "μιλάει" τελικά τη γλώσσα που καταλαβαίνει μόνο ο δισεκατομμυριούχος ένοικος του Λευκού Οίκου, ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

  Η Γερμανία, μπορεί να εκπλήξει και τη νέα εποχή στο παγκόσμιο "γίγνεσθαι", φέρνοντας την αλλαγή οι Πράσινοι, ανατρέποντας παράλληλα τις υπάρχουσες συνθήκες στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι.

  Θα μπορούσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν να καταλάβει ότι το "στυλ" του είναι λάθος και γρήγορα να οδηγήσει τη Γαλλία στη θέση που πρέπει να είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέναντι από τις Η.Π.Α του 45ου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ;

  Οι ερχόμενες ευρωεκλογές θα μπορούσαν ν "αλλάξουν", στ' αλήθεια, την Ευρώπη;

  Μη ξεχνάμε, πως κι εμείς οι Έλληνες, είμαστε σημαντικό μέρος του περίεργου γεωπολιτικού, "gambling", με θέση ισχυρή στην παγκόσμια περίεργη σκακιέρα. 
  Όσο μεγάλοι ή μικροί και αν είμαστε, ανήκουμε στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Οι ενδιάμεσες "Αμερικανικές Εκλογές 2018" ανέδειξαν νικητή;

  Νικητής ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι και ο μοναδικός προς το παρόν, Αμερικανός υποψήφιος Πρόεδρος για τις αμερικανικές εκλογές του 2020 και κέρδισε την πλειοψηφία στη γερουσία ή λογίζονται ως νικητές οι δημοκρατικοί οι οποίοι κέρδισαν την πλειοψηφία στην Αίθουσα των Αντιπροσώπων;

  Ας αναρωτηθούμε ως Ευρωπαίοι: Είναι ώρα να στρουθοκαμηλίσουμε και να θάψουμε στην άμμο τα κεφάλια μας; 
  Οφείλουμε ή όχι να δούμε πλέον, όλοι μας, με τρόπο διαφορετικό τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια, αποφασίζοντας πως πρέπει να αποδεχθούμε τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα.
  Το όνομα της υπάρχουσας πραγματικότητας, Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος, τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια, ο απόλυτος άρχοντας του παγκόσμιου γεωπολιτικού παιχνιδιού. 

  Ο κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
  @mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com
  Twitter: TsiloyannisAnd
  Facebook: Andreas Tsiloyannis 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων